Hogyan kérjünk segítséget az ismerőseinktől?

by | jan 5, 2015 | Álláskeresési tippek

segítség feliratú lapot maga előtt tartó lányÁlláskeresőként érdemes minden csatornát használnunk ahhoz, hogy mielőbb behívjanak minket egy interjúra és ajánlatot kapjunk. Nem szabad csupán az álláshirdetésekre korlátozódni, hanem ilyenkor érdemes a baráti körnek, ismerősöknek is szólni, hátha tőlük jön majd segítség.

Azonban egy ilyen levelet megírni nem egyszerű feladat. Számos kérdés vetődik fel bennünk: kinek küldjük el, hogyan kezdjük, mit írjunk bele? Meg úgy egyáltalán, elég kellemetlen segítséget kérni… Összegyűjtöttük ezért lépésről-lépésre, mit kell tennünk ilyenkor!

Készítsünk vázlatot az önéletrajzunkról

Az emberek készek segíteni, de érdemes megkönnyíteni a dolgukat azzal, ha konkrétan leírjuk, számukra mit szeretnénk. Remélhetőleg már van egy frissített önéletrajzunk készen, azonban könnyebben és gyorsabban tudják átnézni ismerőseink, ha ezt lerövidítve felsorolásban mutatjuk meg hol voltunk eddig és hová szeretnénk eljutni. Ez kevesebb, mint 10 percünkbe kerül majd, viszont jóval megkönnyítjük az ismerőseink dolgát.

Tüntessük fel az alábbiakat:

  1. a legutóbbi három munkahelyet (pozíció, cég, főbb feladatok) ahol dolgoztunk,
  2. az ideális pozíció(ka)t, amely(ek)ben szeretnénk elhelyezkedni,
  3. és egy listát 4-5 darab vállalatról, ahol szívesen dolgoznánk.

Tömeges e-mail

Amennyiben a fentieket túl vagyunk, a következő lépésünk, hogy felvegyük a kapcsolatot az ismerőseinkkel. (A korábbi vezetőket és kollégákat és azokat, akik esetleg álmaink munkahelyén dolgoznak, még innen hagyjuk ki, nekik egy speciális levelet fogunk küldeni – de erről a következő lépésben!)

ÉRDEKES: A részmunkaidős munka előnyei

Készítsünk itt is egy vázlatot, amelyben leírjuk, hogy új lehetőség után kutatunk, melyhez szeretnénk a segítségüket kérni. A legfontosabb azonban, hogy legyünk konkrétak abban mit kérünk tőlük – álláshirdetés, vagy nyitott pozícióról érdeklődünk, esetleg információt szeretnénk kapni az interjúról, vagy egy elérhetőséget, vagy ezt mind egybevéve?

Továbbá tüntessünk fel magunkról is néhány információt: jelenleg (vagy legutóbb) hol dolgozunk és milyen pozícióban, mennyi ideje és mi mást keresünk. Még akkor is, ha az ismerőseink tudják is ezeket, akkor is írjuk le, mivel nem tudhatjuk kinek lesz továbbítva a levelünk. Végezetül pedig írjuk bele a fentebbi három felsorolást és ne feledjük el mellékelni az önéletrajzunkat!

Célzott e-mail

Ugyanakkor küldjük el a személyre szabott üzeneteinket is a korábbi vezetőinknek, volt vagy akár leendő kollégáinknak, akik segíthetnek céljaink elérésében. Míg az előző levélnél a megszólítás általános (pl. Kedves Barátok és volt Kollégák!), addig ennél a levélnél mindegyiket külön személyre kell szabni, de nem csak a címzésben! Fontos, hogy speciális kérést küldünk el – még konkrétabbat, mint a tömeges levélnél – arra vonatkozólag, hogy az illető személy, akinek küldjük, miben tudna nekünk segíteni. Ne féljünk egy informális interjút kérni, vagy akár tanácsokat a céggel és a pozícióval kapcsolatban, vagy akár visszajelzést az önéletrajzunkról!

 Türelem rózsát terem

A levelek elküldését követően legyünk türelmesek! Egy ideális világban pár órán belül tele lenne a levélfiókunk ajánlott álláshirdetésekkel, azonban a való életben sajnos ez nem így működik. Még ha az ismerőseink azonnal nem is tudnak segíteni, valószínűleg rajta tartják a szemüket az ügyünkön és amint alkalmuk adódik segíteni fognak. Amennyiben nem érkezik válaszlevél egy-két hónapon belül, akkor érdemes egy újabb levelet küldeni, amelyben megköszönjük a visszajelzéseket és tudatjuk, hogy még mindig aktuális a keresésünk.

Köszönjük meg!

Fontos, hogy minden egyes válaszüzenetet személyre szabottan, egyenként köszönjünk meg még akkor is, ha az ajánlott álláshirdetés, vagy megadott elérhetőség nem is bizonyult túl hasznosnak a számunkra. Amennyiben viszont megszerezzük álmaink állását, pár év elmúltával érdemes újból megköszönni a segítséget.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.