Motivációslevél-minta – letölthető sablonnal! [Word Doc]

by | dec 8, 2017 | Önéletrajz és motivációs levél

Álláskereséskor az egyik legnagyobb nehézséget a motivációs levél megírása okozza a pályázóknak. A legtöbben nem tudják, hogyan is kezdjenek neki, mit lenne célszerű beleírni, hogyan érdemes a motivációs levelet felépíteni. Pedig ha megértjük a motivációs levél célját, máris könnyebb dolgunk van. Az önéletrajz mellett azért kérik a HR-esek a kísérőlevelet, mert így lehetőségük van téged jobban megismerni. Az önéletrajzban általában a „száraz tények” szerepelnek, noha a CV kinézetének személyre szabásával és a hobbiddal közelebb kerülhetsz hozzájuk.

A motivációs levélben kerek mondatokban fejezheted ki magad, ezáltal több lehetőséged van felhívni magadra a figyelmet, még több információt árulhatsz el magadról – miért jelentkeztél az állásra, miért érzed úgy, hogy megfelelő lennél a meghirdetett pozícióra – és nem utolsó sorban a személyiségedet is megmutathatod.

Aktuális állások

Motivációs levél minta Word Doc sablon

Motivációs levél minta – Töltsd le a Word Doc dokumentumot a cikk alján!

Hogyan kezdjem el?

Mielőtt elkezdenéd írni, érdemes néhány szempontot figyelembe venned. Ilyen például, hogy a motivációs levélnek nem szabad egy A4-es oldalnál hosszabbnak lennie. A rövidségét tekintve lehet akár fél oldalas is, viszont ennél rövidebb terjedelemben már nem biztos, hogy mindenre ki tudsz térni, amire szeretnél.

A levél felépítésénél…

A motivációs levél öt részből tevődik össze, melyek az alábbiak:

  • Megszólítás: a „Tisztelt Hölgyem/Uram!” helyett kedvezőbb, ha már a konkrét HR-est tudjuk megszólítani a levelünkben. Ehhez viszont kicsit kutakodnunk kell a cég honlapján, vagy LinkedIn-en.
  • Bevezetés: itt érdemes leírnod, hogy hol találtál rá az álláshirdetésre és milyen pozícióra jelentkezel. Pl. „A Cvonline.hu állásportálon meghirdetett Könyvelő asszisztensi munkakörre küldöm jelentkezésem.”
  • Érvelés: miért jelentkeztél, miért vagy alkalmas és miért téged válasszanak?

Az álláshirdetésben feltüntetett elvárásokra reagálva mutasd be,
hogy a te szakmai tapasztalataid és képességeid megfelelőek.

Megemlítheted, hogy hány éves tapasztalatod van az adott területen, beszéled-e az elvárt idegen nyelvet, és hogy milyen készségek segítenek abban, hogy kiválóan végezd a munkád. Hozhatsz fel pozitív példákat is, hogyan oldottál meg problémás helyzeteket, vagy hogy milyen sikereket tudtál elérni.

Amennyiben fontosnak találod, és bármilyen irányban befolyásolhatja a munkádat, akkor itt kitérhetsz a magánéletedre is, pl. ha beteg gyermeket nevelsz, vagy egészségügyi gondod van – de akár a hobbidat is megemlítheted.

  • Lezárás: a motivációs levél lezárásaként megemlítheted, hogy reméled/bízol benne, hogy megfelelőnek találnak és lehetőséget kapsz egy személyes interjúra.
  • Keltezés, elérhetőség: az utolsó mondat után jobb oldalon kell szerepelnie a helységnek és a dátumnak, alatta pedig baloldalon az Üdvözlettel/Tisztelettel alatt kell szerepeltetned az aláírásod és az elérhetőségeidet (telefonszán, e-mail cím).

Aktuális állások

Mielőtt elküldenéd…

Miután elkészültél a motivációs levéllel már csak egy pár apróság van hátra. Ellenőrizd le, hogy nincsen benne elírás és hogy kinézetre megfelelően tagolt. Javasolt átnézetni az egyik barátoddal, ismerősöddel, mert lehet, hogy ő olyan dolgokat is észrevesz, amin te elsiklanál, mivel már annyit nézted.

Ügyelj az elnevezésre is: célszerű a saját nevedet (ékezetek nélkül) és a dokumentum típusát használni. Pl. Minta_Anita_motivacio.doc

Úgy érzed, hogy könnyebb lenne egy sablont átdolgozni? Töltsd le ingyenes, magyar nyelvű motivációs levél mintánkat az alábbi linkre kattintva:

sablon.letoltes.btn

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.