Menni, vagy maradni? Vendéglátós munka külföldön

by | júl 11, 2014 | Karriertanácsok

gyengeseg-150Tényként kezelhetjük, hogy napjainkban egyre többen vándorolnak ki külföldre a jobb anyagi lehetőségek reményében. Biztos vagyok abban, hogy az olvasó ismeretségi, baráti körében is van olyan, aki itt hagyta a munkáját és váltott külföldön.

Tájékozódás

Sokan az értelmiségi, irodai munkájukat “cserélik” fizikai munkákra, legyen az vendéglátás, vagy bármilyen más iparág. A következőkben ezt a kérdést boncolgatjuk, hogy megéri-e egyáltalán váltani, és ha igen, akkor milyen lehetőségekkel lehet számolni.
Elsőként az országot érdemes kiválasztani, ahová menni szeretnénk. Angliában sok magyar él és dolgozik, mára London a második legnagyobb magyar város. Természetesen ez segíti a boldogulást, hiszen számos blog és cikk íródott, íródik ebben a témában, ahol tapasztalatokat cserélnek azok, akik már jártak kint, vagy még mindig kint tartózkodnak.

 ÉRDEKES: Mik az erősségei? Hogyan válaszoljunk erre az állásinterjún?

Hogyan tovább?

Egyedül is neki lehet vágni, de sok cég szakosodott arra, hogy munkalehetőséget biztosít a kaland,- és dolgozni vágyóknak. Körültekintően válasszunk, sajnos nem mindegyik ilyen vállalkozás korrekt. Ugyanakkor nagy segítség, ha a szálláskeresés és az utazásszervezés terhét leveszik a vállunkról.

Ha a vendéglátás mellett döntünk, akkor legalább alapszinten mindenképpen tanuljuk meg a nyelvet, e nélkül sokkal nehezebb boldogulni, és elvárás is az esetek többségében. Ne feledjük, hogy alulról kell kezdeni, de sokkal gyorsabban lehet előre lépkedni a ranglétrán, mint pl. Magyarországon. A kitartó munka meghozza a gyümölcsét. A saját ismerősi körömben is tudok olyanról, aki fekete mosogatóként kezdte, és két év alatt másodséffé küzdötte fel magát.

 ÉRDEKES: Ingyenes nyelvi és számítógépes képzések

Döntés

Elsősorban két dolgot kell nagyon megfontolni. Hajlandóak vagyunk -e itt hagyni egy esetleg már felépített karriert egy olyan munkáért, ahol a nulláról kell kezdeni; illetve be tudjuk-e vállalni a sokkal több munkaórát és a változó beosztást?

A kerítés külföldön sincs kolbászból, mindenhol elvárják a kemény munkát, ugyanakkor arányaiban valóban jobban meg lehet élni a nyugati országokban.

Rendkívül nagy előny lesz a későbbiekben, ha külföldi tapasztalattal rendelkezünk. Nyelvtudás, új kultúrák megismerése és persze a kapcsolati háló mind-mind sok pozitívummal jár.

Annak, akinek motoszkál már egy ideje a fejében, hogy más országban próbál szerencsét; mindenképpen javaslom, hogy lépjen az ügyben. Kellő körültekintéssel és kitartással megéri a külföldi munka; akár a vendéglátásban is.

 

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.