Ismerősök útján könnyebb munkát találni?

by | nov 30, 2011 | Hírek

Komoly szerepe van az elhelyezkedésben az informális úton szerzett információnak. A rejtett információk felkutatásának egyik leghatásosabb módja a személyes kapcsolatok mobilizálása.

Minden ismerős potenciálisan információhordozó. Kölcsönösen és gyorsan tájékoztathatják egymást (adok-kapok alapon), hiszen bármikor hozzájuthat valamelyikük olyan hírhez, amely számára nem jelent segítséget, de társa ugyanezt felhasználhatja.

Általában igaz az, hogy álláskeresőként nem érdemes szűkítened a potenciális álláslehetőségek körét, sem az ismerősök, sem a munkáltatók tekintetében, mert az információs lánc akkor működik eredményesen, ha minél több aktív résztvevője van.

Tehát állásinformációnak kell tekintened minden olyan hírt, amely segítséget adhat egy állás megtalálásához. Például: Egy ismerősöd elmeséli, hogy munkatársának férje “multi-áruház” alkalmazottja, menedzser, akit a közeljövőben másik városba helyeznek át.

Információ: a férjjel együtt költözik a család, így a munkatárs állása rövidesen megüresedik, mely potenciális lehetőség számodra. Esetleg egy ajánlóra is szert tehetsz.

Az ismerősök közé tartoznak a rokonok, barátok, volt munkatársak, volt iskolatársak, osztály-, csoporttársak, tanfolyami társak, tanárok, szomszédok, sporttársak, hobbi társak, de még az olyan alkalmi ismerősök is, mint a fodrász, postás, útitárs a vonaton, stb.

A kapcsolatfelvételnél, a kapcsolat ápolásánál mindig fontos kiemelned, miért keresed meg őt. Mi az, amit feltétlenül tudnia kell rólad, mint álláskeresőről, milyen segítséget vársz tőle (csak információt és nem azt, hogy elhelyezzen téged!), illetve azt, hogyan történik a kapcsolattartás. Fontos az előzékenység, udvariasság, következetesség, aktivitás, valamint az az aranyszabály, miszerint a kapcsolatot mindig az tartja, akinek érdeke fűződik hozzá.

frissdiplomas.hu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.