Milyen kérdésekre számíts egy angol állásinterjún?

by | ápr 3, 2015 | Állásinterjú

angol zászló Aki ma állást keres, az pontosan tisztában van vele, hogy szinte kivétel nélkül minden pozíció betöltéséhez – a recepcióstól kezdve egészen az ügyvezető igazgatóig – nélkülözhetetlenül szükséges az angol és üzleti angol nyelv ismerete.

Magyarországon körülbelül 20 esztendeje van jelen az angol nyelvű állásinterjú. Napjainkban pedig – különösen a multinacionális vállalatoknál – egyre fontosabb szerepet tölt be a munkaerő kiválasztási folyamatban.

Az angol nyelvű interjú időtartama változó. Általában 10-15 percig tart, de vezető pozíció esetén előfordul az ennél jóval hosszabb, akár 60 perces interjú is.

Az angol nyelvű társalgás nemcsak a nyelvi kompetenciák felmérése szolgál. Kiválóan alkalmas a pályázó stressztűrő és helyzetmegoldó képességének felmérésére is, ezért is alkalmazzák rendszeresen a multinacionális üzleti környezetben.

Általánosságban elmondható, hogy egy angol állásinterjú kérdései 4 nagyobb témakört érintenek:

1: A tanulmányaiddal, végzettségeddel, szakmai tapasztalatoddal, egyszóval a szaktudásoddal kapcsolatos kérdések

2: A készségeidre (kommunikációs készség, interperszonális készség, csapatmunka készség, stb.) vonatkozó kérdések

3: Az adott cégre, annak tevékenységének ismeretére, illetve a cég versenytársaira vonatkozó kérdések

4: Az adott iparágra, annak jelenére és jövőbeni kilátásaira vonatkozó kérdések

Munkám során sajnos sokszor tapasztalom, hogy még mindig számos pályázó próbálkozik egy előre megírt és betanult szöveggel az interjún, amit aztán – egy iskolában tanult vershez hasonlóan – igyekeznek az interjú során „felmondani”.

Ezt a megoldást semmiképpen nem ajánlom.
Elég egy pillanatnyi zavar, egy nem várt kérdés, és az egész monológ összeomlik, mint egy kártyavár. Természetesen ilyenkor a pályázó esélyei is drasztikusan lecsökkennek.

Az angol állásinterjúra mindenképp készülni kell.
A probléma az, hogy a nyelvtanfolyamok túlnyomó többségén nem lehet elsajátítani az interjún felmerülő leggyakoribb kérdésekre adott megfelelő angol válaszokat és élesben gyakorolni az interjú-szituációt.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.