Rejtett hibák az interjú alatt

by | jún 5, 2015 | Állásinterjú

Rejtett-hibak-az-interju-soran_150x150Napjainkban rengeteg állásinterjúról szóló cikket találhatunk az interneten. Olvashatunk tippeket, tanácsokat, több oldalas tájékoztatókat arról, hogy mit kell a pályázónak tennie és mi az, amit mindenképpen kerüljön el.

 Mindennek ellenére a Lifehack.org legújabb felméréséből kiderült, hogy mégsem vagyunk tisztába a legalapvetőbb dolgokkal. Nézzük meg a felmérés eredményeit, valamint ismételjük át az interjú kulcsfontosságú alapelveit.

A felmérés során több mint 2000 HR Tanácsadót faggattak a leggyakoribb hibákról, az első benyomás fontosságáról, interjú tippekről.

Tekintsük meg, melyek a legjellemzőbb nonverbális hibák az interjú során:

  1. elmarad a szemkontaktus
  2. a jelentkező nem rendelkezik elegendő tudással a cégről
  3. nem mosolyog
  4. rossz testtartással ül
  5. túlságosan izgul, izeg-mozog
  6. gyenge, erőtlen kézfogás jellemzi
  7. keresztbe tett kézzel ül, ezzel teljes bezárkózást, elutasítást mutatva.

ÉRDEKES: Állásinterjú sablonok nélkül

A kutatás során a szakemberek 33%-a nyilatkozta, hogy 90 másodpercen belül

 el tudja dönteni, hogy a jelentkezőt alkalmazni fogják-e vagy sem. Vagyis az első benyomás rendkívül nagy jelentőséggel bír. Nézzük tehát, hogy az első benyomást mely tényezők milyen arányban befolyásolják:

  • 55%-ban a jelölt öltözéke és a viselkedése meghatározó.
  • 38%-ban az álláskereső hangszíne, beszéde, és magabiztossága.
  • 7%-os jelentőséggel bír a választékos szóhasználat a beszélgetés során.

 Ismétlés a siker kulcsa!

A kutatás alapján emlékeztető jelleggel, íme 5 alapvető tanács, amire mindenképpen figyelnünk kell a sikeres állásinterjú során.

1. Tájékozódj!

Mindig informálódj az adott cég sikereiről, tevékenységeiről. A versenytársakról is tájékozódj, hogy lássák felkészült és gyakorlott vagy.  Fogalmazz meg pár izgalmas kérdést, amit feltehetsz az interjú során, és azokból is tükröződjön, hogy böngésztél a cég honlapján.

2. Megjelenésed legyen ápolt!

Megjelenésed mindig fektess nagy hangsúlyt. Nagyon fontos, hogy öltözéked illeszkedjen a céghez, ahova interjúra mész. Alapelv a tiszta cipő, a rendezett haj és az ápolt körmök, a túl sok parfüm és túl feltűnő ékszer kerülendő.

3. Érkezz korábban!

Mindenképpen érkezz a megbeszélt időpontnál 10-15 perccel korábban. Azonban előfordulhat, hogy akár félórát is várakoznod kell, ilyenkor töltsd hasznosan ezt az időt, ellenőrizd a külsődet és olvasgasd a cég reklámanyagait, ezekből is hasznos információt szerethetsz.

4. Add el magad!

Az első benyomás a legfontosabb. Most találkozol először az interjúztatóval. Bemutatkozásnál fogj határozottan kezet, de ne túl erősen, ne feledd a szemkontaktust sem. Figyelj a testbeszédedre, mert az árul el rólad a legtöbbet. Jó benyomást kelt, ha beszélgetés közben a partnered szemébe nézel.

5. Mosolyogj!

És ami a legfontosabb mindig légy pozitív!

Akár az első interjúra, akár az ötvenedikre készülsz a fenti alapelvek áttanulmányozása minden esetben megfelelően hasznosíthatóak.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.