5 tabu, amiről soha ne beszélj az állásinterjún!

by | nov 23, 2015 | Állásinterjú

5 tabi, amirol ne beszlej az interjun_150x150 Behívtak egy állásinterjúra? Gratulálok, jó úton haladsz. De vigyázz! Van 5 olyan téma, amelyekről semmilyen körülmények között nem szabad beszélned az állásinterjún, ha nem akarod drasztikusan csökkenteni az esélyeidet. Melyek ezek?

1. Az előző főnököd

A munkám során azt látom, hogy sokan vannak, akik – mikor úgy érzik, hogy szinte már a markukban van az új állás – előszeretettel kezdik el sarazni az előző munkáltatójukat az állásinterjún. Tudom, gyakran jól esik szidni a korábbi főnöködet, elmondani a hibáit vagy kinevetni a rossz szokásait!
De az állásinterjú nem erre való! Ha így teszel, az interjúztató ösztönösen arra gondol, hogy vajon róla is így beszélsz majd néhány év múlva?

A korábbi sérelmek emlegetésével egy negatív és rosszindulatú ember benyomását kelted. Ki akar egy ilyen embert a cégnél? Az interjún csak arról beszélj, hogy mit tanultál meg az előző főnöködtől és semmi másról!

2. Személyes információk

„Meséljen magáról!” Amikor ez a kérdés elhangzik, a legtöbb pályázó egyből a családra és/vagy a magánéletre gondol. Megbetegedett az édesanyád és ápolnod kellett? A múlt héten pusztult el a kedvenc kiskutyád? Kiderült, hogy a férjed megcsalt? Ez mind nagyon szomorú, de ez az interjúztatót nem érdekli!
Ne feledd, ő csak arra kíváncsi, hogy miben tudod majd segíteni a cég munkáját. Ezért csak a szakmai tényekre és eredményekre koncentrálj!

ÉRDEKES: Mi volt élete eddigi legnehezebb döntése? – Hogyan felelj erre az állásinterjú kérdésre?

3. Fizetés és egyéb juttatások

Tudom, tudom, mindannyian pénzből élünk. De ha túl korán rákérdezel a fizetésre olyan ember benyomását kelted, akinek az egyetlen motivációját az anyagi tényező jelenti. Ki akar egy olyan kollégát, akiről tudja, hogy azonnal lelép, ha kap egy kedvezőbb ajánlatot? Mindig várd meg, hogy a másik fél hozza szóba először a fizetés kérdését, aztán elkezdheted a bértárgyalást!

4. További állásinterjúk

Most kedd van, 10 óra, és neked még van 4 állásinterjúd ezen a héten. De ez nem tartozik arra a HR-esre, akivel éppen tárgyalsz! Sehol ne kelts olyan benyomást, mint aki csak le akarja tudni ezt az interjút, mert fejben már a másnapira készül, egy sokkal fontosabb cégnél! Minden alkalommal légy pozitív és mutass őszinte érdeklődést. Ha csak nincs a zsebedben egy aláírt szerződés egy versenyképes fizetést kínáló neves cégnél, akkor minden egyes interjún érd el, hogy felvegyenek! Aztán majd te választasz az ajánlatok közül.

blog_reklam

5. Vallás és politika

Néhány, a közügyekkel rendszeresen foglalkozó pályázó hajlamos arra, hogy mindenkit igyekezzen meggyőzni a saját igazáról. Talán egyértelműnek tűnik számodra, hogy – hacsak nem egy politikai pártnál akarsz elhelyezkedni – az állásinterjú nem az a hely, ahol az ideológiák mellett vagy ellen kell érvelned. Képzeld el, mit történik akkor, ha a leendő főnököd nem ért egyet a nézeteiddel? A vallási és a politikai meggyőződésed magánügy és semmi köze a szakmai munkádhoz. Ne hagyd, hogy emiatt tévesen ítéljenek meg!

Kálmán Tamás

Állásinterjú Tréner

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.