Hogyan beszélj az erősségeidről az állásinterjún?

by | nov 2, 2015 | Állásinterjú

hogyan beszelj az eroseggeidrol_150x150 Az erősségeidre vonatkozó kérdés az egyik legfontosabb, amelyet az interjú során feltesznek neked. Az interjúztató azt akarja megtudni, hogy az erősségeid és a képességeid összhangban vannak-e a kiírással, vagyis te vagy-e az a jelölt, akire a cégnek szüksége van. A válaszodban mindenképp meg kell említened olyan tulajdonságokat, amelyek megkülönböztetnek téged a többi pályázótól.

Hogyan válaszolj?

A válaszodban természetesen be kell mutatnod azokat a készségeket és szakmai tapasztalatokat, amelyek korrelálnak a kiírásban szereplő igényekkel.

1. A legegyszerűbb, ha készítesz egy listát az adott cég igényeiről, és aztán még egyet, amelyben leírod a készségeidet, amelyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. Ez a lista tartalmazza a tanulmányaid főbb állomásait, a „puha” és „kemény” készségeket és a releváns szakmai tapasztalatokat.

2. Aztán szűkítsd le a listát 3-5 fő pontra.

3. Majd minden egyes pontra hozz 1-2 konkrét példát a múltadból, ami bizonyítja, hogy sikerrel használtad ezt az erősséget.

ÉRDEKES: 5 hiba, ami tönkreteheti az életrajzodat

Minta válaszok:

„Nagyon precíz vagyok. Ha egy adott projekten dolgozom nem csak az a célom, hogy határidőre végezzek, hanem hogy a határidő előtt minden szempontból hibátlan munkát tegyek le az asztalra. Tavaly még külön bónuszt is kaptam, amiért a 3 legfontosabb jelentést 1 héttel a határidő előtt adtam le.”

„Nagyon jól kommunikálok írásban. 5 évig voltam főszerkesztő-helyettes, ezért nagyon odafigyelek a részletekre. Korábban újságíróként dolgoztam, ezért megszoktam, hogy különböző olvasó közönségnek kell írnom. Sajtóreferensként hatékonyan tudok majd sajtóanyagokat és háttéranyagokat készíteni az önök cége számára.”

„Nagyon büszke vagyok a hatékony ügyfélkapcsolati készségemre, amit az elmúlt 8 évben fejlesztettem ki, és arra, hogy képes vagyok bármilyen felmerülő panasz hatékony kezelésére. Munkám során könnyedén megtalálom a hangot a legkülönbözőbb emberekkel, ezért jól tudok dolgozni egyedül és csapatban is.

blog_reklam

Ne feledd:

Ez nem az a helyzet, amikor szerénynek és alázatosnak kell lenned! Természetesen nem azt mondom, hogy túlozz, vagy, hogy ferdítsd el a valóságot.
De be kell bizonyítanod, hogy az összes többi jelentkező közül neked kell, hogy bizalmat szavazzanak. Amikor válaszolsz, ne általánosságokban beszélj és sorolj fel túl sok erősséget sem. Néhány releváns erősség bemutatása – 1-2 konkrét példán keresztül – le fogja nyűgözni az interjúztatót.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.