Meglepő tényezők az interjún 1. rész

by | okt 3, 2014 | Álláskeresési tippek

elképedő lányA HR szakemberek első körben az önéletrajzok alapján szűrik ki a képzett jelölteket, majd az interjú során dől el, hogy mennyire illeszkednének a vállalati kultúrába.

A legtöbben ezért nagyon komolyan veszik a jelentkezési folyamatot. Időben érkeznek, megfelelő öltözetben és felkészülten válaszolnak minden egyes kérdésre.

Kiderült azonban, hogy nem elég megjelennünk és a legjobbat kihoznunk magunkból – több tucat apró részlet nyíltan vagy tudattalanul befolyásolja, hogy milyen kép alakul ki másokban rólunk.

Az interjú ideje

A Glassdoor felmérése alapján a keddi fél 11 órai időpont a legkedvezőbb egy interjúra. Egyrészt az emberek állítólag ilyenkor a legproduktívabbak, másrészről pedig nem érzik elvesztegetett időnek a találkozást. Ráadásul ez az időpont már elég késői ahhoz, hogy az interjúztatónak legyen előtte ideje átolvasni az üzeneteit, meginni egy csésze kávét és felkészülni az érkezésedre.

A késő délutáni időpontoktól óvakodjunk, mivel ilyenkor nagy esély van arra, hogy az interjúztató figyelme elkalandozhat a munka utáni teendőkre, mint például egy bevásárlás az aznapi vacsorához, vagy a gyerekek házi feladata.

A fentiek mellett közvetlen az ebéd előtti és utáni időszakokat is érdemes elkerülni, mert ilyenkor vagy az interjú lerövidítésével, vagy pedig a hosszú várakozással számolhatunk.
Amennyiben lehetőségünk adódik rá, akkor a fentiek figyelembevételével válasszunk/javasoljunk időpontot a találkozásra.

ÉRDEKES: Időtényező az interjú előtt, alatt, után 1. rész

Az időjárás szerepe

A Torontói Egyetem kutatói azt találták, hogy azok az egészségügyi pozícióra pályázó jelöltek, akiket egy esős napon interjúztattak rosszabbul teljesítettek, mint azon társaik, akikre már a jó időben került sor. A kutatásban 6 éven át figyeltek meg 3.000 jelentkezőt.

Milyen korán érkezel

Úgy gondolhatjuk, hogy mindenképp pozitív benyomást keltünk, ha korán érkezünk. A túl korai érkezéssel azonban elvághatjuk az esélyeinket.

„Természetesen az 5 perccel korábban való érkezés jó ötlet, és mindenképp jobb, mint késni, de ne érkezzünk meg fél órával az interjú kezdete előtt” – nyilatkozta Lynn Taylor, nemzetközi munkaügyi szakértő. Szerinte a túl korai érkezés úgy tüntethet fel minket, mintha idegesek lennénk, ráadásul az interjúztatóra is nyomást gyakorolhatunk ezzel. Ha valamilyen oknál fogva mégis túl korán érkeznénk a helyszínre, akkor az autóban gondoljuk át mit akarunk majd elmondani magunkról, vagy sétáljunk egy nagyot, hogy energiát gyűjtsünk.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.