5 ok a tudatosság mellett

by | okt 17, 2014 | Karriertanácsok

tömegből kitűnik egy földön ülő nőÉber figyelem, teljes jelenlét, odafigyelés. Már a bölcsődében elkezdjük tanulni, aztán folytatjuk a középiskolában, majd a felsőoktatásból kilépve egész életünkön át gyakoroljuk tovább.

Mialatt az öntudatosság, éberség, és annak gyakorlása egészen 2500 évre vezethető vissza a Buddhista tradíciókig, addig manapság még mindig sokak számára egyfajta megfoghatatlan és összezavaró dolog. Pedig számos előnnyel jár a mindennapokba való beiktatása. De mit is jelent pontosan?

Éberség alatt a pillanatok teljes átélését értjük, teljesen jelen vagyunk, nem kalandoznak el a gondolataink, tudunk fókuszálni és közben figyelünk önmagunkra, megfigyeljük, hogyan reagálunk mind lelkileg mind testileg egy-egy dologra. Összességében a jelenben élés művészete.
Miért kulcsfontosságú álláskeresőként és hogyan segítheti a mielőbbi elhelyezkedést?

1. Tudatosan élni annyi, mint a jelenre koncentrálni

Aki a múltban él folyamatosan azon gondolkozik, hogy hogyan és miért alakult így a helyzete, miért vált munkakeresővé. Ezen rágódik újra, újra és újra. Ha pedig előkerül a jövő, akkor biztosan egy nagyon negatív és rossz kimenetelű jövőképet lát maga előtt, hacsak mielőbb nem talál állást.
Ezzel ellentétben az éber, tudatos munkakereső a jelen pillanatban él, ami megkönnyíti számára, hogy a munkakeresésre koncentráljon és így hamarabb találjon állást. A feladataira fókuszál, amit meg kell tennie ahhoz, hogy mielőbb behívják egy interjúra és kiélvezi a munkanélküliség szabadságát, mert így olyan dolgokra tud időd szakítani (például barátok) amikre munka mellett nem lenne ideje.

ÉRDEKES: Tervezz! Ne csak keress, de találj is tudatosan állást!

2. Gyakorlása hálássá tesz

Ahelyett, hogy önmagát és a körülményeket hibáztatná, az éber álláskereső saját helyzetét egyfajta lehetőségként, nem pedig akadályként látja.

3. Ítélkezés nélkül figyelni az élet alakulását

Az éber álláskeresők elfogadják a hullámvölgyeket anélkül, hogy jónak vagy rossznak titulálnák a történteket.

4. Segít a fizikai és szellemi egészség megőrzésében

Számos további előny mellett oldja a stresszt és a szorongást, javítja az alvást és növeli a koncentrációt. Ennek tudatában a munkakeresők kevésbé érzik a tipikus munkanélküliséggel járó romboló testi, szellemi és érzelmi tüneteket.

5. Növeli az éleselméjűséget, magabiztosságot és rugalmasságot

További előnyként jelennek meg az említett tulajdonságok, melyek nem csak egy munkakeresőnél, hanem a potenciális munkáltatónál is elvárhatóak.
Gyakoroljunk és koncentráljunk, már csak azért is, mert jótékony hatása az élet egyéb területeire is hatással van, úgy mint a család, kapcsolatok, pénzügyek és az egészség.