Meglepő tényezők az interjún 1. rész

by | okt 3, 2014 | Álláskeresési tippek

elképedő lányA HR szakemberek első körben az önéletrajzok alapján szűrik ki a képzett jelölteket, majd az interjú során dől el, hogy mennyire illeszkednének a vállalati kultúrába.

A legtöbben ezért nagyon komolyan veszik a jelentkezési folyamatot. Időben érkeznek, megfelelő öltözetben és felkészülten válaszolnak minden egyes kérdésre.

Kiderült azonban, hogy nem elég megjelennünk és a legjobbat kihoznunk magunkból – több tucat apró részlet nyíltan vagy tudattalanul befolyásolja, hogy milyen kép alakul ki másokban rólunk.

Az interjú ideje

A Glassdoor felmérése alapján a keddi fél 11 órai időpont a legkedvezőbb egy interjúra. Egyrészt az emberek állítólag ilyenkor a legproduktívabbak, másrészről pedig nem érzik elvesztegetett időnek a találkozást. Ráadásul ez az időpont már elég késői ahhoz, hogy az interjúztatónak legyen előtte ideje átolvasni az üzeneteit, meginni egy csésze kávét és felkészülni az érkezésedre.

A késő délutáni időpontoktól óvakodjunk, mivel ilyenkor nagy esély van arra, hogy az interjúztató figyelme elkalandozhat a munka utáni teendőkre, mint például egy bevásárlás az aznapi vacsorához, vagy a gyerekek házi feladata.

A fentiek mellett közvetlen az ebéd előtti és utáni időszakokat is érdemes elkerülni, mert ilyenkor vagy az interjú lerövidítésével, vagy pedig a hosszú várakozással számolhatunk.
Amennyiben lehetőségünk adódik rá, akkor a fentiek figyelembevételével válasszunk/javasoljunk időpontot a találkozásra.

ÉRDEKES: Időtényező az interjú előtt, alatt, után 1. rész

Az időjárás szerepe

A Torontói Egyetem kutatói azt találták, hogy azok az egészségügyi pozícióra pályázó jelöltek, akiket egy esős napon interjúztattak rosszabbul teljesítettek, mint azon társaik, akikre már a jó időben került sor. A kutatásban 6 éven át figyeltek meg 3.000 jelentkezőt.

Milyen korán érkezel

Úgy gondolhatjuk, hogy mindenképp pozitív benyomást keltünk, ha korán érkezünk. A túl korai érkezéssel azonban elvághatjuk az esélyeinket.

„Természetesen az 5 perccel korábban való érkezés jó ötlet, és mindenképp jobb, mint késni, de ne érkezzünk meg fél órával az interjú kezdete előtt” – nyilatkozta Lynn Taylor, nemzetközi munkaügyi szakértő. Szerinte a túl korai érkezés úgy tüntethet fel minket, mintha idegesek lennénk, ráadásul az interjúztatóra is nyomást gyakorolhatunk ezzel. Ha valamilyen oknál fogva mégis túl korán érkeznénk a helyszínre, akkor az autóban gondoljuk át mit akarunk majd elmondani magunkról, vagy sétáljunk egy nagyot, hogy energiát gyűjtsünk.