Mit tegyél, ha az állásinterjúztató nem elég tapasztalt?

by | ápr 30, 2015 | Állásinterjú

interjúÁlláskeresők gyakran panaszkodnak, hogy az állásinterjún szóba sem került, amit el akart mondani, „nem is kérdezték”, „nem is arról volt szó”.

Ez azért történhet, mert a munkáltatót, állásközvetítőt képviselő állásinterjúztató számára az állásinterjú lehet hasonló stresszforrás. Ha még nem rutinos, ha egyébként szakmai vezető és nem HR-es, azaz ritkán interjúztat, nem feltétlenül tud jól levezetni egy interjút. Tehát, az álláskeresőn fog múlni az, hogy az összes közlendőjét el tudja-e mondani.

Ehhez az állásinterjúra fel kell készülni. Legyen egy sikersztorid a megpályázott álláshoz hasonló feladatkörből, amit jól elő tudsz adni, és egy másik, ami az álláshoz fontos készségeidet igazolja:  csapatjátékosság, kompromisszumkészség, gyors döntési képesség stb. Tudd elmondani, milyen munkamódszerekkel dolgozol, hogyan tartod a kapcsolatot kollégákkal, ügyfelekkel, partnerekkel. És ha már csapatjátékosság: tudd is elhelyezni magad a csapatban, tudd elmondani, milyen feladatot, szerepet vállalsz egy-egy csapatmunkában!

ÉRDEKES: 4 valós ok arra, miért nem te kaptad az állást

Mire mindezt összegyűjtöd, lesz több oldalnyi/órányi mondanivalód. Már „csak” az alkalmat kell megtalálni az állásinterjún, hogy el is mondhasd. Egy rutintalan interjúztató is fel fogja tenni a kérdést, hogy „meséljen magáról”. Hát mesélj! Mondd el, miért szeretnél ilyen feladatkörben dolgozni, mit tanultál, mit tapasztaltál eddig a témában! Milyen sikersztorijaid vannak, amik lelkesítenének egy hasonló feladatban is? Végig fogtok menni a volt munkahelyeiden az önéletrajzod alapján, meg fogja kérdezni, honnan miért távoztál. Itt légy szűkszavú, tényszerű. Leépítés, jobb ajánlat, tönkrement a cég stb. Semmi személyeskedést ne engedj meg magadnak.

Előfordulhat, hogy az interjúztató – zavarát leplezendő – úgy viselkedik az állásinterjún is, ahogy egyébként a munkában szokott: sokat beszél a cégről, állásról. Ilyenkor légy nyitott, érdeklődő, kérdezz, de ne vágj a szavába! Ha ennek ellenkezőjeként nem túl beszédes, láthatólag nincs ötlete, miről is kellene beszélni, beszélj te! Amikből felkészültél, mondd el, kérdés nélkül is. Hozd fel magad a témákat, ne félj kezdeményezni.

Hogyan hozzak fel egy témát?

Ha figyelmesen hallgattad az interjúztatót, mikor az állásról mesélt, bele tudsz kapaszkodni az ő mondataiba. Kezdheted úgy a mondandód, hogy „Ön említette, hogy …, és nekem van hasonló tapasztalatom, abban, hogy…” Ha még az állásról sem nagyon mesélt, akkor kérdezz! „Van-e olyan feladat itt is, hogy …. „ „Miből áll majd az új kollégájuk napi munkája?” — és jöhet is a válaszod, te melyik munkahelyeden kikkel együtt csináltál hasonlót.

Nem lesz baj, ha én irányítok?

Nem, ha ezt úgy csinálod, hogy az interjúztató is jól érezze magát a szerepében: lásd el információkkal, kérdezz, beszéltesd, ha úgy látod, szívesen beszél egy-egy témáról. Ha szűkszavúan, bizonytalanul válaszol, akkor azt a témát ne feszegesd – és jegyezd meg magadnak, miben volt bizonytalan! Lehet, hogy felelőtlenül nem akart ígérni, illetve nem is gondolkodott az adott kérdésen? Lehet, hogy ezek majd a te későbbi döntésedben lesznek fontos tényezők!

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.