Mit tegyél, ha az állásinterjúztató nem elég tapasztalt?

by | ápr 30, 2015 | Állásinterjú

interjúÁlláskeresők gyakran panaszkodnak, hogy az állásinterjún szóba sem került, amit el akart mondani, „nem is kérdezték”, „nem is arról volt szó”.

Ez azért történhet, mert a munkáltatót, állásközvetítőt képviselő állásinterjúztató számára az állásinterjú lehet hasonló stresszforrás. Ha még nem rutinos, ha egyébként szakmai vezető és nem HR-es, azaz ritkán interjúztat, nem feltétlenül tud jól levezetni egy interjút. Tehát, az álláskeresőn fog múlni az, hogy az összes közlendőjét el tudja-e mondani.

Ehhez az állásinterjúra fel kell készülni. Legyen egy sikersztorid a megpályázott álláshoz hasonló feladatkörből, amit jól elő tudsz adni, és egy másik, ami az álláshoz fontos készségeidet igazolja:  csapatjátékosság, kompromisszumkészség, gyors döntési képesség stb. Tudd elmondani, milyen munkamódszerekkel dolgozol, hogyan tartod a kapcsolatot kollégákkal, ügyfelekkel, partnerekkel. És ha már csapatjátékosság: tudd is elhelyezni magad a csapatban, tudd elmondani, milyen feladatot, szerepet vállalsz egy-egy csapatmunkában!

ÉRDEKES: 4 valós ok arra, miért nem te kaptad az állást

Mire mindezt összegyűjtöd, lesz több oldalnyi/órányi mondanivalód. Már „csak” az alkalmat kell megtalálni az állásinterjún, hogy el is mondhasd. Egy rutintalan interjúztató is fel fogja tenni a kérdést, hogy „meséljen magáról”. Hát mesélj! Mondd el, miért szeretnél ilyen feladatkörben dolgozni, mit tanultál, mit tapasztaltál eddig a témában! Milyen sikersztorijaid vannak, amik lelkesítenének egy hasonló feladatban is? Végig fogtok menni a volt munkahelyeiden az önéletrajzod alapján, meg fogja kérdezni, honnan miért távoztál. Itt légy szűkszavú, tényszerű. Leépítés, jobb ajánlat, tönkrement a cég stb. Semmi személyeskedést ne engedj meg magadnak.

Előfordulhat, hogy az interjúztató – zavarát leplezendő – úgy viselkedik az állásinterjún is, ahogy egyébként a munkában szokott: sokat beszél a cégről, állásról. Ilyenkor légy nyitott, érdeklődő, kérdezz, de ne vágj a szavába! Ha ennek ellenkezőjeként nem túl beszédes, láthatólag nincs ötlete, miről is kellene beszélni, beszélj te! Amikből felkészültél, mondd el, kérdés nélkül is. Hozd fel magad a témákat, ne félj kezdeményezni.

Hogyan hozzak fel egy témát?

Ha figyelmesen hallgattad az interjúztatót, mikor az állásról mesélt, bele tudsz kapaszkodni az ő mondataiba. Kezdheted úgy a mondandód, hogy „Ön említette, hogy …, és nekem van hasonló tapasztalatom, abban, hogy…” Ha még az állásról sem nagyon mesélt, akkor kérdezz! „Van-e olyan feladat itt is, hogy …. „ „Miből áll majd az új kollégájuk napi munkája?” — és jöhet is a válaszod, te melyik munkahelyeden kikkel együtt csináltál hasonlót.

Nem lesz baj, ha én irányítok?

Nem, ha ezt úgy csinálod, hogy az interjúztató is jól érezze magát a szerepében: lásd el információkkal, kérdezz, beszéltesd, ha úgy látod, szívesen beszél egy-egy témáról. Ha szűkszavúan, bizonytalanul válaszol, akkor azt a témát ne feszegesd – és jegyezd meg magadnak, miben volt bizonytalan! Lehet, hogy felelőtlenül nem akart ígérni, illetve nem is gondolkodott az adott kérdésen? Lehet, hogy ezek majd a te későbbi döntésedben lesznek fontos tényezők!

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.