Így bizonyítsd be az állásinterjún, hogy te vagy a legalkalmasabb jelölt

by | jún 19, 2015 | Állásinterjú

Igy-bizonyitsd-be-az-interjun_150x150„Miért adjuk önnek ezt az állást?” Amikor elhangzik ez a kérdés, az interjúztató valójában arra kíváncsi, hogy „miért vegyen meg téged?” Az állásinterjún valójában saját magadat, a szaktudásodat, a képességeidet és a szakmai tapasztalatodat értékesíted. A válaszodban ezért azt kell elmondanod, hogy mit tudsz kínálni nekik a pénzükért.

1. A kiírás legyen a sorvezetőd

Gyakran mondom el a tréningeken, hogy amikor megpályázol egy állást, mindig a kiírásból indulj ki, ez legyen a személyes sorvezetőd! Az adott cég a kiírásban szereplő szaktudást keresi, ezért hajlandó fizetni. Minden egyes pontra keress egy vagy több konkrét példát a szakmai múltadból. Minden korábbi sikered egy újabb bizonyíték, amivel megelőzheted a többi jelöltet.  Ha például a kiírásban az szerepel, hogy rendelkezned kell „interkulturális készséggel”, akkor beszélj egy olyan időszakról, amikor külföldi kollégákkal dolgoztál közösen egy sikeres projekten.

2. Légy tömör

A kérdésre adott válaszod legyen 1 vagy maximum 2 perc hosszúságú. Természetesen nem lesz időd arra, hogy az összes készségedet felsorold, ezért válaszd ki azt, ami szerinted a legfontosabb az állás sikeres elvégzéséhez, indokold még, hogy miért ezt a pontot választottad és bizonyítsd be egy példával, hogy rendelkezel a szükséges készséggel.

3. Légy egyedi

Számtalan mérnök és közgazdász van a piacon. Ezért fontos, hogy minél jobban megkülönböztesd magad a többiektől! Mindenképp említs meg néhány olyan sikert, vagy eredményt, ami különleges, egyedi, és ami a jelentkezők többségének életrajzából hiányozhat.
Ez fontos erőforrás lehet a cég számára.

ÉRDEKES: Így növeld az esélyeid az angol állásinterjú után

 Minta Válasz:

’As I see you are looking for a sales executive who will be able to manage a dozen employees successfully and effectively. In my 14 years of experience as a sales manager, I have developed strong team-building and motivational skills. I have been awarded manager-of-the-years twice for my innovative strategies and for surpassing quarterly deadlines. If hired, I will bring my leadership abilities for maximizing profit gains to this position.’

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner