Mi lehet a karantén-időszak nyeresége és hogyan találhatod meg?

by | ápr 17, 2020 | Karriertanácsok

Hol van a kincs elrejtve, amivel sikeresebb lehetsz?  – avagy a tuti befektetés  – A járvány hatásai egy mentálhigiénés szakember szemével.

Lelki egészség - álláskeresés

Lelki egészség – álláskeresés

 

Az, hogy a jelenlegi helyzet szinte mindenki számára veszteséget jelent valamilyen formában, egészen biztos. Akik most itt, az álláskereső portálon szörfölnek és ezt a cikket olvassák nagy valószínűséggel vagy a járvány miatt, vagy már előtte elveszítették az állásukat. Ebben a cikkben azok találnak segítséget a sikeres álláskereséshez, akik valamilyen anyagi tartalékkal rendelkeznek, így marad energiájuk és lehetőségük arra, hogy a karantén időszakában felkészüljenek a majdani álláskeresésre.

A kijárási korlátozás és a gazdaság jelenlegi állapota szinte lehetetlenné teszi az álláskeresést, a tervezést, hiszen nem tudjuk, hogy mikor és milyen körülmények között térhetünk vissza a normális(?) kerékvágásba. Úgy tűnik a helyzet most teljes tehetetlenségre és tétlenségre készteti az álláskeresőket. Vagy mégsem?

A mostani helyzetnek pont abban rejlik a nyeresége, amitől a legjobban szenvedünk és ez az IDŐ.

Már csak jól kell tudni élni vele. Nézzük, mire is van ehhez szükség! Fektessünk be Önmagunkba! Ismerjük meg jobban magunkat! Ez a legbiztosabban megtérülő befektetés, ami a következő munkánk során is segítségünkre lesz!

Következő munkám

  1. A szükségleteink új sorrendje, azaz találd meg a valódi szükségleteket!

 Ha elvesztettük az állásunkat, egészen biztos, hogy az anyagi helyzetünk is megváltozott. Kevesebb a bevétel, vagy egy ideig nincs is, így a kiadásainkat is újra kell tervezni. Ebben az időszakban érdemes alapos vizsgálatnak alávetni a kiadásainkat és a valódi szükségleteinket. Nem csak a karantén idejére, hanem akár hosszútávon.

A fogyasztói társadalom egy sor olyan tárgyat vagy szolgáltatást ad el nekünk, amire igazából nincs is szükségünk. A lélektan tudománya számon tart nagyon sok alapvető emberi szükségletet, de ezek nagy része nem külső tárgyakkal vagy szolgáltatásokkal, hanem jó kapcsolatok révén elégíthető ki. Jó kapcsolatban lenni önmagammal, megfelelő és kielégítő számú és minőségű emberi kapcsolattal rendelkezni. Ezek hiányát sokszor a megvásárolt tárgyakkal és élményekkel próbáljuk pótolni, ami természetesen nem oldja meg a problémát. Ezért kell mindig új és új dolgokat vásárolni, hiszen a hiányérzet újra és újra felüti a fejét.

Most, hogy kicsit lassabb lett az élet, és nem is tudunk annyit vásárolni, érdemes önvizsgálatot tartani. Végezzünk egy külső-belső leltárt!

  • Mit és miért szoktam vásárolni? Olyankor milyen érzéseim vannak, milyen lelkiállapotban vagyok?
  • Mi az, amire az elmúlt időszakban nem költöttem és kiderült, hogy nem is hiányzik?
  • Mi az, amiből gyűlik otthon, felesleges, mégsem használom? Miért vettem meg? Mit vártam attól, ha majd az enyém lesz, miben változik meg az életem?
  • Mi az, ami egyébként szükséges, hasznomra válik, de most átmenetileg le tudok mondani róla?
  • Mik azok a dolgok, amiből nem muszáj újat venni, jó lehet a használt is vagy nem kell belőle saját példány, mert kölcsön is tudom kérni?
  • Milyen belső szükségletekre bukkantam, amit tárgyakkal próbáltam kielégíteni?
  • Milyen más módon lehet ezeket kielégíteni. Ez a jelenlegi helyzetemben egészben vagy legalább részben megvalósítható? Mire/kire van szükségem ehhez?

Ha megvan a leltár és az önvizsgálat, készen állunk a következő lépésre.

  1. 2. A helyzet átkeretezése – Mire ad a mostani helyzet nekem lehetőséget?

A veszteség érzését érdemes megélni, átélni, sőt ez szinte el sem kerülhető. Azonban jó tudatosítani magunkban, hogy az életben a nehéz helyzetekben is van mindig egy adu ász a kezünkben, amit nem vehetnek el tőlünk. Ez pedig az adott helyzethez való viszonyulásunk. Eldönthetjük, hogy hogyan tekintünk a megváltozott élethelyzetünkre. Arra fókuszálunk, amit elvesztettünk, vagy alaposabb vizsgálatnak vetjük alá és a veszteségek listája mellé felírjuk, hogy milyen lehetőségeket rejt a helyzet. Biztos jobb helyről indul a jövőben az, aki most a veszteségek számbavétele után a lehetőségeit keresi.

Ami a mostani helyzetben a lehetőséget a kezünkbe adja az a fentebb említett IDŐ.  Most munka híján talán jut időnk átgondolni azt, ahol most tart az életünk és végiggondolni, hogy merre szeretnénk haladni, célokat kitűzni. Célon most életcélokat értek. Ha kicsit messzebbről tekintünk az életre, az nem más, mint az idő eltöltése. Vajon hogyan szeretném a következő szakaszát az életemnek eltölteni?

  • Hol szeretnék tartani egy év múlva, 5 és 10 év múlva?
  • Mi az, amit mindenképpen el szeretnék érni az életben?
  • Mik a bakancslistás terveim, ami nélkül nem szeretnék meghalni?
  • Mi az, amire mindig is vágytam, de sosem volt rá elég időm? Megvalósítható most?
  • Mi az amit most meg tudok tenni azért, hogy a fentebb említett céljaimat elérjem?
  • Az életcéljaim megvalósítását milyen foglalkozás szolgálja?
  • Az, amilyen munkakörökben, állásokban dolgoztam, a jelenlegi foglalkozásom/végzettségem szolgálják ezeket a célokat? Boldoggá, elégedetté tettek? Segítették, hogy kiteljesedjek?
  • Mennyi időt kellett eddig munkával töltenem?
  • Jutott-e másra is időm a munkán kívül? (önmagam, párkapcsolat, család, sport, szórakozás, hobbi…stb) Elégedett voltam/vagyok ezzel az időbeosztással? Mi lenne az ideális?

Érdemes ezeket a kérdéseket írásban, akár „karantén” naplóként is lejegyezni, és mintegy tervként kezelni, ha új ötlet, cél vagy terv felmerül, azzal kiegészíteni.

  1. A mindennapi örömök, mint belső erőforrásaink

 A tétlenséghez, munkanélküliséghez sokszor párosítjuk a haszontalanság, értéktelenség, feleslegesség fogalmát, érzetét. Pedig a tétlenség hasznos ajándékot rejthet, ha nem minősíteni akarjuk, hanem kihasználni például arra, hogy jobban tisztába kerüljünk önmagunkkal. A tudatunk mélyén rejtőző vágyak, ötletek, kívánságok, szívbéli tervek nem kapnak teret ha az agyunkat folyamatosan lekötik az elvégzendő feladatok. Ezért fontos ebben az időszakban is, hogy végezzünk haszontalan, de számunkra nagy örömet jelentő tevékenységeket. A gyermeki énünk a legértékesebb énrészünk. Itt rejtőzik a spontaneitás , a jó ötletek, a kreativitás, ami a kreatív, azaz rugalmas gondolkodást is jelenti. Erre pedig soha nem volt nagyobb szükség, mint egy ilyen nagyon változékony helyzetben.

Ennek az időszaknak fontos feladata az erőforrások gyűjtése. Az konkrét haszon nélküli tevékenységek, amelyek pihentetnek, megnyugtatnak, feltöltenek, örömtelivé tesznek, fontos erőforrásaink. Érdemes őket listába szedni azokkal együtt, amiket még nem próbáltunk, de szeretnénk rá sort keríteni. Ezek olyan lelki vitaminok, amit majd az újra pörgős munkás időszakban is érdemes magunknak naponta, hetente adagolni.

Talán ez a cikk reménykeltő és pozitív érzéseket hozott, esetleg egy ideig sikerül is azon az úton haladni, ahol a pohár félig tele van aztán mégis jönnek majd olyan napok, amikor megint minden csupa szürke reménytelenség. Akkor sincs ok az aggodalomra! Ez teljesen természetes! A gyász a veszteség érzése ilyen. Nem lehet minden nap jó. Ami fontos és értékes volt, de elveszett, az fáj. A rossz érzéseknek is helyük van, fontosak. Azonban, ha elhatalmasodnak, ha nem lehet tőlük szabadulni, ha támogatásra és külső erőforrásra van szükség, akkor ne felejtsünk el segítséget kérni!

A járványügyi helyzet miatt most számtalan szakember biztosít ingyenes online vagy telefonos konzultációs lehetőséget.

Ingyenes telefonos segítségnyújtás  &  Segítőháló

Regisztrálok / állást keresek

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Solymosiné Hoós Gabriella mentálhigiénés segítő szakember, mediátor. "A kulcsszavak, amelyek, fontosak nekem, és amelyek köré a személyes és szakmai életem is szerveződik az élet tisztelete, a kapcsolatok és a felelősség" Web: www.zendorfin.hu

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.