Egy cég több álláshirdetésére jelentkezni? Ezt is lehet!

by | márc 2, 2015 | Álláskeresési tippek

felemás ruhában lévő pályázóAmikor álláskeresőként böngésszük az álláshirdetéseket, időnként beleütközünk ilyen dilemmába: egy cég több állást is hirdet, amit be tudnánk tölteni. De illik-e egyáltalán több állásra jelentkezni egy cégen belül?

Mit lát ebből a hirdető cég? Hogy minden mindegy, csak legyen már állásunk? Vagy nem figyeltünk oda? Vagy szerencselovagként mindenre jelentkezünk, ami csak elénk kerül? Ezeket a feltételezéseket egyetlen módon lehet elkerülni: őszintének kell lenni.

Hogyan jelentkezzünk több hirdetésre egyszerre?

Ha állásportálon találtuk az adott cég hirdetéseit, figyeljünk arra, milyen e-mailcímre kérik a jelentkezést. Ha különböző e-mailcímek vannak, mind a kettőre (többre) el kell küldeni, ugyanazt az álláspályázati anyagot. Az álláspályázati anyag az önéletrajz mellett egy olyan motivációs levélből áll, amiben leírod, hogy láttad az álláshirdetésüket X és az Y pozícióra is, ezúton jelentkezel, mert úgy érzed, ezeket a feladatokat el tudod látni, majd a megpályázott pozíciókhoz egy-egy bekezdésben írd le, miért is lennél alkalmas rá: tanulmányaid, eddigi tapasztalataidból a legerősebbeket, leginkább a hirdetett pozícióhoz hasonlókat írd le. Ha az adott cég honlapján láttál több megfelelő hirdetést, az eljárás hasonló: itt előfordulhat, hogy ugyanarra az e-mail címre kell küldeni a jelentkezést (jellemzően job@… vagy allas@… címre).

ÉRDEKES: Az állásinterjú legnehezebb kérdése: Mennyi lenne a fizetési igénye?

Álláshirdetésekben időnként kérnek fizetési igényt, ami nagyon nehézzé teszi a dupla/többszörös jelentkezést. Nehéz fizetési igényt úgy meghatározni, hogy a pozíciók és a hozzá tartozó feladatok, felelősségi körök eltérők lehetnek, a tapasztalataid egyik pozícióra erősebb érvként szolgálnak, mint a másikra. Az ilyen álláspályázatokban a fizetési igényre egy minimum összeget kell beírni, jelezve, hogy a hirdető által neked kínált feladatkört részletesen megismerve szeretnéd a végleges fizetési igényed megbeszélni velük. Fontos, hogy itt egyeztetésről írj, ne pedig arról, hogy akkor majd egy újabb igénnyel állhatsz elő. Ezzel eléred, hogy tudják mérlegelni, megfelelsz-e az általuk elképzelt költségkeret szerint, de nyitva hagyod a kérdést, hogy a feladatok és felelősségi körök ismeretében újratárgyaljátok a juttatásaidat.

Az álláshirdető válasza

Amennyiben a jelentkezésed érdekes számára, meg fog keresni. Ebben az esetben fontos tisztázni, hogy ha állásinterjúra hívnak, melyik pozícióra gondolnak. Ennek tudatában kell készülni az interjúra: a tanulmányaid és tapasztalataid mentén érvekkel felkészülni.

Egy lehetséges következmény

A munkáltató is hatékony és költségben is ésszerű megoldásra törekszik, a kiválasztás során megváltoztathatja az elképzeléseit, ha az tűnik hatékonynak. Megtörtént már, hogy egy ilyen dupla jelentkezés miatt a két elképzelt pozíció feladatait és felelősségi köreit átszervezték, mert a jelölt megfelelő volt mindkettőre, de a költségei miatt újra kellett gondolni a struktúrát. Az eredmény az lett, hogy a jelöltet operatív, senior pozícióra vették fel, amiben a két elképzelt pozíció magasabb képzettséget igénylő feladatait és felelősségi köreit kellett ellátnia, és mellé egy asszisztensi pozíciót hoztak létre, amire könnyen találtak jelentkezőt. Így a két pozíció összköltsége azonos maradt, de a költségek és feladatok elosztása másképp alakult, mint eredetileg tervezték. Ennek az esetnek pozitív tanulsága: sose féljünk egy állásinterjún elmondani, mit szeretnénk, mihez értünk, milyen tapasztalataink vannak, miért lennénk megfelelőek akár mindkét pozícióra.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.