Rejtett hibák az interjú alatt

by | jún 5, 2015 | Állásinterjú

Rejtett-hibak-az-interju-soran_150x150Napjainkban rengeteg állásinterjúról szóló cikket találhatunk az interneten. Olvashatunk tippeket, tanácsokat, több oldalas tájékoztatókat arról, hogy mit kell a pályázónak tennie és mi az, amit mindenképpen kerüljön el.

 Mindennek ellenére a Lifehack.org legújabb felméréséből kiderült, hogy mégsem vagyunk tisztába a legalapvetőbb dolgokkal. Nézzük meg a felmérés eredményeit, valamint ismételjük át az interjú kulcsfontosságú alapelveit.

A felmérés során több mint 2000 HR Tanácsadót faggattak a leggyakoribb hibákról, az első benyomás fontosságáról, interjú tippekről.

Tekintsük meg, melyek a legjellemzőbb nonverbális hibák az interjú során:

  1. elmarad a szemkontaktus
  2. a jelentkező nem rendelkezik elegendő tudással a cégről
  3. nem mosolyog
  4. rossz testtartással ül
  5. túlságosan izgul, izeg-mozog
  6. gyenge, erőtlen kézfogás jellemzi
  7. keresztbe tett kézzel ül, ezzel teljes bezárkózást, elutasítást mutatva.

ÉRDEKES: Állásinterjú sablonok nélkül

A kutatás során a szakemberek 33%-a nyilatkozta, hogy 90 másodpercen belül

 el tudja dönteni, hogy a jelentkezőt alkalmazni fogják-e vagy sem. Vagyis az első benyomás rendkívül nagy jelentőséggel bír. Nézzük tehát, hogy az első benyomást mely tényezők milyen arányban befolyásolják:

  • 55%-ban a jelölt öltözéke és a viselkedése meghatározó.
  • 38%-ban az álláskereső hangszíne, beszéde, és magabiztossága.
  • 7%-os jelentőséggel bír a választékos szóhasználat a beszélgetés során.

 Ismétlés a siker kulcsa!

A kutatás alapján emlékeztető jelleggel, íme 5 alapvető tanács, amire mindenképpen figyelnünk kell a sikeres állásinterjú során.

1. Tájékozódj!

Mindig informálódj az adott cég sikereiről, tevékenységeiről. A versenytársakról is tájékozódj, hogy lássák felkészült és gyakorlott vagy.  Fogalmazz meg pár izgalmas kérdést, amit feltehetsz az interjú során, és azokból is tükröződjön, hogy böngésztél a cég honlapján.

2. Megjelenésed legyen ápolt!

Megjelenésed mindig fektess nagy hangsúlyt. Nagyon fontos, hogy öltözéked illeszkedjen a céghez, ahova interjúra mész. Alapelv a tiszta cipő, a rendezett haj és az ápolt körmök, a túl sok parfüm és túl feltűnő ékszer kerülendő.

3. Érkezz korábban!

Mindenképpen érkezz a megbeszélt időpontnál 10-15 perccel korábban. Azonban előfordulhat, hogy akár félórát is várakoznod kell, ilyenkor töltsd hasznosan ezt az időt, ellenőrizd a külsődet és olvasgasd a cég reklámanyagait, ezekből is hasznos információt szerethetsz.

4. Add el magad!

Az első benyomás a legfontosabb. Most találkozol először az interjúztatóval. Bemutatkozásnál fogj határozottan kezet, de ne túl erősen, ne feledd a szemkontaktust sem. Figyelj a testbeszédedre, mert az árul el rólad a legtöbbet. Jó benyomást kelt, ha beszélgetés közben a partnered szemébe nézel.

5. Mosolyogj!

És ami a legfontosabb mindig légy pozitív!

Akár az első interjúra, akár az ötvenedikre készülsz a fenti alapelvek áttanulmányozása minden esetben megfelelően hasznosíthatóak.