Generációs szakadék a munkahelyen, avagy amikor a főnököd a gyermeked lehetne

by | szept 5, 2014 | Hírek

baba a főnöki székbenKorábban általános folyamat volt, hogy az ember az idő előrehaladtával egyre magasabb pozíciókat szerzett, mellyel párhuzamosan a bére is növekedett. Abban az időben még természetes volt, hogy valaki az egész életét egy, vagy két munkahelyen tölti le. Mára már a körülmények megváltoztak úgy, ahogyan az igényeink is.

A CareerBuilder[1] készített egy felmérést, melyben eltérő korosztályú munkavállalókat kérdeztek meg aszerint, hogy miképp tudnak együttdolgozni a náluk fiatalabb/idősebb kollégákkal, hogyan befolyásolja a kor a közös munkát.

Magas pozícióban az Y generáció (akik 1980 és 2000 között születtek)

A felmérés szerint a válaszadók 38 százaléka dolgozik egy nála fiatalabb munkaadónak. Ezen munkavállalók 22 százalékánál a vezető csak pár évvel fiatalabb tőlük, míg 16 százalékuk több mint 10 évvel.

A válaszadók többsége (91 százaléka) vallotta, hogy a korkülönbség nem szokott problémaként előkerülni a fiatalabb vezetővel való munkavégzés során. Azon munkavállalók közül viszont, akik nem örülnek a fiatalabb főnöknek, általában az alábbi okokat jelölték meg:

 diagram1

Bezzeg a mi időnkben…

A 30 évvel ezelőtti munkahelyek nagyon eltérő képet mutattak modern változataikhoz képest. Az idősebbek vajon azt gondolják, hogy a fiatalabbaknak könnyebb az életük emiatt? Az 55 év fölötti válaszadók 63 százaléka valóban így véli. Úgy hiszik, hogy a mai fiatal munkavállalóknak nagyobb az előnyük és jobb munkakörülmények között dolgoznak, mint ők annak idején.

diagram2

ÉRDEKES: Jön a Z generáció! – Kik ők és mit akarnak?

Kommunikáció az irodában

Amikor a kommunikációra kerül a sor, kortól függetlenül a válaszadók többsége a személyes interakcióra esküszik.  A 25-34 évesek 58 százaléka, valamint az 55 év fölöttiek 64 százaléka értett azzal egyet, hogy a legszívesebben személyesen kommunikál a kollégáival. A megkérdezettek körében a telefonálás a legnépszerűtlenebb – a 25-34 éves korosztály 7 százaléka nyúl elsőként a telefonhoz egy megbeszélendő ügy kapcsán, ami hasonló az 55 év fölöttiek arányához, ami 8 százalék.

Mindegyik korosztály képviselői előnyben részesítik a munkahelyi kényelmes, de elegáns viseletet. A fiatalabb korosztály (25-34 éves) 66 százaléka szerint kellene komfortos öltözéket viselni a munkahelyen (farmer is belefér), hasonlóképp az 55 év felettiek 54 százaléka értett egyet ezen állítással. Ez ellen szól azon 55 év felettiek 46 százaléka, akik azt vallják, hogy mindig üzleties öltözékben kellene dolgozni.

Előléptetések

A fiatalabb generáció hamarabb érdeklődik az előléptetés után, mint a nála érettebb kollégái. Míg 60 százaléka a 25-34 éves korosztálynak hiszi úgy, hogy jó munkaerő esetén 2-3 évenként járna előléptetés, addig az 55 év felettiek 58 százaléka szerint több évet kell ledolgozni ahhoz, hogy valaki megérdemelje azt.

Az eltérő generációk mindegyike ellene van az egy cégnél való leragadásnak. A 25-34 évesek 58 százaléka szerint csupán addig kell maradni az adott helyen, ameddig eleget nem tanultunk a továbblépéshez (még akkor is, ha ez kevesebb, mint egy év). Az idősebb korosztály 59 százaléka szerint legalább 3 évig kell maradni egy cégnél a továbblépés előtt.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.