7 tipp, amellyel csökkentheted az interjú előtti szorongást!

by | okt 2, 2015 | Állásinterjú

7-tipp-amellyel-csokkentheted_150x150Végre behívtak egy interjúra egy ideális munkakörre. Ahogy vársz az ajtó előtt elkezd kavarogni a gyomrod, izzadni a tenyered és képtelen vagy átolvasni az önéletrajzod. A neveden szólítanak. Az interjúnak vége szakad még mielőtt elkezdődhetett volna.

Az idegesség, szorongás, stresszelés negatívan tudja befolyásolni az interjú kimenetelét, felelős lehet abban, ha nem teljesítesz jól és akár emiatt eleshetsz egy jó állástól. A Careerbuilder cikkéből kölcsönöztünk néhány jó tanácsot, amely segít túllépni a szorongáson.

Legyen terved!

Egy vagy két nappal az interjú előtt térképezd fel a helyet, ahová menned kell. Amennyiben autóval készülsz eljutni az interjúra, akkor keress parkolóhelyet a közelben. A nagy napon hagyj magadnak elegendő időt az oda útra és a készülődésre. Persze ez nem jelenti azt, hogy jóval az interjú kezdése előtt már ott toporogj az ajtóban! Túl korán sem szabad érkezni! Ha mégis úgy adódna, akkor sétálj a közelben, szellőztesd ki a fejed, gondold át a lehetséges válaszokat.

ÉRDEKES: Interjúra felkészülés 5 percben

Beszélgess!

Az interjú napján beszélgess barátokkal, családtagokkal. Ők segíthetnek jó hangulatot teremteni még mielőtt az interjúra mennél, ráadásul a reggeli beszélgetés bemelegíti a hangszálakat, hogy megfelelően tudj artikulálni az interjún feltett kérdésekre.
Alakíts a hangulatodon!

Állíts össze olyan zenéket, amelyek segítenek felpörögni vagy magabiztosságot adni. Például ha az „Eye of the Tiger” című számot hallgatod és ismételgeted, segíthet úgy érezni, hogy bármire képes vagy. Egy másik megoldás lehet, ha stand up comedy előadásokat hallgatsz az interjúra felé menet. Egy jó ízű nevetés segít csökkenteni a szorongást és a félelmet.

Étkezés

Bármennyire is klisé, de igaz: az egészséges reggeli fokozza a koncentrációt és termelékenységet a délelőtt folyamán. A zabpehely és gyümölcs jó választás lehet!

Mozogj!

A sport endorfint szabadít fel, amely segít a stressz csökkentésében. Ráadásul ez idő alatt végig tudod gondolni, hogy miket válaszolnánk az interjún feltett kérdésekre.

Szívesen váltanál, de nem tudod milyen lehetőségek vannak? Nézz szét naponta frissülő állásajánlataink között! >>

Vizualizálj!

A siker elképzelése pozitív hatással van a teljesítményre. Kutatások bizonyították, hogy az agynak ugyanazon része stimulálódik, mikor valamit elképzelünk és mikor valamit valóban meg is teszünk.

Ne misztifikáld túl!

Furcsának tűnhet, de az interjúztató valószínűleg annyira ideges amennyire mi. Valószínűleg ő épp nyomás alatt van a munkahelyén, hogy az adott munkakört gyorsan betöltse, megtalálja rá a megfelelő jelöltet. Emlékezz azonban, hogy azért hívtak be interjúra, hogy bebizonyítsd te vagy a megfelelő jelölt a meghirdetett pozícióra. Ne úgy tekintsünk a HR-es személyre mint egy ellenségre, sem pedig mint a mindenhatóra. Helyette egyenlő félként tekints rájuk. Ha átgondoljuk az interjú miértjét és folyamatát akkor az szintén segít csökkenteni a szorongásunkat.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.