Mit tehetsz, ha nem jelentett be a munkaadó?

by | aug 1, 2014 | Karriertanácsok

nyaralasBiztos vagyok benne, hogy az olvasó ismeretségi, baráti, rokoni körében van olyan, akit valamilyen formában, de feketén alkalmaznak.

Ez a jelenség nem új keletű, számos olyan iparág van, ahol alig találni olyan munkavállalót, aki teljesen be van jelentve. Ennek gyakorlatilag egyetlen oka van, ami nem más, mint a költséghatékonyság. A következőkben igyekszünk megoldási javaslatokat tenni arra, hogyan lehet egy ilyen helyzetet kezelni.

1. A törvények ismerete

Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy legyünk tisztában a foglalkoztatás törvényi hátterével. Érdemes átolvasni a Munka törvénykönyvének vonatkozó részeit. Ingyenesen elérhető és letölthető az internetről. A tudatosság manapság elengedhetetlen, és a cégek sokkal komolyabban veszik a tudatos munkavállalókat.

ÉRDEKES: Cikkek “Karriertanácsok” témában

2. Atipikus foglalkoztatási formák

Ha a munkaadó ragaszkodik a törvénytelen foglalkoztatáshoz, érdemes lehet megpróbálni egy ún. atipikus foglalkoztatási formát. Ilyen lehet pl.: a munkaerő-kölcsönzés. Kérdés persze, hogy a leendő munkahely kapcsolatban áll-e egy ilyen céggel, és ha igen, hajlandó-e vállalni ezt a fajta megoldást.

3. Béren kívüli juttatások

Napjainkban egy meglehetősen kiforrott rendszer alapján működnek a béren kívüli juttatások kifizetései. Gondolok itt első sorban a Szép kártyára, Erzsébet utalványra stb. Egy próbát megérhet, hogy a bértárgyalás során nagyobb részt kérünk ezekből a juttatásokból, hiszen ez törvényes forma.

Természetesen ezek csak javaslatok. Sok esetben az ember örül, ha kap munkalehetőséget, amivel pénzt tud keresni. Ugyanakkor a későbbiekre nézve (nyugdíj, TB járulék) nem mindegy, hogy a fizetésünk mekkora része törvényes.

A legvégső esetben lehet jogi útra terelni a dolgot, akár magán úton, akár a Munkaügyi Bíróság segítségével. De ne feledjük, ezzel kellemetlen helyzetbe hozzuk a munkahelyünket, és akár az állásunkba is kerülhet egy ilyen manőver. Mindenképpen mérlegeljük, érdemes-e kockáztatni.
A kellemetlenségek elkerülése érdekében már az interjúkon (nem az első körben) érdeklődjünk arról, hogy milyen formában fizetnek a munkánkért.