5 illat a sikerért

by | márc 27, 2015 | Hírek

parfümMinden helynek, ahogy minden embernek is sajátos illata van. A legtöbb irodában fellelhető alapnak a kávé, csipetnyi nyomtatófesték és egy fuvallat kétségbeesés illatának egyvelege.

Az illatok és szagok befolyásolják a hangulatunkat, ezért felelőtlenség, hogy nem szentelünk neki egyáltalán figyelmet a munkahelyünkön. A Mashable forrása alapján Japánban például nem szokatlan, hogy a napszaktól függően különböző serkentő vagy épp nyugtató illatokkal próbálnak hatni a dolgozókra.

Eközben pedig a bevásárló üzletekben már egy ideje zajlik az úgynevezett illatmarketing az általános érzékszervi élmények növeléséért – más néven, hogy nagyobb költésekre serkentsenek bennünket.
Na de melyek azok az illatok, amelyek javíthatják a teljesítőképességünket? És melyek, amelyek fokozzák az agyi aktivitásunkat?

1. Rozmaring

A rozmaring segíti a gondolkodást, fokozza az emlékezőképességet és energetizáló hatással van az elmére.

2. Jázmin

Amellett, hogy segíti a kikapcsolódást, a jázmin enyhíti a feszültséget és az idegességet.

3. Citrus

Mindenfajta citrus illatnak jótékony hatása van. A grépfrút segít harcolni a szellemi kimerültség ellen, a citrom inspirál, a narancs enyhíti a stresszt, a bergamot olaj pedig jó depresszió ellen.

4. Levendula

A levendula nagyon nyugtató illat, mely oldja a stresszt és csökkenti a szorongást.

5. Menta

A mentaillat energetizál és felfrissít. A borsmenta segít a koncentrációban és serkenti az elmét.

Hogyan használjuk?

Mivel a legtöbb munkahelyen tiltott a gyertyák és olajmécsesek használata, ezért ezek helyett alternatívát kell keresnünk. Ma már lehet kapni elemes olajmécseseket, párásítókat, de akár USB-s variációkat is.

Ha azonban nem akarunk beruházni ilyenekre, akkor az is elegendő ha egy meleg helyre teszünk egy tál vizet, amibe néhány csepp illóolajat öntünk. Ezek nem jelentenek egészségügyi és biztonsági kockázatokat, és ez a helyzet az illatos zacskókkal is. Fontos azonban, hogy ha ilyeneket használunk, legyünk tekintettel a kollégákra is!

Amennyiben nagyon zavar másokat az illat, akkor csupán szagoljunk néhányat a kellemes illatból, az agyunk már arra is reagálni fog.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.