Álláskeresési lehetőségek az interneten túl

by | jan 26, 2015 | Álláskeresési tippek

ajtók előtt álló öltönyös férfiAz internet mára az első számú álláskeresési csatornává vált, főleg az állásportálokon gyűlnek tematizáltan a hirdetések.

Miután szinte mindenki számára ez az első számú álláshirdetés-forrás, az állásportálokon meghirdetett pozíciókat gyorsan betöltik, többnyire van elég jelentkező, akikből válogathatnak. Időnként kifejezetten nagy a verseny, így az álláskeresők dolga nehezebbé vált. Ezért – az állásportálokat továbbra is első helyen kezelve -, érdemes más lehetőségeket is keresni, ahol álláskeresőként tehetünk magunkért.

Közösségi oldalak

Minimum Linkedin és Facebook, persze más-más megjelenéssel. Amíg a Linkedinen arra számíthatunk, hogy az ott keresgélő toborzók ránk találnak, a Facebookon nekünk kell megkérni ismerőseinket, barátainkat, hogy segítsenek. Ezt a segítségkérést nem elég az álláskeresés kezdetén egyszer megtenni, ismételni kell, körülbelül kéthetente.

ÉRDEKES: Hogyan kérjünk segítséget az ismerőseinktől?

Karrieroldal

Az álláskereső a cégek honlapjait, karrieroldalait is kísérje figyelemmel. Készítsen listát a szakterülete szempontjából fontos cégekről, akik munkáltatójaként szóba jöhetnek, és ezek honlapjainak karrieroldalait rendszeresen látogassa. Egyes cégek felhívják a figyelmét az álláskeresőknek, hogy akkor is szívesen látják az önéletrajzaikat, ha épp nincs meghirdetve állás az adott szakterületre. A HR-adatbázisukba kerülés is esélyt jelent az álláskeresőknek.

Szakmai szervezetek

Szakmai szervezetek honlapjain is találhatunk álláshirdetéseket, sőt az ilyen szervezetektől segítséget is kérhetünk. Szakmai szövetségek, egyesületek szívesen látják a szakmaibelieket, és az adott szakterület munkaerőpiacára is jó rálátásuk van. Segítséggel, tanáccsal szolgálhatnak.

Napilapok

Kilépve az internet világából a nyomtatott sajtóban is találhatunk álláshirdetéseket. Főleg helyi lapokban, de akár országos vagy megyei újságokban is jelennek meg hirdetések, melyek szűkebb közönsége révén egy-egy állásra arányaiban kevesebb jelentkezőt számlálhatnak, mint egy interneten meghirdetett pozíció. Egyes alapítványok, non-profit szervezetek specializálódtak álláskeresők segítésére, őket is érdemes felkeresni.

Állásbörzék

Állásbörzék, karrierrendezvények látogatása szinte kötelező ilyen helyzetben, hiszen az álláspályázat beadása mellett itt azonnal személyes kapcsolatba is kerülhetünk a leendő munkáltatóval, vagy állásközvetítővel.

Boltok kirakatai

Jártamban-keltemben rendszeresen találkozom kirakatokba, bolti eladótérben, utcai hirdetőoszlopokra kitett álláshirdetésekkel. Álláskeresőként járjuk útjainkat ilyesmire is nyitottan, önéletrajzot nyomtatott formában magunknál tartva.

Munkaügyi Hivatal

Az állam által biztosított segítséget, a munkaügyi hivatalokat is érdemes igénybe venni. Ott is segítenek, nemcsak regisztrált álláskeresőnek, de bárkinek: szerveznek motivációs előadásokat, oktatásokat, álláskeresés témájában, amin bárki részt vehet. Érdeklődni kell a lehetőségekről! Sőt, hírlevelük is van, benne szintén értékes álláshirdetésekkel.

Saját hirdetés

Álláskeresői hirdetés: ingyenes újságokban, ingyenes online hirdető oldalakon is lehet hirdetést feladni: állást keresünk, megadva milyen tudással, és főleg: földrajzilag hol! A legtöbb ilyen hirdető azzal hibázik, hogy ezt a nagyon fontos információt kihagyja, így egyetlen potenciális munkáltató sem érzi, hogy neki szólna a hirdetés.

Mit tehetsz még? Regisztrálj munkaközvetítő irodákhoz, jelentkezz ismételten arra az állásra, ahonnan nem kaptál választ hetek óta. Ellenőriztesd az önéletrajzod erre specializált szakértőkkel, munkaügyi hivatalokban, interneten találsz ingyenes segítséget.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.