Életszínvonal felmérés az Európai Unióban

by | jún 2, 2015 | Hírek

Eletszinvonal_150x150Az Eurostat számos tényező alapján vizsgálta az életszínvonal minőségét az Európai Unióban. Az első helyre 5 ország került, ám az abszolút sereghajtó Bulgária lett. Magyarország hátulról a második helyen osztozik Görögországgal, Ciprussal és Portugáliával együtt.

A hagyományos felmérések a GDP mértékét használják az életminőség meghatározására. Azonban a GDP összege önmagában nem elég, hogy meghatározzuk valaki jó vagy kevésbé jó életkörülményeit. Az életminőség valóban egy sokkal tágabb fogalom. Az Eurostat felmérése megpróbálta kombinálni az objektív mutatókat a szubjektív értékelésekkel. A cél az volt, hogy kiderítse mely tényezők milyen hatással vannak az életkörülményekre.

Az adatelemzés során a társadalmi, emberi kapcsolatok, a lakáskörülmények, a közlekedéssel töltött idő, a lakókörnyezet, a zöldterületek és szabadidős lehetőségek, a munkahely, az időfelhasználás és a pénzügyi helyzet megítélésére kérték a megkérdezetteket. Egy nullától tíz pontig terjedő skálán kellett osztályozniuk a különféle tényezőket.

Az uniós átlag 7,1 lett, ennyire elégedett átlagosan az uniós állampolgár életével. Magyarországon 6,2 pontos átlag jött ki, amivel hátulról a másodikak vagyunk, a ciprusiakkal, a görögökkel, a portugálokkal együtt. Az EU kimagaslóan elégedett polgárai a dánok, a finnek, a svájciak, az izlandiak és a svédek, akik mind az első helyre kerültek. A legelégedetlenebbek a bolgárok, ahol az átlagpontszám mindössze 4,8.

Figyelemre méltó, hogy minden uniós tagállamban a személyes kapcsolatok megítélésének adta a legmagasabb pontszámot, a legalacsonyabbat pedig a pénzügyi helyzetének.

Elegedettseg-table

Magyarország adott pontszámai:

Személyes kapcsolatok 7,6

Munkába járás ideje 7,1

Munkakörülmények 7,1

Lakáskörülmények 6,8

Lakókörnyezet 6,5

Időbeosztás 6,3

Szabadidős tevékenység 6,2

Pénzügyi helyzet 5,2

A részletes statisztika az Eurostat honlapján ide kattintva megtekinthető.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.