Tippek állásinterjúra kalandoroknak és biztonságra törekvőknek

by | okt 17, 2014 | Karriertanácsok

kalandor és egy kérdőjelAz előző bejegyzésemben 4 kérdés segítségével próbáltam megmutatni, hogyan találhatod meg a legmegfelelőbb karrierutat pályakezdőként. Itt a második kérdés arról szólt, kalandor vagy biztonságra törekvő vagy?

A kétféle motiváció mindenkiben egyedi arányban van jelen (gyors előrelépés+önállóság, kontra biztonságos pozíció, elemző, tervező, előre megadott lépések szerint végezhető munka). Nincsenek tiszta típusok, így fontos, hogy már az álláspályázatban valós képet adj magadról. Állásinterjún ezt a képet szeretnék megerősíteni vagy megcáfolni a kérdezők, mert azonos végzettségű, tárgyi tudású jelöltek között a hozzáállásuk fogja eldönteni, melyikük alkalmas inkább a pozícióra.

ÉRDEKES: 4 lépés a sikeres interjúhoz – infografika

Az itt „kalandor” típusnak hívott hozzáállást a nemzetközi szakirodalomban „promotion-focused”-ként jelölik. Az ilyen emberek jellemzői:

  • elsősorban a kockázatvállalási hajlandóság (ez teszi őket „kalandorrá”)
  • kreatív, innovatív gondolkodásmód
  • gyors munkavégzés
  • sokféle megoldási lehetőség, alternatíva ismerete, megalkotása egy adott problémára.
  • minden alkalmat megragad az előrehaladásra (munkavégzésben, karrierben egyaránt)
  • absztrakt gondolkodás, párhuzamok, összefüggések felismerése

Ilyen hozzáállással nehéz úgy dolgozni, hogy nincs tere a személyiségnek. Az előre megírt lépések nem tűrik a hibázást, pedig az ilyen emberek rossz tulajdonságai között ez szerepel: hajlamosak hibázni és időnként túl optimisták. Amennyiben meg tudod mutatni, hogy realista vagy, nem kell attól félnie a munkáltatónak, hogy irreális kockázatot fogsz vállalni az ő kontójára. Ha emellett szabálykövetőnek és lelkiismeretesnek ismernek meg, az esetleges hibáidtól sem kell félniük. Erősítsd a pozitív képet magadról példákkal: kockázatot vállaltál, és bejött. Hogyan, milyen tevékenységben, kikkel egyeztetted, hogy kockáztatsz? Vagy teljesen önállóan döntötted el? Milyen lehetőségeket láttál egy nehéz helyzetben, amiket más nem? Milyen kreatív megoldást alkalmaztál egy problémára? Rutinosabb interjúztató megkér majd, hogy olyan helyzetről is mesélj, amikor hibáztál. Ilyenkor ne mentegesd magad, tárgyilagosan vázold, mit csinálnál most másképp, mutasd, hogy tanultál a hibádból. Kérdéses a lojalitás: a kalandor könnyen vált munkahelyet, mert lehetőségként tekint minden ajánlatra. Meg kell tudnod mutatni, hogy képes vagy lojalitásra az adott munkáltató iránt, pl. elmondhatod, hogy miért választanád ezt a céget: a termék, a kínált feladat, a cég presztízse, vagy épp a cégben rejlő lehetőségek vonzanak benne.

A biztonságra törekvő (prevention-focused) ember jellemzői egészen másfélék:

  • tervezés (semmit nem tesz ad-hoc jelleggel, minden tevékenysége része vagy előzménye valami másnak)
  • alaposság, részletekbe menő munkavégzés (ez néha idegesítő szintet tud elérni náluk)
  • analitikus gondolkodás, hatékony érvelés
  • megbízhatóság

Ezekre az erősségekre építve az interjúztatókat csak arról kell meggyőzni, hogy a típusra jellemző rossz tulajdonságoknak tudatában vagy, és teszel azért, hogy ezek ártó hatása ne jelenjen meg a munkádban. Pl. mindig egyeztetsz arról, milyen részletességgel kell az adott feladatot kidolgozni. A típusra jellemző lassabb munkastílus sosem eredményezte azt, hogy kicsúsztál egy határidőből, a merev munkamódszert pedig a rugalmasságodat mutatva tudod ellensúlyozni. Egy nyitott, elfogadó személyiség a fenti jó tulajdonságokkal tökéletes választás lehet, így könnyen döntenek az interjúztatók melletted.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.