Mi az, amiről nem szabad megfeledkezned az állásinterjú után?

by | okt 26, 2015 | Állásinterjú

150 Van egy dolog, amit a pályázók több mint 90%-a elfelejt az állásinterjú után. Pedig ez az eszköz kiválóan alkalmas arra, hogy megkülönböztessen téged a többi jelölttől és bizonyítsa, hogy te sokkal motiváltabb vagy, mint a többiek.

Írj köszönő levelet az interjú után

A legutóbbi tréningen az egyik tanítványom megkérdezte, hogy miért „vesződjön még egy köszönő levéllel”? Hiszen ha elmegy az interjúra, pontos és elegáns, jól felel a kérdésekre, az már egyértelműen jelzi a szándékát, nem igaz?
Nos, a szándék jelzése önmagában kevés. Vegyük sorra, mi szól a köszönő levél írása mellett.

Miért írj köszönő levelet?

1. Mert udvarias. A legfontosabb, hogy ez egy nagyon udvarias gesztus. Próbálj az interjúztató fejével gondolkodni. Ő is elfoglalt, naponta 10-20, vagy még annál is több pályázót kell megismernie és véleményt formálnia róluk, de van egy közöttük, aki köszönetet mond neki azért, hogy időt szakított rá.

2. Mert érdeklődést kommunikál.
De nem az udvariasság az egyetlen szempont. A köszönő levél azt is megmutatja, hogy neked igazán fontos ez az állás, hajlandó vagy tenni érte,
és nem csak bepróbálkoztál.

3. Mert megkülönböztet.
Biztos, hogy a levél miatt rád emlékezni fognak. Az, hogy az interjú után még egyszer kommunikálsz az interjúztatóval lehetőséget teremt neked arra is, hogy megemlíts egy olyan fontos tényt, ami esetleg nem jött szóba az interjún, de a pályázókról való döntés meghozatalánál fontos lehet.

blog_reklam

Hogyan írj köszönő levelet?

1. A köszönő levelet az interjú után 1 napon belül küldd el. Én mindenképp az e-mailt javaslom, a postai levelezés hosszadalmasabb és lehet, hogy a leveled véletlenül elkallódik a céges postázóban.

2. Ha egynél több személy volt jelen az interjún, akkor minden egyes személynek köszönetet kell mondanod írásban. Ne légy lusta, senkit se hagyj ki, mert sértődés lesz a vége, ami nem segít neked.

3. A leveled legyen udvarias, rövid és egyszerű.

4. A legfontosabb, hogy mondj köszönetet azért, hogy részt vehettél az interjún. A levélben szerepeljen az interjú pontos ideje.

ÉRDEKES: 5 hiba, ami tönkreteheti az életrajzodat

5. Ha van olyan szakmai tény, amit fontosnak érzel magadról, de nem került szóba, vagy, ha van olyan kérdés, amire nem tudtál válaszolni az interjún, akkor a köszönő levélben írhatsz ezekről.

Ne feledd, egy jól megírt köszönő levél sok mindent elárul az írójáról. A munkaadó felé egyszerre kommunikálhatod a professzionalizmusod és azt is, hogy mennyire motivált vagy.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.