Így használd a nyarat, ha új munkát szeretnél

by | aug 1, 2014 | Karriertanácsok

nyaralasA nyári hónapok szinte minden iparágban az uborkaszezont jelentik. Tény, hogy ebben az időszakban állást találni is nehezebb, de legalábbis hosszadalmasabb, mint az úgynevezett csúcs időszakokban.

Érdemes foglalkozni a gondolattal, hogyan használhatjuk ki ezt a holtidőt. Mindenképpen az önfejlesztésre helyezném a hangsúlyt, hiszen a plusztudás sosem lehet hátrány; főleg, hogy a munkaadók egyre szélesebb körben várnak el ismereteket az alkalmazottaktól.

1. Nyelvtanulás

Szinte nincs már olyan munkakör, ahol nem elvárás valamilyen idegen nyelv ismerete. Egy tanfolyam; akár csak a szinten tartás miatt is, nagyon hasznos lehet. Egyre általánosabb, hogy nem is a nyelvvizsga a lényeg, hanem maga a tudás, amit tesztelnek is rögtön az interjún. Ha magántanárhoz járunk, érdemes lehet célzottan az interjúra készülni. Itt megtalálhatók a leggyakoribb állásinterjú kérdések.

ÉRDEKES: Cikkek “Karriertanácsok” témában

2. Munka külföldön

Akár a nyelvtanulással is egybeköthető egy rövidebb tapasztalatszerző út. Több népszerű lehetőség közül is választhatunk. Ezek közül kiemelném az animátorkodást és az idényjellegű munkákat. Az előbbi főleg szállodákban, táborokban jelent programszervezést és levezetést. Ciprustól az Egyesült Államokig számtalan lehetőség kínálkozik. Utóbbi lehet például mezőgazdasági munka, akár a nyugat-európai országokban, pl.: Dániában, Egyesült Királyságban. Szívesen fogadják a kelet-európai munkaerőt, új kultúrákat fedezhetünk fel és persze a nyelv megismerésére is lehetőség nyílik.

3. Tanfolyamok

Ha van lehetőségünk, akkor tanuljunk meg valamit, amire eddig nem volt idő, vagy kedv. Lehet ez akár egy hobby is (pl.: virágkötészet), a lényeg, hogy új ismeretekre tegyünk szert. A munkaügyi központon keresztül lehetőség nyílik számos tanfolyamot elvégezni, vagy akár egy új szakmát elsajátítani.

4. Önkéntes munka

Ezt a megoldást csak az igazán elszántaknak javaslom. Nyilván, ha jár is érte fizetség, közel sem annyi, mint egy klasszikus munkaviszonyban. Ami viszont hatalmas előnye, az a tapasztalatszerzés. A másik oldalról pedig nagyban növeli egy ember renoméját. Hiszen a HR-es is azt fogja látni, hogy a jelentkező a megüresedett idejében is fejleszti magát.

Természetesen ezek a lehetőségek nem csak nyári időszakra érvényesek. Mindig igaz, hogy egy CV-ben jobban mutat, ha hasznosan töltjük el a kieső időt.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.