Állásinterjún: Mikor és hogyan tárgyaljunk a fizetésről?

by | dec 8, 2015 | Állásinterjú

mikor es hogyan targyaljunk a fizetesrol_150x150

Az állásinterjú legkényesebb része a bértárgyalás, itt van esély egyezkedni leendő fizetésedről. Érdeklődhetek én a juttatási csomagról? Vagy várjam meg, amíg az interjúztató sort kerít a kérdésre? És, ha én kezdeményezek, mikor és milyen módon tegyem azt? Benned is hasonló kérdések merülnek fel?

Mindehhez próbálunk segítséget nyújtani, a Careerbuilder.hu cikke alapján.

Lényeges a megfelelő időzítés

„Az állásinterjú elsődleges célja, hogy meggyőzd a céget, te vagy a legalkalmasabb ember a feladatra.” – mondja Susan Peppercorn, karrier-tanácsadó. Ha az interjúztató előtt említed a bér kérdését fenn áll a kockázata, hogy a pénz kerül a beszélgetés középpontjába és nem a képességeid. A legjobb, ha vársz a munkáltató ajánlatára.

Ha mégis Te szeretnél kezdeményezni, akkor fejtsd ki mennyire érdeklődsz a pozíció iránt. Részletezd, miért te lennél a legjobb a kitűzött célok megvalósításához és érdeklődj ezért milyen kompenzációt tudnak felajánlani.

A toborzó cégek segítenek

Legtöbbször a toborzó cégek rákérdeznek az állásinterjú utolsó szakaszában a jelölt bérigényére, és erről tájékoztatják a megrendelőt. Ebből következik, hogy amikor a pályázó találkozik a cég képviselőjével, akkor ők már tisztában vannak az anyagi elvárásokkal.

ÉRDEKES: 5 tabu, amiről soha ne beszélj az állásinterjún!

Nagyon fontos, hogy felkészült légy, hogy, amikor a vállalathoz érkezel már magabiztos elképzeléseid legyenek. Lényeges, hogy a vállalatnál ugyanazt az összeget mondd, amit a tanácsadónak, nehogy ellentmondásba, vagy kellemetlen szituációba keveredj.

Informálódj az átlagkeresetről

Honnan tudhatod, hogy a munkáltató által ajánlott fizetés a kezdő összeg vagy már a végső ajánlat? Az interjú előtt érdemes kideríteni, mennyi az átlagos fizetés a szakterületeden, illetve a kiszemelt cégnél. Szerencsére, ehhez számos oldal áll a rendelkezésedre. A megszerzett információk segítségével elképzelhető, hogy jóval magasabb fizetést sikerül kiharcolnod az állásinterjún, mint amennyit egyébként kaptál volna.

Ismerd az értékeidet

Természetesen akkor vagy remek alkupozícióban, ha az állásnak megfelelő szaktudással és sok éves tapasztalattal rendelkezel. Ezek a legjobb érvek a magas fizetésre. Fizetési kérelemnél indulhatsz magasabbról, mint amit valóban szeretnél, hogy legyen elegendő tér az alkudozásra. Ha azonban a leendő munkaadó sokkal kevesebbet kínál, mint amit elképzeltél, akkor érdemes megfontolni, hogy valóban elfogadod-e az állást, vagy tovább kutatsz álmaid állása felé.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.