Mit tegyél, ha az életkorodról kérdeznek az angol állásinterjún?

by | máj 8, 2015 | Állásinterjú

how old are you?Elméletileg az állásinterjún a készségeid, a tudásod és a szakmai tapasztalataid a mérvadóak, az életkorod pedig nem lehet kizáró tényező. Elméletileg!

Tudnod kell azonban, hogy egy állás meghirdetésekor a munkaadó fejében van egy kép a tökéletes jelöltről. Ebbe természetesen hozzátartozik az életkor is, például az ideális jelölt 28 és 35 év közötti. Mit tehetsz, ha te nem tartozol bele ebbe a korcsoportba?

ÉRDEKES: 10 angol ige, ami mindenképp szerepeljen az életrajzodban

1. Hogy kérdeznek rá a korodra az interjún?

‘Mr Kovács, may I ask how old are you?’
Ilyen direkt kérdés nem kapsz majd az állásinterjún, de számíthatsz olyan indirekt kérdésre, amelynek fő célja az életkorod megállapítása:

– When did you graduate from college?
– Are you married?
– Do you have children?
– How old are your children?
– What are your long-term goals?

Előfordulhat, hogy ez a kérdés negatívan érint téged, de ne veszítsd el a fejed és ne légy durva, amikor válaszolsz. A legjobb, amit tehetsz, hogy tisztában vagy a kérdező fejében lévő esetleges aggodalmakkal és eloszlatod ezeket!

Például: ’I am not sure what my age has to do with being successful in this position, but I will be glad to explain you how my experiences can increase the profit of your company!’

2. Mit gondolhatnak rólad, ha idősebb vagy és hogy oszlathatod el a félelmeket

Először is nézzük szembe a realitásokkal.
Abban az esetben, ha az életkorod magasabb, mint az ideális, akkor a munkaadó először arra gondol, hogy nem rendelkezel modern és naprakész piaci ismeretekkel. Azt is feltételezheti rólad, hogy nem vagy innovatív.

Az interjú során az legyen a fő célod, hogy példákkal demonstráld, hogy releváns és friss szaktudással rendelkezel! Hangsúlyozd a technikai és a szakmai ismereteidet és hozz példákat használatukra a közelmúltból. Győzd meg az interjúztatót, hogy a korod lényegtelen, és hogy hatékony erőforrás lehetsz a cég számára.

3. Mit gondolhatnak rólad, ha fiatalabb vagy és hogy oszlathatod el a félelmeket

Ha az „elvárt” korcsoportnál fiatalabb vagy, akkor az interjúztató kételkedhet abban, hogy rendelkezel a szükséges tapasztalattal, érettséggel és szaktudással ahhoz, hogy megfelelően ellásd a feladataidat. Az is eszébe juthat, hogy az életkorod miatt nem leszel alkalmas vezető.

A fő célod az legyen, hogy példákkal bizonyítod a professzionalizmusod, a tudásod és a magabiztosságod.  Hangsúlyozd ki az adott szakterületen elért sikereidet.

Ha vezetői pozícióra jelentkezel, hozz példákat a múltban arra, hogy képes voltál vezetni másokat és elnyerted a kollégáid bizalmát. A cél ebben az esetben is hasonló, győzd meg az interjúztatót, hogy a korod másodlagos, és hogy érdemes alkalmazni téged.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.