Megszűnt az állásod? Akkor kaptál egy új lehetőséget!

by | jún 19, 2015 | Felmondás

Megszunt-az-allasod_150x150Az álláskeresés nem könnyű ma Magyarországon, ezért a legtöbb ember ragaszkodik még egy olyan álláshoz is, amiben nem érzi jól magát, sokként éli meg, ha mégis felmondanak neki.

Sok esetben később kiderül, igenis jól járt azzal, hogy megszabadult a munkahelytől, ahol nem tudott fejlődni, ahol nem érezte jól magát.

Csak azért, mert az álláskeresés nem könnyű, még nem érdemes félve hozzáfogni, illetve akinek van állása, de nem elégedett, de kerülje el azzal az álláskeresést, hogy „örülök, hogy van, még ha nem is jó”. Az álláspiac igenis mozgásban van, sok ezer álláshirdetés található itt a Cvonline-on is.

Kétségtelen, hogy egy állás megszűnése a kudarcélménnyel, jövőre vonatkozó bizonytalansággal együtt rendkívül nehéz helyzet, ezért jobb felkészülni rá lélekben, tudatosan, még akkor, amikor nem következik be. Legyen terved a felmondásod esetére! Tudd, kik azok, akiktől segítséget tudsz kérni, akár referencia vagy ajánlás formájában, akár „csak” azzal, hogy ha megkéred, ő is figyel arra, hogy ha találkozik neked való álláshirdetéssel, felhívja rá a figyelmed.

A kapcsolatok ápolása legyen folyamatos, nem hiteles egy olyan „barát”, akivel évek óta nem beszéltél, most viszont megjelenik, hogy állást keres. A szakmai kapcsolattartás egyik legjobb módja a Linkedin, főleg azért, mert nagyobb cégek toborzói adatbázisnak is használják, ha új kollégát keresnek. Ugyanakkor nemcsak a szakmai körökben szerzett ismerőseid lehetnek segítségedre, hanem bárki más is: szomszéd, barát, tágabb családi kör.

ÉRDEKES: Hogyan váltsunk karriert?

Legyen kész önéletrajzod, tudd, hogy mit akarsz a jövőben csinálni, ha meglévő állásod megszűnik. A motivációs levelet is jobb még ilyenkor vázlatosan megírni, ha majd állást kell keresni, csak aktualizálni kell.

Mikor kell elkezdeni állást keresni?

Felmondás után azonnal. Nem szabad elhinni, hogy itt is van „gyászidőszak”, nem szabad beleélni magad a reménytelenségbe. Felmondás után, kilépve az irodából, ahol közölték, már az járjon az eszedben, kit fogsz felhívni, kinek küldöd el először az önéletrajzod. Minden lehetőséget meg kell ragadni, jelentkezni az összes olyan álláshirdetésre, amiben tudnál dolgozni, tudásod, tapasztalatod és végzettséged alapján.

Egy kicsit könnyebb állást keresni úgy, ha éppen van állásod, mert biztos jövedelem mellett stabilabb háttérrel rendelkezel. A nehézségét a munka melletti álláskeresésben az állásinterjúk időbeli egyeztetése adja. Ilyenkor azokat az álláshirdetéseket érdemes megpályázni, amik különösen tetszenek, érdekelnek, mivel korlátozottak az állásinterjúra jutási lehetőségeid. Az álláskeresésed legyen nagyon diszkrét és óvatos, mert a cégek többsége bizony hajlamos felmondással reagálni arra, ha egy kolléga állást keres.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.