Alulképzett vagy? 6 tipp amivel megnövelheted esélyeidet!

by | szept 26, 2014 | Karriertanácsok

felfelé mutató hüvelykujjak a háttérben az előtérben egy 6-os számMit tehetünk azért, hogy kitűnjünk, és hogy a munkaadók minket válasszanak a potenciálisan képzettebb jelentkezők közül?

A frissdiplomások és a gazdasági helyzet miatt munkanélkülivé váltak ugyanabban a nem túl irigylésre méltó helyzetben vannak: mindkét csoport tagjai ugyanazokért az álláshirdetésekért pályáznak és ugyanazzal az akadállyal szembesülnek.

1. Építsd az önéletrajzod az átvihető készségeidre

Az átvihető készségek azokat a képességeket jelölik, amelyek nem túl munkakör-specifikusak, de nem is annyira általánosak, hogy ne lehetne őket versenyképesen felhasználni más munkakörök, foglalkozások pályázásakor. A legtöbb embernek számos olyan készsége van, amelyeket eltérő munkakörök során is fel tudnak tüntetni, ilyen például a kommunikációkészség, a csapatjátékosság és a vezetői kvalitások. Az olyan egyéb adottságok is idesorolhatók, mint egy-egy program ismerete, ami nagy előny lehet, ha a megpályázni kívánt pozíció kapcsán is értékkel bír!

2. Szemléltessük, hogy rugalmasak és tanulásra nyitottak vagyunk

A Careerbuilder felmérése alapján a legtöbb munkáltató ugyanannyira értékeli a rugalmasságot és a tanulási vágyat, mint amennyire a tanulható készségek meglétét. A kérdőíves felmérésben a munkáltatók 77 százaléka hiszi, hogy a személyi készségek (beleértve a képezhetőséget és rugalmasságot) ugyanannyira fontosak, mint a technológiai, adminisztratív jártasság. Azért, hogy demonstráljuk ezen tulajdonságainkat a leendő munkaadók felé, készüljünk fel korábbi példákkal, amikor gyorsan kellett elsajátítanunk új készségeket!

3. Válasszunk T-formátumú motivációs levelet

A T-formátumú motivációs levél hasznos lehet a kevés tapasztalattal rendelkezőknek, és azoknak is, akiknek valamilyen okból kifolyólag több hónapos/éves szünet van az önéletrajzukban. Az ilyen motivációs levél formája két hasábból áll, ahol baloldalon az álláshirdetésben szereplő elvárások, jobb oldalon pedig a mi személyes képzettségünk, készségeink szerepelnek, melyek relevánsak.

4. Légy szerethető

Még akkor is, ha te vagy a legképzettebb jelentkező, egyedül emiatt nem fogják neked felajánlani az állást. A nap végére gyakran a HR-es személyek azt választják, aki a legjobban tetszett nekik, vagy akivel szívesen töltenék el az időt. Elvégre, mind emberek vagyunk. Főként, ha képzettség híján vagy, akkor még fontosabb, hogy szimpatikus legyél! A legjobb módja ennek a pozitív hozzáállás. Érdekeljen minden, ami a munkával kapcsolatos a cégtől kezdve egészen az iparágig.

5. Tudd, ha veszett az ügy

Sokkal nehezebb ma elhelyezkedni a jelenlegi gazdasági körülmények között, ezért sokaknak csábító minden nyitott pozíciót megpályázni még akkor is, ha az adott állás szempontjából teljesen képzetlen az illető. Figyelem, az ilyen pályázás időpazarlás! Például, ha könyvelő vagy akkor értelmetlen megpályázni egy programozói állást. Azonban azzal legyünk tisztában, hogy az álláshirdetések a munkaadók „kívánságlistáját” tartalmazzák az elvárások terén, nem azt, aminek mindenképp teljesülnie kell. Következésképpen, ha olyan hirdetéssel találkozol, ahol fair elvárások vannak, akkor rajta, jelentkezz!

ÉRDEKES: Túl késő váltani?

6. Tapasztalat az tapasztalat – ha fizetett, ha nem

A legtöbben úgy gondolják, hogy az olyan tapasztalatokat – például iskolai-, vagy önkéntes munka – nem érdemes feltüntetni az önéletrajzban, amelyekért nem kaptunk fizetést. Azonban fizetés ide vagy oda, a tapasztalat attól még tapasztalat. Ameddig összefüggésben áll a megpályázni kívánt pozícióval, addig bátran tüntessük fel őket!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.