Mit mondj a volt főnöködről az állásinterjún?

by | aug 28, 2015 | Állásinterjú

állásinterjún meglepődő nőSzámíts rá, hogy az állásinterjún kérdezni fognak majd a legjobb és a legrosszabb főnökeidről, tudni akarják, hogy te mit vársz el egy felettestől és mit tennél akkor, ha a főnököd elviselhetetlen lenne. Amikor a korábbi vezetőidről, a velük kialakított munkakapcsolatról kérdeznek, soha ne mond, hogy nem kedvelted őket. Elmondom miért: 

Minden negatív megnyilvánulás az állásinterjún, egy intő jel a HR-esnek, arról, hogy vajon mit fogsz mondani később az ő vezetőiről és cégéről, ha majd esetleg felvesznek. Nézzük, hogyan válaszolj a főnökökkel kapcsolatos kérdésekre:

Mit vár el a felettesétől?

„Azt a munkahelyi környezetet értékelem, ahol a vezetők ismerik az alkalmazottak igényeit és erősségeit. Ahol senkit sem favorizálnak teljesítmény nélkül.”

ÉRDEKES: Ön hazaviszi a munkáját? – Így felelj!

„Azt szeretném, ha bizalommal fordulhatnék a főnökömhöz akkor, ha van egy problémám. Legyen velem őszinte, mondja meg, ha van olyan terület a munkámban, amit máshogy kellene csinálnom.”

Ki volt a legjobb főnöke?

„Minden korábbi főnökömtől sokat tanulhattam. A jóktól megtanultam, hogy mit hogyan csináljak, a rosszaktól megtanultam, hogy mit ne csináljak.”

Voltak-e valaha nehézségei az előző főnökével?

„Azt kell mondanom, hogy szerencsére soha nem voltak nehézségeim a kollégáimmal. Igyekszem mindenkivel megtalálni a közös hangot, ezért jól tudok együttműködni a nehéz emberekkel is.”

Szívesen váltanál, de nem tudod milyen lehetőségek vannak? Nézz szét naponta frissülő állásajánlataink között! >>

Hogyan írná le önt a volt főnöke?

„A volt főnököm azt mondaná rólam, hogy igazi problémamegoldó típus vagyok. Az előző cégemnél én feleltem az értékesítésért, a kapcsolatfelvételtől egészen a zárásig, és ezt a munkát nagyrészt egyedül és önállóan végeztem. Néhány kollégám nehezményezte ezt a helyzetet, de én nagyon élveztem ezt az autonómiát.”

Mit tenne akkor, ha tudná, hogy a főnöke téved?

„Ez az adott helyzettől és a vezető személyiségétől függ” (Ez szerintem az ideális válasz). (Aztán hozz egy példát:) „Az előző főnököm például nem szerette, ha bárki is megkérdőjelezi a tekintélyét. Ő viszonylag új volt a szakmában, mi beosztottak pedig régi motorosnak számítottunk. Ugyanakkor nem akart belelátni a folyamatokba, csak a végeredmény érdekelte. Ezért nem vitatkoztam vele, ha valami irracionális utasítást adott, hanem a saját módszerem szerint elvégeztem a munkát, és elértem a kívánt eredményt. Ő elégedett volt, mert megkapta, amit akart, és én is elégedett voltam, mert nem kellett vele feleslegesen vitatkoznom.”

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner