Mit tegyél, ha az életkorodról kérdeznek az angol állásinterjún?

by | máj 8, 2015 | Állásinterjú

how old are you?Elméletileg az állásinterjún a készségeid, a tudásod és a szakmai tapasztalataid a mérvadóak, az életkorod pedig nem lehet kizáró tényező. Elméletileg!

Tudnod kell azonban, hogy egy állás meghirdetésekor a munkaadó fejében van egy kép a tökéletes jelöltről. Ebbe természetesen hozzátartozik az életkor is, például az ideális jelölt 28 és 35 év közötti. Mit tehetsz, ha te nem tartozol bele ebbe a korcsoportba?

ÉRDEKES: 10 angol ige, ami mindenképp szerepeljen az életrajzodban

1. Hogy kérdeznek rá a korodra az interjún?

‘Mr Kovács, may I ask how old are you?’
Ilyen direkt kérdés nem kapsz majd az állásinterjún, de számíthatsz olyan indirekt kérdésre, amelynek fő célja az életkorod megállapítása:

– When did you graduate from college?
– Are you married?
– Do you have children?
– How old are your children?
– What are your long-term goals?

Előfordulhat, hogy ez a kérdés negatívan érint téged, de ne veszítsd el a fejed és ne légy durva, amikor válaszolsz. A legjobb, amit tehetsz, hogy tisztában vagy a kérdező fejében lévő esetleges aggodalmakkal és eloszlatod ezeket!

Például: ’I am not sure what my age has to do with being successful in this position, but I will be glad to explain you how my experiences can increase the profit of your company!’

2. Mit gondolhatnak rólad, ha idősebb vagy és hogy oszlathatod el a félelmeket

Először is nézzük szembe a realitásokkal.
Abban az esetben, ha az életkorod magasabb, mint az ideális, akkor a munkaadó először arra gondol, hogy nem rendelkezel modern és naprakész piaci ismeretekkel. Azt is feltételezheti rólad, hogy nem vagy innovatív.

Az interjú során az legyen a fő célod, hogy példákkal demonstráld, hogy releváns és friss szaktudással rendelkezel! Hangsúlyozd a technikai és a szakmai ismereteidet és hozz példákat használatukra a közelmúltból. Győzd meg az interjúztatót, hogy a korod lényegtelen, és hogy hatékony erőforrás lehetsz a cég számára.

3. Mit gondolhatnak rólad, ha fiatalabb vagy és hogy oszlathatod el a félelmeket

Ha az „elvárt” korcsoportnál fiatalabb vagy, akkor az interjúztató kételkedhet abban, hogy rendelkezel a szükséges tapasztalattal, érettséggel és szaktudással ahhoz, hogy megfelelően ellásd a feladataidat. Az is eszébe juthat, hogy az életkorod miatt nem leszel alkalmas vezető.

A fő célod az legyen, hogy példákkal bizonyítod a professzionalizmusod, a tudásod és a magabiztosságod.  Hangsúlyozd ki az adott szakterületen elért sikereidet.

Ha vezetői pozícióra jelentkezel, hozz példákat a múltban arra, hogy képes voltál vezetni másokat és elnyerted a kollégáid bizalmát. A cél ebben az esetben is hasonló, győzd meg az interjúztatót, hogy a korod másodlagos, és hogy érdemes alkalmazni téged.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner