Mihez kezdj egy pokoli főnökkel?

by | okt 27, 2014 | Karriertanácsok

Ördögszarvas, piros férfi öltöznybenA legtöbbünk számára ismert az a főnök, aki könyörtelenül kritizál, megfélemlítés a taktikája, és látszólag felesleges akadályokat gördít elénk, hogy megnehezítse a munkánkat.

Egy rossz főnök azonban nem feltétlenül indok a továbbállásra, hacsak nem látjuk a sérelmezések végét, és/vagy az egészségünk vagy netán a karrierünk bánná a folytatást. A nehéz természetű vezetőt akár egy személyes trénerként is felfoghatjuk, aki olyan dolgokra tanít meg minket, amire egy nagyszerű vezető – természetéből adódóan – soha nem tudna.

Melyek azok a készségek, amelyeket kifejleszthetünk magunkban egy rossz természetű főnök mellett?

Pozitív hozzáállás kifejlesztése

A karrier utunk mindig hullámvölgyekből tevődik össze, hol jobb, hol nehezebb a helyzetünk. A nehezebb időszakokban az „ez is el fog múlni” mantránk segít túllendülni. Van feladatunk, amit végeznünk kell. A munka jön és megy, ahogy a főnökök is. Azonban még ha egy nagyon komor, soha nem mosolygó, nagyon kellemetlen emberrel kell együtt dolgoznunk is, ne hagyjuk, hogy hatással legyen a hozzáállásunkra. Tűzzük ki magunknak célul, hogy azért sem fog hatni ránk, továbbra is ugyanolyan lelkes, örömtelin végezzük a feladatunkat, ahogy addig is. Ki tudja, lehet, a végén egy nagyszerű ajánlólevéllel távozunk.

ÉRDEKES: Fél óra vasárnap és megváltozik az életed 1. rész

Magas elvárásoknak való megfelelés

Létezik a rossz főnöknek egy olyan típusa is, aki szereti annyira megfélemlíteni az alkalmazottait, hogy azok végül minden feladatot túlzottan előkészítenek, nehogy bármi apró kivetnivalót is találjanak benne. Még egy ilyen felettesnél is emlékeztessük magunkat mindig arra, hogy ne a félelem és a megfélemlítés motiváljon minket! Noha még ha nem is fogadjuk el ezt a megfélemlítő stratégiát, az elvárások miatt a mi munkateljesítményünk is folyamatosan növekedni fog, és megtanulunk megfelelni a magasabb elvárásoknak is.

Megtanulni motiválni

A hibákból és a tapasztalatokból megtanuljuk, hogyan motiváljunk, lelkesítsünk és segítsünk másoknak. Azonban még mindig jobb mások hibáiból is tanulni (legyen szó akár egy rossz főnökről), mint a sajátunkból. Ezért ha van egy rossz vezetőnk, érdemes őt tanulmányoznunk! Derítsük ki mi teszi őt problematikussá. Amint aztán lehetőségünk adódik, próbáljuk meg megoldani a problémát másképp. Azonban vegyünk számításba annak eshetőségét is, hogy elsiklunk valami felett. Lehet mi vagyunk a probléma, nem tanultuk meg hogyan végezzünk kiváló minőségű munkát.
Egy közismerten kemény főnök, George Patton mondása szerint: „Soha ne azt mondd meg az embereknek hogyan kell csinálni a dolgokat. Mondd el nekik, mit kell tenni és meg fog lepni a találékonyságuk.” Ahelyett, hogy csak túlélnénk – mellyel csalódást okozunk magunknak -, tanuljunk ebből az élethelyzetből a saját találékonyságunkat felhasználva!
Ne feledjük azt sem, hogy attól, mert nem szeretjük a főnökünket, vagy mert nem egyszerű vele együtt dolgozni, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem jó főnök.
Végső soron, nincs jobb tanító a balsorsnál, és egy igazán rossz főnök lehet az, aki ezt elhozza nekünk. Tanulni a nehéz helyzetekből – ez készít fel minket a jövőbeni lehetőségekre. (És legalább növelni annak az esélyét, hogy mi nem leszünk förtelmes főnökök a későbbiekben)

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.