Hogyan beszélj az erősségeidről az állásinterjún?

by | nov 2, 2015 | Állásinterjú

hogyan beszelj az eroseggeidrol_150x150 Az erősségeidre vonatkozó kérdés az egyik legfontosabb, amelyet az interjú során feltesznek neked. Az interjúztató azt akarja megtudni, hogy az erősségeid és a képességeid összhangban vannak-e a kiírással, vagyis te vagy-e az a jelölt, akire a cégnek szüksége van. A válaszodban mindenképp meg kell említened olyan tulajdonságokat, amelyek megkülönböztetnek téged a többi pályázótól.

Hogyan válaszolj?

A válaszodban természetesen be kell mutatnod azokat a készségeket és szakmai tapasztalatokat, amelyek korrelálnak a kiírásban szereplő igényekkel.

1. A legegyszerűbb, ha készítesz egy listát az adott cég igényeiről, és aztán még egyet, amelyben leírod a készségeidet, amelyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. Ez a lista tartalmazza a tanulmányaid főbb állomásait, a „puha” és „kemény” készségeket és a releváns szakmai tapasztalatokat.

2. Aztán szűkítsd le a listát 3-5 fő pontra.

3. Majd minden egyes pontra hozz 1-2 konkrét példát a múltadból, ami bizonyítja, hogy sikerrel használtad ezt az erősséget.

ÉRDEKES: 5 hiba, ami tönkreteheti az életrajzodat

Minta válaszok:

„Nagyon precíz vagyok. Ha egy adott projekten dolgozom nem csak az a célom, hogy határidőre végezzek, hanem hogy a határidő előtt minden szempontból hibátlan munkát tegyek le az asztalra. Tavaly még külön bónuszt is kaptam, amiért a 3 legfontosabb jelentést 1 héttel a határidő előtt adtam le.”

„Nagyon jól kommunikálok írásban. 5 évig voltam főszerkesztő-helyettes, ezért nagyon odafigyelek a részletekre. Korábban újságíróként dolgoztam, ezért megszoktam, hogy különböző olvasó közönségnek kell írnom. Sajtóreferensként hatékonyan tudok majd sajtóanyagokat és háttéranyagokat készíteni az önök cége számára.”

„Nagyon büszke vagyok a hatékony ügyfélkapcsolati készségemre, amit az elmúlt 8 évben fejlesztettem ki, és arra, hogy képes vagyok bármilyen felmerülő panasz hatékony kezelésére. Munkám során könnyedén megtalálom a hangot a legkülönbözőbb emberekkel, ezért jól tudok dolgozni egyedül és csapatban is.

blog_reklam

Ne feledd:

Ez nem az a helyzet, amikor szerénynek és alázatosnak kell lenned! Természetesen nem azt mondom, hogy túlozz, vagy, hogy ferdítsd el a valóságot.
De be kell bizonyítanod, hogy az összes többi jelentkező közül neked kell, hogy bizalmat szavazzanak. Amikor válaszolsz, ne általánosságokban beszélj és sorolj fel túl sok erősséget sem. Néhány releváns erősség bemutatása – 1-2 konkrét példán keresztül – le fogja nyűgözni az interjúztatót.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner