Időtényező az interjú előtt, alatt, után 2. rész

by | aug 29, 2014 | Állásinterjú

órák között álló férfiElőző cikkünkben megnéztük, hogy milyen gyorsan érdemes jelentkezni egy álláshirdetésre, a jelentkezést követően mennyi ideig számíthatunk visszajelzésre, illetve sikeres pályázat esetén mennyi időt szánjunk a felkészülésre?

Folytatjuk témánkat a felkészülés további részeivel, megnézzük mennyi ideig tart egy interjú és hogy meddig szokott tartani a döntéshozatal?

Előkészületek

A felkészülés további részét képezi az is, hogy megnézzük hol található a vállalat. Érdemes előre megtervezni, hogyan jutunk el az interjúra, mennyi időt kell rászánni az utazásra. Inkább legyünk ott 10 perccel előbb, minthogy késsünk 5 percet!
Jegyezzük meg, vagy legalább is fel, hogy kivel egyeztettünk, illetve hogy kit kell keresnünk megérkezésünkkor! Nem hinnénk, pedig előfordul, hogy a recepcióra érkezve az interjúalany elfelejti, hogy kihez is érkezett. Ez nagyon rosszul veheti ki magát, főleg egy multinacionális vállalatnál, ahol több HR-es keres eltérő pozíciókra jelölteket!
Amennyiben kaptunk telefonos elérhetőséget, mentsük el magunknak arra az esetre, ha eltévednénk, útközben legyen kitől segítséget kérni! A fentiek körülbelül 10 percet vesznek igénybe, elmulasztásuk esetén viszont olyan kellemetlen helyzetbe hozhatjuk magunkat, amely csökkentheti az esélyünket a sikeres interjúra.
Jó tanács: ruhánkat is készítsük ki még az interjút megelőző napon, nehogy a reggeli nagy igyekezetben derüljön ki, hogy a fehér ing, amiben menni szerettünk volna épp mosásban van!

Interjú

Mondhatnánk ahány munkavállaló, annyiféle interjúidő létezik. Valóban.
Az általánosan bevett szokás a fél órától a másfél óráig szokott terjedni, de voltunk már 5 perces interjún is (és ne gondoljunk itt arra, hogy egyből megszabadultak tőlünk – volt 2. kör is!), illetve létezik az úgynevezett AC (Assessment Center, magyarul Értékelő Központ), amely akár többnapos is lehet. Ennél az interjútípusnál az alanyoknak egyéni és csoportos feladatok során kell bizonyítaniuk, hogy ők a legmegfelelőbb jelöltek a munkára.

ÉRDEKES: Mik az erősségei? Hogyan válaszoljunk erre az állásinterjún?

Visszajelzésre várva

Az interjú végén a legtöbb esetben megkérdezik, hogy van-e bármi kérdésünk? Ilyenkor érdemes rákérdezni, hogy mikorra várható a visszajelzés az interjú sikerességével kapcsolatban. Ez nem csak azért pozitív, mert csökkenti a bizonytalanságunkat, hanem mert a munkáltató felé is azt tükrözi, hogy minket valóban érdekel a meghirdetett pozíció.
Amennyiben nem adódna olyan helyzet, vagy elfelejtenénk rákérdezni, akkor lehetőségünk van később is feltenni a kérdést e-mailben. Na de mennyit várjunk? Általában két hét az, amely alatt az interjút követően már eldől, tovább jutottunk-e vagy sem. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy nyáron, a szabadságolások-, illetve télen az ünnepek miatt ez az idő akár hónapokig is elhúzódhat.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.