Munkajog háborús helyzetben – 1. rész

by | júl 20, 2022 | Munkaadók - HR Blog

Az Ukrajnából Magyarországra menekülő állampolgárok munkavállalásáról szóló legfontosabb tudnivalókat mutatja be a HRTV egyik adásában, Dr. Gubik Gabriella munkajogi szakjogásszal.

Egyre több ukrán menekült talál munkát itthon. Milyen lehetőségek vannak, milyen szempontokat kell figyelembe venni a munkáltatónak, milyen jogszabályok alapján foglalkoztathatóak?
Milyen feltételekkel foglalkoztathatóak a Magyarországra menekülő magánszemélyek?
A határátlépéskor az ukrán menekülteknek ideiglenes védelmet kell kérniük Magyarországon, ami csak a háború végéig érvényes ez a védelem ez szükséges a munkavállaláshoz is?
Milyen területeken tudnak leginkább elhelyezkedni?
Milyen jogszabályok vonatkoznak rájuk? Azok a munkáltatók, akik foglalkoztatnak ukrán állampolgárokat ők támogatást kapnak, ez meg van határozva, hogy konkrétan mire költhetik?

Dr. Gubik Gabriella 2009-ben szerezte jogi diplomáját, és jelenleg ügyvédként dolgozik a Gárdos Mosonyi Tomori Ügyvédi Irodában, ahol az utóbbi években elsősorban munkajogi területen nyújt jogi tanácsadást az ügyvédi iroda ügyfeleinek, és látja el peres képviseletüket. Korábban tőkepiaci és banszakjogász másoddiplomát szerzett, jelenleg pedig munkajogi szakjogásznak tanul.


HRTV - A felkészült HR szakemberek videótékája. Felületén több mint 200 HR és szervezetfejlesztés témájú műsor várja az elhivatott, inspirációra vágyó szakembereket. HR hírek, elemzések, portré-, interjú- és kerekasztal-beszélgetések széles kínálata, hetente friss tartalommal.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.