Menni, vagy maradni? Vendéglátós munka külföldön

by | júl 11, 2014 | Karriertanácsok

gyengeseg-150Tényként kezelhetjük, hogy napjainkban egyre többen vándorolnak ki külföldre a jobb anyagi lehetőségek reményében. Biztos vagyok abban, hogy az olvasó ismeretségi, baráti körében is van olyan, aki itt hagyta a munkáját és váltott külföldön.

Tájékozódás

Sokan az értelmiségi, irodai munkájukat “cserélik” fizikai munkákra, legyen az vendéglátás, vagy bármilyen más iparág. A következőkben ezt a kérdést boncolgatjuk, hogy megéri-e egyáltalán váltani, és ha igen, akkor milyen lehetőségekkel lehet számolni.
Elsőként az országot érdemes kiválasztani, ahová menni szeretnénk. Angliában sok magyar él és dolgozik, mára London a második legnagyobb magyar város. Természetesen ez segíti a boldogulást, hiszen számos blog és cikk íródott, íródik ebben a témában, ahol tapasztalatokat cserélnek azok, akik már jártak kint, vagy még mindig kint tartózkodnak.

 ÉRDEKES: Mik az erősségei? Hogyan válaszoljunk erre az állásinterjún?

Hogyan tovább?

Egyedül is neki lehet vágni, de sok cég szakosodott arra, hogy munkalehetőséget biztosít a kaland,- és dolgozni vágyóknak. Körültekintően válasszunk, sajnos nem mindegyik ilyen vállalkozás korrekt. Ugyanakkor nagy segítség, ha a szálláskeresés és az utazásszervezés terhét leveszik a vállunkról.

Ha a vendéglátás mellett döntünk, akkor legalább alapszinten mindenképpen tanuljuk meg a nyelvet, e nélkül sokkal nehezebb boldogulni, és elvárás is az esetek többségében. Ne feledjük, hogy alulról kell kezdeni, de sokkal gyorsabban lehet előre lépkedni a ranglétrán, mint pl. Magyarországon. A kitartó munka meghozza a gyümölcsét. A saját ismerősi körömben is tudok olyanról, aki fekete mosogatóként kezdte, és két év alatt másodséffé küzdötte fel magát.

 ÉRDEKES: Ingyenes nyelvi és számítógépes képzések

Döntés

Elsősorban két dolgot kell nagyon megfontolni. Hajlandóak vagyunk -e itt hagyni egy esetleg már felépített karriert egy olyan munkáért, ahol a nulláról kell kezdeni; illetve be tudjuk-e vállalni a sokkal több munkaórát és a változó beosztást?

A kerítés külföldön sincs kolbászból, mindenhol elvárják a kemény munkát, ugyanakkor arányaiban valóban jobban meg lehet élni a nyugati országokban.

Rendkívül nagy előny lesz a későbbiekben, ha külföldi tapasztalattal rendelkezünk. Nyelvtudás, új kultúrák megismerése és persze a kapcsolati háló mind-mind sok pozitívummal jár.

Annak, akinek motoszkál már egy ideje a fejében, hogy más országban próbál szerencsét; mindenképpen javaslom, hogy lépjen az ügyben. Kellő körültekintéssel és kitartással megéri a külföldi munka; akár a vendéglátásban is.