5 álláskeresési szabály, amiket megszeghetsz!

by | ápr 16, 2015 | Álláskeresési tippek

zöldet mutató lámpaVannak helyzetek, amikor az álláskeresők minden már leírt, megtanított szabályt betartanak, és mégsem jutnak eredményre. Az ilyen eseteket mélyebben áttekintve sokszor rájövünk, pont a szabályok betartása akadályozza az állástalálásban.

Mivel ezek a „szabályok” általános, nem írott, de elvárt, mendemondákban lefektetett elvek, amiket egy tökéletes világ tökéletes munkáltatóira és álláskeresőire találtak ki, a megszegésük sokszor meghozza a várt sikert.

1. szabály megszegése: Ne arra kérd az ismerőseidet, hogy ha nyitott állást tud, szóljon!

Az ismerőseid többsége valószínűleg nem kiválasztási szakember, nem HR-es, így nem is biztos, hogy a saját munkahelye összes nyitott pozíciójáról tud. Épp ezért, inkább arra kérd, hogy ha lehetséges, az önéletrajzodat juttassa el a HR-es kollégájához, hátha ő lát neked való pozíciót. Az ilyen álláspályázat legyen cégreszabott, és pontosan írd le benne, milyen pozíciókat tudnál betölteni.

2. szabály megszegése: Ne használj hagyományos önéletrajz formát!

Ha az adott álláshirdetés szerint a céljaidat nem szolgálja egy szigorú kronológiai sorrendben megírt önéletrajz, mert pl. régebben csináltál olyan feladatokat, amiket kérnek, nem friss a tapasztalatod, vagy ugyan teljesen megfelelsz az állásra, szakmailag, nyelvtudással, kapcsolatrendszerrel, de nincs diplomád, ahogy ők kérték, akkor az önéletrajzot ehhez a mondanivalóhoz kell igazítani.

3. szabály megszegése: Ne használj sablonokat!

A sablonokból saját helyzetedre „faragott” motivációs levél jónak tűnhet, azt gondolhatod, ilyet várnak, hiszen csak ilyen mintákat találhatsz a neten. Az őszinte szó, a saját gondolatok viszont mindig hatékonyabbak: ha már a századik „precíz, csapatban és önállóan dolgozni tudó” jelölt önéletrajzát olvassa a kiválasztó, egy ember, aki imádja a munkáját, mert egész életében arra vágyott, hogy ilyesmit csináljon, elolvasta az összes létező szakirodalmat, szakmai blogot vezet a témáról, az nyerő lehet.

4. szabály megszegése: Hozd fel a fizetés témakörét állásinterjún!

Nálunk valamiféle félreértelmezett szerénység elvárása okán tartja magát a szokás, hogy az álláskereső csak ne feszegesse a fizetés kérdését. Ebből az a kellemetlen helyzet adódik, hogy a bértárgyalás egy sokkörös interjúztatási folyamat végére kerül, és itt derül ki, hogy a felek egészen más nagyságrendekben gondolkodnak. Ezt elkerülendő, igenis meg kell találni a lehetőséget arra, hogy minél hamarabb tisztázzák a felek legalább a nagyságrendi elképzeléseiket. Ideális esetben ez az első telefonhíváskor, állásinterjú-időpont egyeztetéskor megtörténik.

5. szabály megszegése: A feltételekről tárgyalni kell!

Sok esetben a kétségbeesett munkavállaló rossz kompromisszumot köt azért, hogy legyen állása, jövedelme. Ez érthető, de nem feltétlenül szükséges. Egy-egy állás feltételeit keretek között ugyan, de az állásinterjús tárgyalások során meg lehet változtatni. A munkakörhöz tartozó feladatokat, a kínált eszközöket meg kell ismerni, el kell dönteni, elfogadható-e, vagy nem. Esetleg, rövid távon, kezdetnek elfogadható, de rögzíteni kell pl. a munkaszerződésben, hogy hosszú távon mi, hogyan fog változni. Pl. próbaidőre más juttatások vonatkoznak, vagy egyes juttatások milyen teljesítmény elérése esetén lépnek életbe.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.