Hogyan és kitől kérjünk ajánlást?

by | dec 5, 2014 | Karriertanácsok

két nő kezet fogA legjobb módja egy új helyre való bekerülésnek az, ha már egy ott dolgozó ismerőstől kérünk ajánlást.

Azonban egy jó ajánlólevél még nem garancia az interjúra, sem pedig arra, hogy végül megkapjuk a munkát. Ráadásul egy szegényes, összecsapott ajánlás többet árt, mint használ, ezért érdemes megnézni mikre kell ügyelnünk.

Mielőtt kérnénk

A „nincs mit veszteni” jelige egy általános alapelv lehet az álláskereséskor, azonban nem feltétlen igaz az ajánlólevélre! Több kárt okozunk ugyanis azzal, ha egy nem megfelelő személytől kérjük, rossz időben és helytelen módon.

ÉRDEKES: A nagy váltás: közszférából versenyszférába

A legtöbben kellemetlennek érezzük a kérést, ráadásul a mi felelősségünk eldönteni, hogy valóban a jó embertől kérjünk. Bizonyosodjunk meg róla, hogy valóban eléggé ismerjük az illetőt és ő is minket. Egy konferencián újonnan megismert ember, akivel körülbelül 15 percet beszéltünk biztos, hogy nem fog hiteles ajánlólevelet írni rólunk.

Olyan embert kell választanunk, akiről biztosan tudjuk, hogy megbízható leírást ad majd róluk a képességeinknek és a leendő pozíciónak megfelelően.

Interjú előtt

Még ha a potenciális ajánlónk egy gyermekkori barátunk is, vagy egy új ismerősünk, akkor se vegyük készpénznek az ajánlást. Egy levélben írjuk meg őszintén miért gondoljuk magunkat alkalmasnak a pozícióra és mellékeljük az önéletrajzunkat.

Amennyiben a személy vonakodik a fentiek megerősítésében, akkor azt tekintsük nemleges válasznak. Egy udvarias visszautasítás hosszú távon jobbat tesz a karrierünkkel, mint egy bizonytalan igen, ami érződik majd az ajánlásból is.

Ha azonban valaki valóban szívesen veszi a kérésünket, akkor már rajtunk múlik, hogy valódi, lényeges információt adjunk, mivel járulhatunk majd hozzá a vállalat sikerességéhez. Érdemes ilyenkor elhívni az ajánlónkat egy kávéra, vagy akár egy ebédre, amikor tudunk személyesen beszélni a készségeinkről, tapasztalatainkról és munkastílusunkról. Ugyanúgy tekintsünk erre, mint egy interjúra.

Amikor behívnak

Amennyiben sikerül felkeltenünk a potenciális munkaadó figyelmét és be is hívnak minket egy interjúra, ne feltételezzük, hogy az ajánlónk széleskörű információt nyújtott rólunk. Helyette kövessük az interjúztató vezérfonalát. Amennyiben rákérdez, hogy honnan ismerjük az ajánlónkat, legyünk őszinték. Ne túlozzunk és ne is kicsinyítsük le a kapcsolatot.

Egy jól átgondolt és időzített ajánlás-kérés sokat lendíthet a karrierünkön. Nem tudhatjuk, mikor lesz szükségünk rá, ezért érdemes folyamatosan bővíteni az ismerőseink körét, tartani a kapcsolatot a volt kollégákkal is!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.