Mit tehetsz, ha nem jelentett be a munkaadó?

by | aug 1, 2014 | Karriertanácsok

nyaralasBiztos vagyok benne, hogy az olvasó ismeretségi, baráti, rokoni körében van olyan, akit valamilyen formában, de feketén alkalmaznak.

Ez a jelenség nem új keletű, számos olyan iparág van, ahol alig találni olyan munkavállalót, aki teljesen be van jelentve. Ennek gyakorlatilag egyetlen oka van, ami nem más, mint a költséghatékonyság. A következőkben igyekszünk megoldási javaslatokat tenni arra, hogyan lehet egy ilyen helyzetet kezelni.

1. A törvények ismerete

Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy legyünk tisztában a foglalkoztatás törvényi hátterével. Érdemes átolvasni a Munka törvénykönyvének vonatkozó részeit. Ingyenesen elérhető és letölthető az internetről. A tudatosság manapság elengedhetetlen, és a cégek sokkal komolyabban veszik a tudatos munkavállalókat.

ÉRDEKES: Cikkek “Karriertanácsok” témában

2. Atipikus foglalkoztatási formák

Ha a munkaadó ragaszkodik a törvénytelen foglalkoztatáshoz, érdemes lehet megpróbálni egy ún. atipikus foglalkoztatási formát. Ilyen lehet pl.: a munkaerő-kölcsönzés. Kérdés persze, hogy a leendő munkahely kapcsolatban áll-e egy ilyen céggel, és ha igen, hajlandó-e vállalni ezt a fajta megoldást.

3. Béren kívüli juttatások

Napjainkban egy meglehetősen kiforrott rendszer alapján működnek a béren kívüli juttatások kifizetései. Gondolok itt első sorban a Szép kártyára, Erzsébet utalványra stb. Egy próbát megérhet, hogy a bértárgyalás során nagyobb részt kérünk ezekből a juttatásokból, hiszen ez törvényes forma.

Természetesen ezek csak javaslatok. Sok esetben az ember örül, ha kap munkalehetőséget, amivel pénzt tud keresni. Ugyanakkor a későbbiekre nézve (nyugdíj, TB járulék) nem mindegy, hogy a fizetésünk mekkora része törvényes.

A legvégső esetben lehet jogi útra terelni a dolgot, akár magán úton, akár a Munkaügyi Bíróság segítségével. De ne feledjük, ezzel kellemetlen helyzetbe hozzuk a munkahelyünket, és akár az állásunkba is kerülhet egy ilyen manőver. Mindenképpen mérlegeljük, érdemes-e kockáztatni.
A kellemetlenségek elkerülése érdekében már az interjúkon (nem az első körben) érdeklődjünk arról, hogy milyen formában fizetnek a munkánkért.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.