A hagyományos munkaidő már a múlté

by | júl 27, 2015 | Hírek

A-hagyomanyos-munkaido_150x150Az emberek egyre inkább függnek az időtől, és egyre nehezebbé válik a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése. A megszokott reggel kilenctől, délután öt óráig tartó munkaidő már hamarosan a múlté – állítja a Carrierbuilder.com legújabb felmérése.

A felmérés során több mint ezer munkavállalót kérdeztek az informatikai, pénzügyi, értékesítési és üzleti szektorból egyaránt. A megkérdezettek 63%-a gondolja, hogy a hagyományos munkaidő már idejétmúlt. Ez tulajdonképpen a modern technológiának köszönhető, mely során az internetet a világ bármely pontjára magunkkal vihetjük, így ezáltal a munkát is.

A kutatásban résztvevők fele mondta, hogy a beérkező e-maileket a munkaidő vége után is megválaszolja. Továbbá 38%-uk folytatja a munkát munkaidőn kívül is, ha szükséges.

A munka van a középpontban

A megkérdezettek 20%-a állította, hogy lefekvéskor valamilyen munkahellyel kapcsolatos dolog az utolsó gondolata, és 42% pedig azt vallotta, ez az első gondolat, ami eszébe jut ébredés után.

ÉRDEKES: Mit árul el rólad az íróasztalod?

A férfiakra jellemzőbb

Ez a tendencia a férfiak körében jellemzőbb, mint a nőknél. Ők még akkor is hajlandóak a munkával foglalkozni, amikor a barátaikkal vagy a családjukkal töltik az időt. A férfiak 30%-a nyilatkozta, hogy szokott ilyenkor is dolgozni, míg a nőknek csak 18 %-a.

Ugyanakkor a felmérés azt is kimutatta, hogy a női munkavállalók nagyobb valószínűséggel gondolnak a munkára elalvás előtt.

De hogyan alakíthatjuk ki az egyensúlyt?

A túl sok munkavégzés fokozza a stresszt és az egészségünkre sincs jó hatással. Próbáljuk meg beosztani az időnket, hogy ne kelljen sokáig dolgozni, valamint mindenképpen válasszuk szét a munkát és a szabadidőt.

Neked mi a tapasztalatod a témában? Te is ellenőrzöd a leveleket a munkaidő vége után is?

Oszd meg velünk tapasztalataidat!