Életszínvonal felmérés az Európai Unióban

by | jún 2, 2015 | Hírek

Eletszinvonal_150x150Az Eurostat számos tényező alapján vizsgálta az életszínvonal minőségét az Európai Unióban. Az első helyre 5 ország került, ám az abszolút sereghajtó Bulgária lett. Magyarország hátulról a második helyen osztozik Görögországgal, Ciprussal és Portugáliával együtt.

A hagyományos felmérések a GDP mértékét használják az életminőség meghatározására. Azonban a GDP összege önmagában nem elég, hogy meghatározzuk valaki jó vagy kevésbé jó életkörülményeit. Az életminőség valóban egy sokkal tágabb fogalom. Az Eurostat felmérése megpróbálta kombinálni az objektív mutatókat a szubjektív értékelésekkel. A cél az volt, hogy kiderítse mely tényezők milyen hatással vannak az életkörülményekre.

Az adatelemzés során a társadalmi, emberi kapcsolatok, a lakáskörülmények, a közlekedéssel töltött idő, a lakókörnyezet, a zöldterületek és szabadidős lehetőségek, a munkahely, az időfelhasználás és a pénzügyi helyzet megítélésére kérték a megkérdezetteket. Egy nullától tíz pontig terjedő skálán kellett osztályozniuk a különféle tényezőket.

Az uniós átlag 7,1 lett, ennyire elégedett átlagosan az uniós állampolgár életével. Magyarországon 6,2 pontos átlag jött ki, amivel hátulról a másodikak vagyunk, a ciprusiakkal, a görögökkel, a portugálokkal együtt. Az EU kimagaslóan elégedett polgárai a dánok, a finnek, a svájciak, az izlandiak és a svédek, akik mind az első helyre kerültek. A legelégedetlenebbek a bolgárok, ahol az átlagpontszám mindössze 4,8.

Figyelemre méltó, hogy minden uniós tagállamban a személyes kapcsolatok megítélésének adta a legmagasabb pontszámot, a legalacsonyabbat pedig a pénzügyi helyzetének.

Elegedettseg-table

Magyarország adott pontszámai:

Személyes kapcsolatok 7,6

Munkába járás ideje 7,1

Munkakörülmények 7,1

Lakáskörülmények 6,8

Lakókörnyezet 6,5

Időbeosztás 6,3

Szabadidős tevékenység 6,2

Pénzügyi helyzet 5,2

A részletes statisztika az Eurostat honlapján ide kattintva megtekinthető.