Hibák, amiket elkövethetsz az interjú utáni várakozás alatt

by | aug 8, 2015 | Állásinterjú

várakozásAz állásinterjú remekül sikerült és az interjúztató azt mondta, hamarosan jelentkeznek. De már egy hét eltelt azóta, a telefon nem csörgött, és kezdesz egyre idegesebb lenni. Várakozás közben az idő természetesen csigalassan telik.

Íme 5 hiba, amit hajlamosak vagyunk ilyenkor elkövetni, amikor a visszajelzésre várunk, pedig nem kéne.

Agresszívan érdeklődni

Teljesen idegtépő, amikor az interjú utáni válaszra vársz. De ha idegesen vagy túl sokszor veszed fel a kapcsolatot velük, akkor nagy a kockázat, hogy elveszted azt a pozitív benyomást, amit az interjún szereztél. Egy hét eltelte után egy érdeklődő e-mail belefér, de ne írogass naponta, ha nem kapsz választ, ne hívogasd őket napi ötször.

ÉRDEKES: Hazugságok az önéletrajzban

Az igazság az, ha fel akarnak venni téged, nem kell emlékeztetned őket, ők már ezt eldöntötték, csak általában a folyamat hosszú időbe telik. A legjobb amit tehetsz, hogy türelmesen vársz.

Blöffölni, hogy új állásajánlatot kaptál

Ha valóban van egy másik ajánlatod, akkor érdemes ezt megemlíteni az interjún és esetleg utána is rákérdezni, hogy mikor fognak dönteni, tisztázzátok az határidőket.

Azonban, ha nincs másik lehetőséged, nem érdemes ezt füllenteni csupán azért, hogy megsürgesd őket. Fenn áll az esélye ugyanis, hogy a munkáltató azt mondja, hogy sajnos nem tudják meggyorsítani a folyamatot, de nem akarják elvenni előled a lehetőséget, úgyhogy nyugodtan fogadd el a másik ajánlatot.

Abbahagyni az álláskeresést

Nem számít mennyire jól ment az interjú, nem számít, mennyire vagy tökéletes a meghirdetett pozíció betöltésére és az sem számít, hogy mennyire pozitív volt az interjú visszacsatolása, ilyenkor sem lehetünk biztosak benne, hogy a munka már a miénk.

Amíg a hivatalos ajánlatot nem kapjuk meg, folytassuk az álláskeresést ugyanolyan intenzitással, ahogy szükséges.

Elutazni szó nélkül

Ha nyaralni mész biztos, h hogy akkor fog a leendő munkáltatód megkeresni. Szeretne behívni egy új megbeszélésre, vagy szeretné közölni veled a jó hírt. Ám azonban, ha nem vagy elérhető, azt gondolhatja, hogy már nem aktuális számodra az álláskeresés és már lép is a következő jelöltre.

Ha hosszabb időre nyaralni mész és tudod, hogy nem fogsz tudni válaszolni a telefonhívásokra, e-mailekre, mindenképpen írj egy rövid tájékoztatást erről a felvételiztetőnek.

Gyötörni saját magad

Miért nem hívtak még? Nekem kellene jelentkeznem? Mégsem én voltam a megfelelő személy. Biztos már felvettek valaki mást.  Ehhez hasonló gondolatok zöme zajlik le a fejedben. Érthető, hogy próbálsz minden kis részletbe kapaszkodni ebben a pár napban, esetleg pár hétben.

Azonban saját magad emésztése helyett a legjobb döntés, ha tudatosítod magadban, hogy az interjú során mindent megtettél, a legjobbat hoztad ki magadból, viszont most már nem tudod befolyásolni a folyamatot. Próbálj meg továbblépni, folytatni a keresést és ha mégis jelentkeznek kellemes meglepetésként fog érni.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.