Miért van szükség önéletrajzra?

by | nov 14, 2014 | Önéletrajz és motivációs levél

ember ikon kis gondolatbuborékkal, benne a CV felirattalManapság az álláskeresésről szóló cikkek zöme az önéletrajzzal foglalkozik. Biztosan sokunkban felmerül a kérdés, miért tulajdonítanak neki ekkora jelentőséget?

Az álláskeresés elengedhetetlen része, hogy információt szolgáltassunk magunkról, megismerjenek minket. A túljelentkezések miatt ezért általában az önéletrajz jelenti a legelső kapcsolatot a munkakereső és a leendő munkaadó között. Ez alapján dől el, hogy kapunk-e esélyt az igazi, hús-vér valónkat is megmutatni.

ÉRDEKES: Az önéletrajzírás titkos receptje

Ma már nem csak a gazdasági helyzet, hanem a munkavállalói igények átalakulása miatt is gyakrabban válik aktuálissá az álláskeresés, a megmérettetés, hiszen manapság gyakrabban váltanak munkahelyet a dolgozók, mint 10-20 évvel ezelőtt. Mivel is kezdődhetne, ha nem azok számbavételével, amiket eddig elértünk? Az önéletrajz így az életünk eddig elért eredményeit tükrözi. Hogy éppen mit akarunk kiemelni belőle, az pedig már a megpályázni kívánt pozíció függvénye.

Önéletrajzok mindenütt

Észrevesszük-e, hogy számtalan önéletrajzot hozunk létre úgy, hogy talán nem is tudunk róla? Ez paradoxonnak tűnhet, de mindjárt tisztázzuk. A legtöbb cég rendelkezik saját karrieroldallal, ahol gyakorlatilag a legfontosabb adatokat (személyes adatok, elérhetőség, végzettség, tapasztalat) bekérik tőlünk ahhoz, hogy meg tudjuk pályázni a kiszemelt pozíciót. Ennek a folyamatnak eredményeképp gyakorlatilag önéletrajzot hozunk létre. Hasonlóképp működik a LinkedIn is, ahol a profiloldalunkon a végzettségeinket és korábbi/jelenlegi munkahelyeinket tüntethetjük fel. És ne feledkezzünk meg a különböző állásportálokról sem, ahol szintén számtalan mező kitöltése vár a regisztrálókra. Felmerül a kérdés tehát, érdemes-e ennyi helyen megosztani életünket, ha egy álláspályázathoz elegendő a munkaadó elérhetősége és a mellékletként csatolt önéletrajzunk?

Megéri jelen lenni!

A válasz igen, mivel így jelentősen le tudjuk csökkenteni az álláskeresés időtartamát. Mindenkit bátorítunk arra, hogy minél több helyen legyen „jelen”, azaz regisztráljon állásportálokra, karrieroldalakra és üzleti hálózati közösségekbe. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy vannak úgynevezett rejtett állásajánlatok. Például a cégeknek lehetőségük van előfizetni az állásportálok önéletrajzi adatbázisára. Ezzel lehetőségük nyílik rá, hogy az olyan pozíciókra, amelyeket valamilyen okból kifolyólag (pl. meglévő munkavállaló helyére keresnek másik embert, vagy nincs idejük több száz beérkező önéletrajzot áttekinteni) nem szeretnének meghirdetni, ők maguk keresnek jelölteket a regisztráltak és önéletrajzot feltöltők között. Sok álláskereső azért nem akar regisztrálni, mert nagyon sok időt venne igénybe a profiloldal kitöltése. Az állásportálok a felhasználóik segítése érdekében ezért folyamatos fejlesztéseket hajtanak végre az oldalakon, mellyel jelentősen meg tudják könnyíteni a regisztrációt.

Szeptember óta nálunk például már elegendő csak az önéletrajz megküldése a regisztrációhoz – Regisztráció önéletrajz feltöltéssel -, mellyel automatikusan az önéletrajzból kinyerhető adatokkal feltöltjük a jelentkezők profiloldalát is, mellyel így az már kereshetővé válik a vállalatok számára.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.