Állást keresel? Mozgósítsd ismerősi körödet!

by | júl 27, 2015 | Álláskeresési tippek

Allast-keresel_150x150Az állások jórészét a cégek publikusan meg sem hirdetik, mert abban bíznak, a kollégák ismerősi körében lesz alkalmas ember. Ezért nagyon fontos, hogy ha állást keresel, erről minden ismerősöd tudjon.

Érdemes megkérni mindenkit, hogy járjon nyitott szemmel, gondoljon rád, ha valamilyen betöltetlen állással találkozik.

Hogyan mozgósítsd őket?

Ne válogass, ne gondolkodj azon, ki tudhat segíteni, mert pont ezzel szűkíted az esélyeidet. Minden ismerősödnek küldd el a segítségkérést Facebookon, Linkedinen, egy-egy önéletrajzot csatolva. A leveled rövid és tárgyilagos legyen. Egy ilyen levél vázlata a következő:

1. Megszólítás, 1 mondatos leírás, hogy állást keresel és a segítségüket kéred.

2. Mit csináltál az elmúlt években (pl. titkárságon dolgoztam 10 évig), milyen nyelvet, milyen szinten beszélsz.

ÉRDEKES: Kerüld el az álláskeresési kiégést! 

3. Írd le, milyen állást keresel: szóbajöhető pozíciók, lehetséges városok, kerületek stb.

4. Mikor tudnál kezdeni?

Közösségi oldalakon túl

Szüleid, rokonaid baráti, ismerősi köre is segítségedre lehet. Mivel velük szorosabb a kapcsolatod, őket érdemes szóban, telefonon megkeresni, elmondani, hogy milyen állást keresel, milyen tudással. Nemcsak ők, de az ő ismerőseik is tudhatnak segíteni: a testvéred munkatársa, a legjobb barátod főnöke stb.

Szomszédaid és bárki, akivel naponta találkozol, tudhat segíteni. Lehet, hogy a közértes hölgy férje dolgozik olyan helyen, ahol épp olyan embert keresnek, mint te. Minél többen tudnak az álláskeresésedről, annál jobbak az esélyeid.

Ne szorongj!

Ha kínosan érzed magad amiatt, mert felveszed velük a kapcsolatot és egyből kéréssel fordulsz hozzájuk, gondolj arra, hogy te segítenél-e hasonló helyzetben ezeknek az embereknek! Érthető, hogy kényelmetlen szívességet kérni, de lehet, hogy épp te segítesz a kéréseddel: már régóta keresnek embert, szívesen látnak téged kollégaként stb. Gondolj arra is, hogy:

– Segíteni jó érzés. A legtöbb ember szívesen segít neked, ha megteheti.

– Az emberek szeretnek tanácsokat adni, és érezni, hogy fontos az ő tapasztalatuk, véleményük neked.

blog_reklam

– Majdnem mindenki ismeri azt a szorongó érzést, ami az álláskereséssel, munkanélküliséggel jár, ezért együttérzőek lesznek veled.

– A munkanélküliek kiesnek a napi rutinból, elszigetelődnek a környezetüktől. Kapcsolatba lépni más emberekkel ezért is hasznos: fenntartod az érdeklődést magad iránt, támogatást kapsz, közösségben vagy és lelki támaszt is találhatsz a nehéz időkre.

– Újra felvenni a kapcsolatot régi ismerősökkel, nagyon érdekes lehet, még akkor is, ha határozott célod van, és kérdéssel fordulsz feléjük. Felfrissül a kapcsolatotok, újra bizalommal fordultok egymáshoz.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.