Magyarország átlagon alul teljesít az idősebb munkavállalók foglalkoztatásában

by | júl 8, 2015 | Hírek

Magyarorszag-atlagon-alul-teljesit_150x150Magyarország jóval átlag alatt végzett abban a tanulmányban, melyben az idősebb korosztály munkalehetőségeit vizsgálták. Pedig hatalmasat növekedhetne a gazdasági teljesítményünk, ha az időseket és a nyugdíjasokat is alkalmaznánk a munkaerőpiacon.

PwC legújabb felmérése az 55 év feletti munkaerő foglalkoztatásának sikerességét vizsgálta 34 OECD-országban. A kutatás alapján az első helyezett Izland lett. Őt követi Új-Zéland, Izrael, Svédország és Norvégia. Azonban Görögország, Lengyelország és Szlovénia, valamint hazánk is a rangsor végére került.

Különféle indexek képzésével – pl. a kereset, foglalkoztatottság és a képzettség súlyozott átlagával – megállapítható, hogy óriási összeggel lehetne növelni az államkincstár bevételeit, ha az országok követik az képzeletbeli dobogón álló országok tevékenységét, az idősebb generáció foglalkoztatásával kapcsolatban.

 20150708nyugdij

 PwC Golden Age Index értékei

Forrás: origo.hu

Mivel manapság a gazdaságot az elöregedő társadalom határozza meg, ezért kiemelkedően fontos lenne, hogy minden ország kihasználja az idősebb munkavállalókban rejlő lehetőségeket. A nem rég megalkotott „Golden Age” mutató azt tükrözi, mely országokban sikerült ezt megvalósítani, mint pl. Új-Zéland és Izrael. Az európai országok többsége viszont sajnos átlag alatt teljesít.