Amiket sose mondj egy állásinterjún

by | dec 17, 2015 | Állásinterjú

Amiket-sose-mondj-egy-allasinterjun_150x150Sose mond egy állásinterjún, hogy …
Azért ne, mert ezek nem fognak sikerre vinni. Sose mondj magadról semmi negatívat, ne a problémákra fókuszálj, ami előkerülhet a munkádban, hanem a megoldásra.

„Tudom, hogy ebben még nincs sok tapasztalatom, de …”

Ha kevés tapasztalatod van, az is tapasztalat. De mi számít soknak vagy kevésnek? Van-e különbség abban, hogy ugyanazt a rutinfeladatot 1 évig vagy 3 évig csináltad? Egyes esetekben szinte semmi. Amint megszerezted a rutint, tapasztaltnak számítasz, és ez lehet 1 hónap is, több év is. Mindig a feladat határozza meg. Ha valóban kevesebb a tapasztalatod, mint a reménybeli munkáltató elvárja, helyezd a hangsúlyt a szakirányú tanulmányaidra!

„Ez benne van az önéletrajzomban”

Ettől a legtöbb interjúztató felháborodik. Nem azért kérdezte, mert nem olvasta, és nem ezt a választ várja. Azt várja, hogy bővebben kifejtsd, amit az önéletrajzban az adott témáról írtál. Sztorizgass, meséld el a kapcsolódó sikertörténeteidet, ezzel tudsz a legjobban magad mellett érvelni.

„Az előző cégemnél megdupláztam a bevételt, igazgatói kitüntetést kaptam, egyébként maratonfutó vagyok, és az utolsó versenyen az enyém volt a harmadik legjobb idő”

Amikor az eredményeidről kérdeznek, csak azt mondd, ami épp az adott kérdésben releváns. Ha mindet egyben felsorolod, könnyen teljesítménykényszernek vehetik, illetve azt érezhetik, hogy nem is tudod, mi a fontos eredmény a munka szempontjából.

ÉRDEKES: Gyakorlat teszi a mestert az állásinterjúzásban is

Természetesen lehetsz büszke a más területeken elért eredményeidre is, de ezeket egy másik, alkalmasabb helyzetben mutasd be. Amikor majd a hobbikról, sportokról beszélgettek, előkerülhet a maratonidőd. Amikor a főnök-beosztott viszonyokról, akkor a kitüntetések. És persze számíts arra, hogy megkérdezik: ennyi siker, ilyen jó teljesítmény miatt, miért akarsz váltani, miért jöttél el a cégtől? Erre a kérdésre mindenképpen készülj fel!

„Azt hiszem…” , „Úgy érzem…”

Az interjúztatónak biztosnak kell lennie abban, hogy te jó választás vagy a cége számára. Ha bizonytalankodsz, ha feltételes módban vagy ilyen mondatkezdéseket használva beszélgetsz, akkor ő is elbizonytalanodik. Ha valamit biztosan tudsz, határozottan merd vállalni a tudásod. Amiben még se tudásod, se tapasztalatod, arról óvatosan nyilatkozz. Biztosítsd az interjúztatót arról, hogy meg tudod tanulni, tudod pótolni a hiányzó tapasztalatot. Elmondhatod ilyenkor milyen módszerrel szoktál új munkafolyamatot tanulni: jegyzetelsz, részletes útmutatót írsz magadnak, tesztfeladatokat oldasz meg, megkérdezel több embert, lerajzolod magadnak folyamatábrában. Legyen kész ötleted arra, hogyan fogod megtanulni azt, ami nekik kell, de még nem tudod.

„Elnézést kérek…”

Soha ne mondj olyat, amiért elnézést kell kérned! Ne foglalj állást munkakörön kívüli témában, mert nem tudhatod, hogy a cég az álláspontodat osztja-e ebben, vagy más álláspontot képvisel.

„Sajnálom, ezt nem tudom”

Nem baj, ha nem tudsz valamit, nem kell sajnálkozni, és nem kell mindig mindent tudni. Bárkitől lehet szakmán belül is Helyette mondhatod, hogy „ezzel a kérdéssel még nem találkoztam, úgy néznék utána, hogy …” És ezzel máris azt mutattad, hogy akkor is van ötleted, ha épp nincs pontos válaszod az adott kérdésre.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.