5 ok a tudatosság mellett

by | okt 17, 2014 | Karriertanácsok

tömegből kitűnik egy földön ülő nőÉber figyelem, teljes jelenlét, odafigyelés. Már a bölcsődében elkezdjük tanulni, aztán folytatjuk a középiskolában, majd a felsőoktatásból kilépve egész életünkön át gyakoroljuk tovább.

Mialatt az öntudatosság, éberség, és annak gyakorlása egészen 2500 évre vezethető vissza a Buddhista tradíciókig, addig manapság még mindig sokak számára egyfajta megfoghatatlan és összezavaró dolog. Pedig számos előnnyel jár a mindennapokba való beiktatása. De mit is jelent pontosan?

Éberség alatt a pillanatok teljes átélését értjük, teljesen jelen vagyunk, nem kalandoznak el a gondolataink, tudunk fókuszálni és közben figyelünk önmagunkra, megfigyeljük, hogyan reagálunk mind lelkileg mind testileg egy-egy dologra. Összességében a jelenben élés művészete.
Miért kulcsfontosságú álláskeresőként és hogyan segítheti a mielőbbi elhelyezkedést?

1. Tudatosan élni annyi, mint a jelenre koncentrálni

Aki a múltban él folyamatosan azon gondolkozik, hogy hogyan és miért alakult így a helyzete, miért vált munkakeresővé. Ezen rágódik újra, újra és újra. Ha pedig előkerül a jövő, akkor biztosan egy nagyon negatív és rossz kimenetelű jövőképet lát maga előtt, hacsak mielőbb nem talál állást.
Ezzel ellentétben az éber, tudatos munkakereső a jelen pillanatban él, ami megkönnyíti számára, hogy a munkakeresésre koncentráljon és így hamarabb találjon állást. A feladataira fókuszál, amit meg kell tennie ahhoz, hogy mielőbb behívják egy interjúra és kiélvezi a munkanélküliség szabadságát, mert így olyan dolgokra tud időd szakítani (például barátok) amikre munka mellett nem lenne ideje.

ÉRDEKES: Tervezz! Ne csak keress, de találj is tudatosan állást!

2. Gyakorlása hálássá tesz

Ahelyett, hogy önmagát és a körülményeket hibáztatná, az éber álláskereső saját helyzetét egyfajta lehetőségként, nem pedig akadályként látja.

3. Ítélkezés nélkül figyelni az élet alakulását

Az éber álláskeresők elfogadják a hullámvölgyeket anélkül, hogy jónak vagy rossznak titulálnák a történteket.

4. Segít a fizikai és szellemi egészség megőrzésében

Számos további előny mellett oldja a stresszt és a szorongást, javítja az alvást és növeli a koncentrációt. Ennek tudatában a munkakeresők kevésbé érzik a tipikus munkanélküliséggel járó romboló testi, szellemi és érzelmi tüneteket.

5. Növeli az éleselméjűséget, magabiztosságot és rugalmasságot

További előnyként jelennek meg az említett tulajdonságok, melyek nem csak egy munkakeresőnél, hanem a potenciális munkáltatónál is elvárhatóak.
Gyakoroljunk és koncentráljunk, már csak azért is, mert jótékony hatása az élet egyéb területeire is hatással van, úgy mint a család, kapcsolatok, pénzügyek és az egészség.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.