A leginkább (és a legkevésbé) stresszes munkák 2014-ben

by | nov 21, 2014 | Hírek

stresszelő emberSzeretnél egy kevésbé stresszes munkát? Valószínűleg akkor az audiológus[1], a fodrász vagy az ékszerész a neked való szakma! A CareerCast legújabb felmérése szerint ugyanis ezek a legkevésbé stresszes munkakörök az idei évben.

Minden évben a kutatók 200 karriert vesznek górcső alá és a stressz szintjük meghatározása érdekében 11 faktort elemeznek: az utazás mértékét (a kevesebb jobb); az előrelépési lehetőséget (ahol nincs lehetőség az előrelépésre, ott nagyobb mértékű a stressz); határidők; a nyilvánosság előtt dolgozók; versenyképesség a munkahelyen; fizikai-, erőnléti igényei a munkának; környezeti feltételek; milyen gyakran vagy te, illetve mások veszélynek kitéve a munka során; kockázat; a nyilvánossággal való kapcsolat mértéke.

ÉRDEKES: 35 dolog, ami csak a filmekben lehet egy munkahelyen

A fentiek figyelembevételével nem kérdéses hát miért került a két leginkább stresszesebb munkák közé a katonai vonatkozású munkakörök és a tűzoltók, illetve az első 10 között vannak a rendőrök és a pilóták is.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az irodai munkák nem stresszesek. A PR és marketing vezetők, a vállalati vezetők, és az újságírók is a megterhelő munkakörök képviselői. Nézzük meg a teljes listát!

A 10 legstresszesebb munkakör:

 1. besorozott katona
 2. tábornok
 3. tűzoltó
 4. repülőgép pilóta
 5. rendezvényszervező
 6. PR és marketing vezető
 7. vállalati vezetők
 8. Újságíró
 9. Rendőr
 10. Taxi vezető

A 10 legnyugalmasabb munkakör:

 1. audiológus
 2. fodrász
 3. ékszerész
 4. egyetemi professzor
 5. szabó
 6. dietetikus
 7. Gyógyszerész technikus
 8. könyvtáros
 9. multimédia művész (látványtervek, animációk televízióhoz, filmekhez, videojátékokhoz)
 10. fúrógépkezelő

 


[1] Az audiológia a hallás élettanával és mechanizmusaival foglalkozó tudomány. Klinikai gyakorlatban a halláscsökkenések formáival, mértékével, azaz pontos diagnózisával, valamint a hallássérültek vizsgálatával foglalkozik.