Az álláskeresés finom kis trükkjei

by | okt 8, 2015 | Álláskeresési tippek

allaskerese finom kis trukkjei_150x150Mindent elsöprő, tuti álláskereső tippeket ezernyit olvasni a interneten, de ezek néha mellőzik a gyakorlatiasságot, illetve tökéletes álláskeresőkre vannak szabva, akik nem hibáznak, és értik a „légy kreatív” szólamot is. De íme néhány mentőötlet, amit akkor szoktam javasolni álláskeresőknek, ha tanácstalanok, vagy elrontottak valamit az állásjelentkezésben. Néha a figyelmességen múlik minden, érdemes hát ezeket szem előtt tartani.

1. Személyes jelentkezés

Ha személyesen viszed be az álláspályázati anyagod a címzettnek, ne borítékba, hanem átlátszó mappába tedd, arra ragassz egy címkét a címzett nevével. Ez azért fontos, mert ha más is látja, hogy egy borítékot adsz át, a mai valóságunkban korrupciógyanúba keveredhetsz te is, és kínosan érezheti magát a címzett is. És persze azonnal kizár a jelöltek közül, nehogy a gyanút igazolva lássa valaki, ha esetleg tiéd lenne az állás később, így inkább esélyt sem kapsz… Egy átlátszó mappába tett anyagon pedig mindenki látja, mi van benne, főleg, ha jellegzetes önéletrajz-formátumot választasz, fényképpel ellátva. És máris úgy néznek rád, mint egy lehetséges új kollégára.

2. Kulcsszavak

Azokat a kifejezéseket, szókapcsolatokat használd az anyagod megírásakor, amiket a hirdető használt az álláshirdetésben. Ezzel lesz neki „ismerős” a tudásanyagod, és jön meg az „vele beszélnem kell” érzés. Tehát, ha az álláshirdetés tananyag-fejlesztésről írj, akkor te ne tankönyvek szerkesztéséről és szövegezéséről írj. Ha ő ügyfélkapcsolatok ápolását kéri, akkor te ne rendszeres ügyféllátogatást emlegess. Mert hiába jelenti ugyanazt, nem figyel fel rá az olvasó.

ÉRDEKES: Hatékony módszerek, amivel felújíthatod passzív nyelvtudásod

3. Ne ess kétségbe, ha elrontott, félresikerült álláspályázatot küldtél ki véletlenül!

Ne kezdj el mentegetőző, bocsánatkérő levelet utánaküldeni! Simán csak várj egy napot, küldj egy rendesen megírt álláspályázati anyagot! A rossz anyagot úgysem olvasták végig, törölték az első két másodpercben. Az új anyaggal esélyed lesz. Ha pedig kiderül a „turpisság”, és például állásinterjún kérdeznek rá, miért küldtél két anyagot, meg kell mondani őszintén: elsőre elrontottad, ki akartad javítani, mert fontos volt számodra ez az állás. Lényeges pont ilyenkor, hogy a két pályázat ne mondjon ellent egymásnak, de más megfogalmazásban, más fókusszal megírva a második mégiscsak lehet sikeresebb. Hibázni emberi dolog, és egy ilyen hiba megbocsátható, de a manipuláció (ne szépítsünk: hazugság) nem elfogadható!

4. Állásinterjún kifelejtettél valamit?

El akartál mondani valamit, de nem volt rá alkalom? Nem probléma, állásinterjú után is lehet motivációs levelet írni, lehetőleg minél gyorsabban az interjú után. Ebben le lehet írni, hogy pl. idő szűke miatt nem tudtad elmondani, de fontosnak érzed, főleg a hallottak fényében, hogy … és érvelj magad mellett! Tekintve, hogy vannak pontos infóid az állásról, hatékonyabb lehet így, mint az önéletrajzküldéskor. Arra figyelj, hogy az első álláspályázatoddal, amit nekik küldtél, ne keveredj ellentmondásba, illetve egy ilyen levél csak max. fél oldalból (max. 1000 karakter) álljon, ne írj „kisregényt”.

blog_reklam

Fontos, hogy ha úgy érzed, hibáztál, akkor se ess kétségbe. Annál rosszabb már úgysem lesz, de ha még megpróbálsz valamit, talán sikerül. Egy újabb pályázatot, egy újabb levelet, egy újabb lehetőséget. A dolog működik: emberek vagyunk, hibázhatunk, de az állásinterjúztató, kiválasztó, HR-es is ember, így lehet hatni rá: őszinteséggel, egyenességgel leginkább.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.