A nagy váltás: közszférából versenyszférába

by | nov 14, 2014 | Karriertanácsok

egyik akváriumból a másikba ugró halA napi belföldi hírekben többször olvashatunk közszférában történő leépítésekről. A helyzet álláskeresési szempontból azért speciális, mert a közszférából leépített alkalmazottak álláskeresőként különösen nehéz helyzetben vannak versenyszférában. Legalábbis elsőre úgy tűnik.

Több éves, akár évtizedes közszférás munkájuk közben az álláskeresés módjaival nem foglalkoztak, nincs ilyen jellegű tapasztalatuk, és a szakmai tapasztalataik sem tűnnek elsőre piacképesnek a versenyszférában. De csak elsőre, mert megoldás mindig van. Az ilyen álláskeresők önéletrajzát nagyon körültekintően kell megírni, hogy a versenyszféra munkáltatói is meglássák a szakmai lehetőségeket ezekben a jelöltekben.

ÉRDEKES: 4 jel, ami arra utal, hogy elbocsátanak

Nehéz lehet megtalálni, mi az az állás, ami illeszkedik az eddigi tapasztalatához, így a középiskolai, főiskolai, egyetemi tanulmányokból is ki lehet indulni. Mi volt az a terület, amit szívesen tanult, szeretett, jól tudna hasznosítani? Ehhez kapcsolódó álláshirdetéseket kell átböngészni először, amiből kialakulhat a kép az álláskeresőben arról, mit várnak el a versenyszférában ilyen szakterületen. A munkatapasztalatokból is kiindulhatunk, bár a közszférában szerzett munkatapasztalat kevésbé tűnik relevánsnak a versenyszférában, valójában működhet. Készítsünk egy pontos, jól megszerkesztett önéletrajz-vázlatot, ehhez bármilyen önéletrajzsablon megfelel kiindulásként. Írjuk le pontosan az álláshirdetésekben látott szóhasználattal az ismereteinket, munkatapasztalatokat, a napi feladatainkat, és majd ehhez keressünk megpályázható állásokat. Mihez kezdhet pl. egy anyakönyvvezető, akit leépítettek? Valószínűleg, jó adminisztrációs és nyilvántartási tapasztalata van, a határidők tartása is követelmény volt vele szemben. Ezek a versenyszférában is fontos, pozitív tulajdonságok! Erős családjogi ismeretekkel rendelkezik, így érdemes megkeresni, hol lehet ez jó a versenyszférában? (Pl. ügyvédi irodákban?) Ha az derül ki a munkatapasztalati leírásokból, hogy az eddigi munkái inkább adminisztratív vagy inkább „terepmunkához” kapcsolódtak, ahhoz megfelelő álláshirdetéseket kell megpályázni az önéletrajzzal. De lehet ez jó alkalom is a váltásra: az eddig irodában adminisztráló, de most másra vágyó álláskereső leírhatja egy motivációs levélben, hogy az eddigi tapasztalatai, tanulmányai alapján megfelelő, de kifejezetten érdekes számára a megpályázott állás, mert a munkafeladatok más jellegűek, mint eddig, és ez számára ösztönzően hathat.

A közszférában dolgozók sajnos előítéletek áldozataivá is válhatnak. Az általános vélekedés szerint lassan dolgoznak, nem igazán elmélyült a tudásuk. Ez ellen érdemes érvelni az önéletrajzban: aki folyamatosan képezte magát szakmán belül, olvasott a témában, hangsúlyozza ezt. A megpályázott álláshoz való készségeket külön fejezetben emelje ki, írja le, hogy pl. az adott terület törvényi szabályozásában jártas, hogy a szigorú hierarchiában minden szabályt betartott, szabálykövető és hatékony munkát végzett. Előítélet még, hogy a közszférában „kiesik a toll” a dolgozók kezéből a munkaidő vége utáni percben, ezért azt, hogy ő szorgalmas és lelkiismeretes, külön hangsúlyozhatja. A nyelvtudás és a számítástechnikai ismeretek hiánya, mint előítélet, szintén általános, ezért bármilyen szintű tudása is van, ezeket is külön fejezetben emelje ki, ne rejtse el az „egyéb ismeretek” között. A közszférában vezetői pozíciót betöltők a versenyszférában is hasznos vezetői kompetenciákkal érvelhetnek maguk mellett: a csoportok dinamikája, a motiválás, a számonkérés, a követelmények meghatározása a versenyszférában is szükséges, ezért a közszférában megszerzett vezetői készségek jól alkalmazhatók a versenyszférában is.

Nem tagadható, a két világ között rengeteg különbség van munkamódszerben, üzleti szokásokban, az alapok azonban hasonlóak: szakmai tudással, munkában jól használható készségekkel, jól illeszkedő tapasztalatokkal az „átjárás” megteremthető.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.