Készíts videó-önéletrajzot!

 

Egy felmérés szerint a munkaadók 89%-a nézi meg az önéletrajzokhoz csatolt videókat egy állás pályázat esetén. Ez a tény is azt mutatja, hogy a videó-önéletrajz jól működik, és érdemes az elkészítésébe energiát fektetni.

Ráadásul csak egyszer kell elkészíteni, és utána hosszú időn keresztül, többfajta területen is fel tudod használni.

 cvonline.hu álláskeresői oldalon viszont az on-line önéletrajzodhoz is feltölthetsz egy  általános bemutatkozó videót, melyet csak a toborzó cégek látnak majd. Illetve 30 másodpercnyi tartalmat közvetlenül is rögzíthetsz. 

Nézd meg, mi hogyan csináltuk!

Hogyan fogj hozzá?

Készíts forgatókönyvet!

Nem kell nagy dologra gondolni! Mivel az ideális videó 60-90 másodperc hosszú, ezért előre végig kell gondolnod, hogy miről beszélsz majd. A „forgatókönyv” arra jó, hogy megtervezd milyen sorrendben és milyen típusú információkat szeretnél átadni a nézőnek.

A forgatókönyv készítése során a pontos szöveget is megírhatod, így azonnal le tudod mérni, hogy az elmondása kb. mennyi időt vesz igénybe. Kerüld az elcsépelt, sablonos kifejezéseket, próbálj meg a saját beszéd tempódban, a saját nyelveden elmondani a dolgokat.

Az alábbi elemek jók lehetnek kiindulásnak:

  1. Mutatkozz be. Hogy hívnak, milyen pozícióra szeretnél jelentkezni.
  2. Mutasd be milyen tapasztalatod van az adott területen. Mivel foglalkoztál az elmúlt években, hol szereztél tapasztalatot, milyen területen, milyen beosztásban.
  3. Meséld el milyen erősségeid vannak. Ideális, ha korábbi munkaadód vagy kollégáidat idézed.
  4. Mondd el, miért lennél te a legalkalmasabb ennek a pozíciónak a betöltésére.
  5. Zárd a mondandódat cselekvésre ösztönzéssel.

Készítsd elő a helyet, válaszd ki az öltözéket!

Videó-önéletrajzot nem a fürdőszobában készítünk, gondosan kell kiválasztanod a helyszínt, mert nem csak te, hanem a körülötted lévő tárgyak is rajta lesznek a felvételen.

Ha ülve, közvetlenül a kamerához beszélve szeretnéd a felvételt készíteni, akkor olyan helyet válassz, ahol kényelmesen érzed magad, nem zavar senki, semleges a háttér és kellő megvilágítás van. Magad köré rakhatsz olyan tárgyakat, amelyek a környezet szempontjából természetesek egyfajta dekorációs jelleggel.

A videó elkészítéséhez használhatsz okostelefont, tabletet, laptopot vagy akár videó kamerát is. A lényeg, hogy jó minőségű képet és hangot vegyen fel.

Az öltözködésed stílusának összhangban kell lennie azzal, ami a kiszemelt cégnél illetve pozícióban elvárt. Gondolj arra és öltözködj úgy, ahogy az adott cégnél is teszik, így a HR-esnek könnyebb lesz elképzelni, milyen lenne, ha már te is ott dolgoznál.

Végül gyakorolj! Ha néhányszor hangosan felolvasod, magabiztosabban és nyugodtabban tudod elmondani majd a tervezett szöveget. Ha izgulsz, írd le magadnak a mondandódat és helyezd el úgy a papírt, hogy a felvétel során könnyen bele tudj pillantani. Nem baj, ha nem lesz tökéletes a videó. A cél az, hogy jobban megismerjen téged a munkaadó, melynek eredményeként nagyobb lesz az esélyed egy személyes/videó interjúra is.

Állást keresek

 

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!