Meglepő tényezők az interjún 2. rész

by | okt 3, 2014 | Állásinterjú

elképedő férfiAzt gondolhatjuk, hogy a felvételnél csak az interjú sikeressége számít, azonban ez közel sincs így. Kutatások bizonyítják, hogy számos olyan tudatos vagy tudattalan apró részlet van, mely hatással van a pályázatunk sikerességére.

Korábbi cikkünkben az interjú idejét, az időjárás szerepét és az érkezés időpontját vettük figyelembe. Most megnézzük többek között, hogy a kézfogás, a ruhánk színe és az elfogadott vagy éppen el nem fogadott kávé hogyan befolyásolja pályázatunk kimenetelét.

Hogyan bánsz a recepcióssal

A munkaadók kíváncsiak szoktak lenni, hogyan lépsz kapcsolatba másokkal, ezért bevett szokás, hogy kikérdezik rólad a recepcióst miután elmentél. Legyünk ezért mindig kedvesek, udvariasak, de ne csak azért, mert érdekünk fűződik hozzá!

A kézfogás

Mind üzleti mind kapcsolatépítési szituációban a gyenge, határozatlan kézfogás a magabiztosság hiányára utal. Ez a gesztus kulcsfontosságú az első benyomás szempontjából.

Ha elfogadod a felkínált kávét

Amikor arra kerül a sor, hogy az interjúztató felkínál bármilyen innivalót a víz helyett – például teát, kávét – ne fogadjuk el. A kérdés csak egy gesztus, de nem illik ilyenkor elfogadni, mivel nem várhatjuk el, hogy az interjúztatónk azzal töltsön el 10 percet, hogy elkészíti a mi kávénkat. Ráadásul valószínűleg magunktól vesszük el azt a 10 percet.

A ruhád színe

A Careerbuilder kutatása alapján, melyben 2.099 HR vezetőt és szakértőt kérdeztek meg, az derült ki, hogy a kék és a fekete a legjobb szín, amit felvehetünk egy interjúra és a narancssárga a lehető legrosszabb. Az olyan konzervatív színek mint a fekete, kék, szürke és a barna tűnik a legmegbízhatóbb választásnak amikor egy üzleti találkozásra kerül a sor, ahol az olyan színek (mint például a narancssárga) melyek nagyfokú kreativitást jelölnek túl erősek és már-már agresszívek lehetnek.
A piros a legerőteljesebb szín, de mérlegeljük vajon tényleg túl akarjuk-e szárnyalni az interjúztatót? Természetesen ez attól is függ, hogy milyen pozícióra pályázunk és hogy milyen az adott vállalati kultúra.

Válaszok az interjúztató korához szabottan

Különböző generációk eltérő értékeket tartanak fontosnak. Ha figyelembe vesszük az interjúztató életkorát és annak megfelelően válaszolunk a kérdésekre, akkor nagyobb eséllyel tudunk megfelelni azoknak az elvárásoknak, amelyekre az interjúztatónak szüksége van.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.