Milyen kérdésekre számíts egy angol állásinterjún?

by | ápr 3, 2015 | Állásinterjú

angol zászló Aki ma állást keres, az pontosan tisztában van vele, hogy szinte kivétel nélkül minden pozíció betöltéséhez – a recepcióstól kezdve egészen az ügyvezető igazgatóig – nélkülözhetetlenül szükséges az angol és üzleti angol nyelv ismerete.

Magyarországon körülbelül 20 esztendeje van jelen az angol nyelvű állásinterjú. Napjainkban pedig – különösen a multinacionális vállalatoknál – egyre fontosabb szerepet tölt be a munkaerő kiválasztási folyamatban.

Az angol nyelvű interjú időtartama változó. Általában 10-15 percig tart, de vezető pozíció esetén előfordul az ennél jóval hosszabb, akár 60 perces interjú is.

Az angol nyelvű társalgás nemcsak a nyelvi kompetenciák felmérése szolgál. Kiválóan alkalmas a pályázó stressztűrő és helyzetmegoldó képességének felmérésére is, ezért is alkalmazzák rendszeresen a multinacionális üzleti környezetben.

Általánosságban elmondható, hogy egy angol állásinterjú kérdései 4 nagyobb témakört érintenek:

1: A tanulmányaiddal, végzettségeddel, szakmai tapasztalatoddal, egyszóval a szaktudásoddal kapcsolatos kérdések

2: A készségeidre (kommunikációs készség, interperszonális készség, csapatmunka készség, stb.) vonatkozó kérdések

3: Az adott cégre, annak tevékenységének ismeretére, illetve a cég versenytársaira vonatkozó kérdések

4: Az adott iparágra, annak jelenére és jövőbeni kilátásaira vonatkozó kérdések

Munkám során sajnos sokszor tapasztalom, hogy még mindig számos pályázó próbálkozik egy előre megírt és betanult szöveggel az interjún, amit aztán – egy iskolában tanult vershez hasonlóan – igyekeznek az interjú során „felmondani”.

Ezt a megoldást semmiképpen nem ajánlom.
Elég egy pillanatnyi zavar, egy nem várt kérdés, és az egész monológ összeomlik, mint egy kártyavár. Természetesen ilyenkor a pályázó esélyei is drasztikusan lecsökkennek.

Az angol állásinterjúra mindenképp készülni kell.
A probléma az, hogy a nyelvtanfolyamok túlnyomó többségén nem lehet elsajátítani az interjún felmerülő leggyakoribb kérdésekre adott megfelelő angol válaszokat és élesben gyakorolni az interjú-szituációt.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner