Skype interjú tippek

by | dec 5, 2014 | Állásinterjú

videóinterjúFejlődik a technológia, mellyel együtt az álláskeresési folyamatok is modernizálódnak.

Ma már nem ritka, hogy – többségében – egy multinacionális vállalatnál bevetik a Skype adta videó interjú lehetőségét, mellyel nem csak időt nyer mindkét fél, de hasznos tapasztalatokhoz is jut. Sokan megijedünk az újdonságoktól, stresszelünk ami ront a teljesítményünkön. Érdemes ezért előre felkészülni az ilyen nem várt helyzetekre is!

1. Ne a képernyőre, hanem a kamerába nézzünk

Zavaró lehet a kamera kis lencséibe nézni, azonban az interjúztató félnek még kellemetlenebb, ha a monitort nézzük, mivel ebben az esetben úgy tűnhet, hogy másra figyelünk. A kamerába nézve a hagyományos szem-kontaktust is helyettesítjük, így érzékeli azt az interjúztató, hogy teljesen előre tekintünk.

ÉRDEKES: Interjúkérdések – mit kérdezzünk mi, álláskeresők?

2. Kerüljük a zavaró tényezőket

Mivel megszoktuk, hogy otthon élünk, ezért könnyen megfeledkezhetünk a telefon kikapcsolásáról az interjú előtt, vagy elfelejthetünk szólni a családtagoknak, hogy egy fél órára-órára szeretnénk elvonulni. Azonban még ha ezeket mind ki is pipálhatjuk, akkor is készüljünk fel előre nem várt esetekre, beleértve a gyermekeket és/vagy háziállatokat, esetleg egy rég nem látott rokon látogatását.

3. Gyakoroljunk a tükör előtt

Az interjú alatt a kamerában láthatjuk viszont magunkat, ami zavarba ejtő lehet, ha még nem voltunk korábban ilyen helyzetben. Fontos, hogy az arckifejezéseink összehangoltak legyenek azzal, amiről épp beszélünk, és próbáljuk meg leküzdeni a kamerától való félénkségünket is!

4. Ügyeljünk a háttérre

A bennünket körülvevő tárgyak sokat elárulnak a személyiségünkről és arról, hogyan készültünk fel az interjúra. Érdemes ezért úgy beállítani a kameraállást, hogy a hátunk mögött egy üres, fehér fal, vagy egy meleg egyszínű háttér látszódjon.

5. Kerüljük a mintás felsőt

Ne feledjünk, attól mert nem személyes, ez is egy interjú! Éppen ezért egy videó interjúra is kellőképp fel kell öltözni. Vegyünk fel elegáns inget, viszont kerüljük a mintás (pl. virágminta, vagy csíkozás) ruhadarabokat, amelyek túl élénkek és dominánsan hatnak a képernyőn.

6. Végezzünk egy álinterjút

Próbáljuk ki előre, hogy milyen beállítási lehetőségek vannak, hogy komfortosan érezzük magunkat, nehogy éles helyzetben szóljon közbe a technika ördöge. Kérjük fel egyik ismerősünket, aki jártas a Skype-, vagy egyéb hasonló videó konferenciára alkalmas program használatában, hogy készítsen velünk egy álinterjút. Először használva több hibalehetőség áll fenn, így érdemes gyakorolni olyasvalakivel, aki őszinte visszajelzéseket ad nekünk a szereplésünkről.

7. A kép és a hang ellenőrzése

Attól függetlenül, hogy a számítógépünk rendelkezik beépített kamerával és mikrofonnal még nem biztos, hogy színvonalas minőségű felvételek elkészítésére képes. Éppen ezért érdemes előre tesztelni a videó és a hang beállítási lehetőségeit. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy az alapvető tartozékok hátráltatnának az interjú sikerességében, akkor érdemes megfontolni egy mikrofonos fejhallgató, vagy egy webkamera vásárlását.

8. Extra lelkesedés

A televíziós bemondók igazolhatják, hogy másképp tükröződnek vissza a reakciók a képernyőn, mint személyes közegben, ezért fontos, hogy a videó interjúnál kompenzáljunk egy kis extra lelkesedéssel és konkrét, egyértelmű válaszokkal. A tömörség mellett ügyeljünk a sebességre is beszédünkben.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.