Skype interjú tippek

by | dec 5, 2014 | Állásinterjú

videóinterjúFejlődik a technológia, mellyel együtt az álláskeresési folyamatok is modernizálódnak.

Ma már nem ritka, hogy – többségében – egy multinacionális vállalatnál bevetik a Skype adta videó interjú lehetőségét, mellyel nem csak időt nyer mindkét fél, de hasznos tapasztalatokhoz is jut. Sokan megijedünk az újdonságoktól, stresszelünk ami ront a teljesítményünkön. Érdemes ezért előre felkészülni az ilyen nem várt helyzetekre is!

1. Ne a képernyőre, hanem a kamerába nézzünk

Zavaró lehet a kamera kis lencséibe nézni, azonban az interjúztató félnek még kellemetlenebb, ha a monitort nézzük, mivel ebben az esetben úgy tűnhet, hogy másra figyelünk. A kamerába nézve a hagyományos szem-kontaktust is helyettesítjük, így érzékeli azt az interjúztató, hogy teljesen előre tekintünk.

ÉRDEKES: Interjúkérdések – mit kérdezzünk mi, álláskeresők?

2. Kerüljük a zavaró tényezőket

Mivel megszoktuk, hogy otthon élünk, ezért könnyen megfeledkezhetünk a telefon kikapcsolásáról az interjú előtt, vagy elfelejthetünk szólni a családtagoknak, hogy egy fél órára-órára szeretnénk elvonulni. Azonban még ha ezeket mind ki is pipálhatjuk, akkor is készüljünk fel előre nem várt esetekre, beleértve a gyermekeket és/vagy háziállatokat, esetleg egy rég nem látott rokon látogatását.

3. Gyakoroljunk a tükör előtt

Az interjú alatt a kamerában láthatjuk viszont magunkat, ami zavarba ejtő lehet, ha még nem voltunk korábban ilyen helyzetben. Fontos, hogy az arckifejezéseink összehangoltak legyenek azzal, amiről épp beszélünk, és próbáljuk meg leküzdeni a kamerától való félénkségünket is!

4. Ügyeljünk a háttérre

A bennünket körülvevő tárgyak sokat elárulnak a személyiségünkről és arról, hogyan készültünk fel az interjúra. Érdemes ezért úgy beállítani a kameraállást, hogy a hátunk mögött egy üres, fehér fal, vagy egy meleg egyszínű háttér látszódjon.

5. Kerüljük a mintás felsőt

Ne feledjünk, attól mert nem személyes, ez is egy interjú! Éppen ezért egy videó interjúra is kellőképp fel kell öltözni. Vegyünk fel elegáns inget, viszont kerüljük a mintás (pl. virágminta, vagy csíkozás) ruhadarabokat, amelyek túl élénkek és dominánsan hatnak a képernyőn.

6. Végezzünk egy álinterjút

Próbáljuk ki előre, hogy milyen beállítási lehetőségek vannak, hogy komfortosan érezzük magunkat, nehogy éles helyzetben szóljon közbe a technika ördöge. Kérjük fel egyik ismerősünket, aki jártas a Skype-, vagy egyéb hasonló videó konferenciára alkalmas program használatában, hogy készítsen velünk egy álinterjút. Először használva több hibalehetőség áll fenn, így érdemes gyakorolni olyasvalakivel, aki őszinte visszajelzéseket ad nekünk a szereplésünkről.

7. A kép és a hang ellenőrzése

Attól függetlenül, hogy a számítógépünk rendelkezik beépített kamerával és mikrofonnal még nem biztos, hogy színvonalas minőségű felvételek elkészítésére képes. Éppen ezért érdemes előre tesztelni a videó és a hang beállítási lehetőségeit. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy az alapvető tartozékok hátráltatnának az interjú sikerességében, akkor érdemes megfontolni egy mikrofonos fejhallgató, vagy egy webkamera vásárlását.

8. Extra lelkesedés

A televíziós bemondók igazolhatják, hogy másképp tükröződnek vissza a reakciók a képernyőn, mint személyes közegben, ezért fontos, hogy a videó interjúnál kompenzáljunk egy kis extra lelkesedéssel és konkrét, egyértelmű válaszokkal. A tömörség mellett ügyeljünk a sebességre is beszédünkben.