Az önkéntes munka, mint karriertámogató tevékenység

by | dec 16, 2015 | Álláskeresési tippek

onkentes munka_150x150Folyamatosan böngészed a legújabb állásajánlatokat, tökéletesre formáltad az önéletrajzod és a LinkedIn profilod, de a várva várt siker mégis elmarad. A mashable.com amerikai internetes portál szerint a pályaválasztási tanácsadók 76%-a állítja, hogy az önkéntesség jelentősen segíti az álláskeresést.

De kiknek lehet hasznos az önkéntes munka? Egyetemistáknak a tapasztalatszerzést, a versenyszférában megfáradtaknak pedig feltöltődést nyújthat az önkénteskedés – különösen valamely külföldi országban.

Jól mutat az önéletrajzban

Pályakezdőknél az önkéntes munkával ellensúlyozható a szakmai gyakorlat hiánya, de tapasztaltabb munkavállalóknál is jól mutat az önkénteskedés. Az ilyen típusú munkavégzés során jelentősen fejlődhet a kommunikációs készség, a tárgyalástechnika, az empátia és a stressz tűrő képesség is.

ÉRDEKES: Állásinterjún: Mikor és hogyan tárgyaljunk a fizetésről?

Másik oldalról a vállalkozás számára is kedvező, ha a dolgozó önkéntes munkát végez. Általában nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb és motiváltabb lesz a munkavállaló – ami a munkáltatónak is hasznos.

Lehetőséget ad új embereket megismerni

Nem szakmai hálózatépítés, de egy nagyon egyszerű és természetes módja annak, hogy új kapcsolatokat építs. Általában az önkéntes munkák szép, barátságos környezetben történnek. Valódi, értékes beszélgetésekre számíthatsz, viszonylag hasonló beállítottságú emberektől, elvárások nélkül.

Segít meghatározni a karrier céljaidat

Az önkéntes munka kiváló lehetőség, hogy informálódj a különböző területekről és megfontold pontosan, milyen karriercélokat szeretnél megvalósítani.  Például, ha mindig nagyvállalatnál dolgoztál érdekes lehet számodra milyen egy kis nonprofit cég élete. De a cég méretén kívül az önkéntesség más dolgokra is rávilágít.

Tudod már, hogy inkább önállóan vagy csapatban szeretsz dolgozni? Bírod a monotonitást vagy inkább a kreativitás motivál? Milyen típusú vállalati szervezet tud igazán inspirálni? Az önkénteskedés segít a fenti kérdések megválaszolásában és kétségtelenül segít elindulni a karrier utadon.

Magabiztossá tesz

Kiterjesztett tapasztalat, megnövekedett tudás, továbbfejlesztett készségek. Mind-mind magabiztosságot ad és segít, hogy lenyűgözd az interjúztatót és közelebb kerülj álmaid állása felé. Az önkéntesség nagyszerű dolog, amely egyértelműen jótékony hatással van a karrieredre.

Hol lehet önkéntes ajánlatokat találni?

Magyarországi önkéntes munkák az Önkéntes Központi Alapítvány honlapján: www.oka.hu
Külföldi önkéntes lehetőségek a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat oldalán: www.mobilitas.hu