Hogyan válasszon egy pályakezdő karriert?

by | okt 10, 2014 | Karriertanácsok

válaszút előtt álló férfiEgy frissen megszerzett diploma nemcsak a benne foglalt végzettséget jelenti, hanem mindazt a tantárgyat, kurzust, amit a képzés alatt a frissdiplomás álláskeresőként megtanult, megszeretett.

Egyértelműnek tűnhet, hogy pl. egy gépészmérnök, villamosmérnök, közgazdász milyen területen, milyen pozíciókat pályázhat meg, de sokszor a frissdiplomások maguk sem tudják, milyen állások elnyerésére van esélyük, így „vakon” pályáznak. Nem könnyíti meg a helyzetet az álláshirdetések pontatlansága sem: sokszor csak felsőfokú szakirányú végzettség címszóval fogalmazzák meg elvárásaikat, de azt, hogy az adott pozícióhoz mi is lehet a „szakirány” nem adják meg. Sokszor a jelöltek pályázatai láttán döbbennek rá a munkáltatók, hogy milyen végzettség lehet még jó az adott pozícióhoz, azon kívül, amit ők elképzeltek. Pl. gépipari kereskedő cég beszerzőjének nem feltétlenül közgazdásznak, logisztikusnak kell lenni, lehet egy gépészmérnök is megfelelő, főleg, ha tanulmányai során megszerette a logisztikát is. Sőt, a termékismerete révén lehet, hogy ő az ideális választás. Ezt azonban először a frissdiplomásnak fel kell ismernie, még az álláshirdetés olvasásakor, majd erre a mondanivalóra építve kell álláspályázatot készítenie, proaktívan segítve a kiválasztást. Itt szembesül az álláskereső a következő problémával: mi az, amit ő reálisan akarhat, egyáltalán milyen szempontjai lehetnek? Tudjuk, hogy a céltudatosság fontos a sikeres álláskeresésben, ehhez azonban cél is kell.

ÉRDEKES: Hogyan írjunk önéletrajzot, ha még nincs munkatapasztalatunk?

Egy frissdiplomás karriercéljának meghatározásában 4 alapvető kérdés segíthet:

  1. Gondolj a tanulmányaidra, eddigi munkatapasztalataidra: Miben vagy a legjobb, és mit szeretsz igazán? Keress olyan álláshirdetéseket, amiben ilyen feladatokat látsz. A szakmai végzettséged talán meghatározza az iparágat, amiben elhelyezkedhetsz, de érdemes ehhez közeli iparágakban is keresgélni.
  2. Mi fontos számodra igazán a munkavégzésben? A kreativitás, a gyors előrelépési lehetőség, az önállóság? Vagy szívesebben maradsz a háttérben, elemzel, tervezel, stratégiát alkotsz? Biztonságra törekvő, vagy kalandor alkat vagy? Mindkettő lehet jó, de alapvetően meghatározza, milyen munkahelyeken, pozíciókban fogod jól érezni magad.
  3. Milyen munkakörnyezetben érzed jól magad? Egy pörgős, zajos, tevékeny helyen, ahol ilyen emberek vesznek körül, ilyen munkákban, vagy egy elmélyülést, hosszabb munkafolyamatokból álló területen, csendes, nyugodt környezetben. Közgazdászként pl. választhatsz sales pozíciókat is, de üzleti elemző is lehetsz, ha épp nem a pörgés vonz.
  4. Milyen életstílust képzelsz el magadnak? Itt rövid- és hosszútávra is mérlegelned kell. Kezdetben minden pozíció sok munkával, és alacsonyabb fizetéssel jár, de minden karrierútban van fejlődési lehetőség, ami nemcsak az anyagiakra, de a munkastílusra, életstílusra is kihat. Pl. vezetőként vagy szakmai specialistaként képzeled el magad 10 év múlva? Ez alapvetően meg fogja határozni, milyen pozíciókra érdemes pályáznod.

Félelmetesnek tűnhet, hogy az első állás mennyire meghatározhatja az elkövetkező 10-20 évet a munkádban. Ezért érdemes rászánni az időt a fenti kérdésekre, önismeret, önmegértés is szükséges ahhoz, hogy jól válaszold meg ezen kérdéseket. Tudni kell azt is, semmi sem végleges, így a kockázat nem is olyan nagy. Ahogy idővel változunk, változhatnak az igényeink is, és új karrierbe bármikor kezdhetünk később is, akkor már felvértezve valós munkatapasztalattal, élettapasztalattal is.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.