Testbeszéd tippek – Mire figyelj az állásinterjú során?

by | nov 9, 2015 | Állásinterjú

testbeszed tippek_150x150Az állásinterjún nem csak az számít, hogy mit mondasz, hanem az is, ahogyan mondod. Lehet, hogy jó válaszokat adsz a kérdésekre, de ha nem megfelelő a testbeszéded – például, ha folyamatosan kerülöd a szemkontaktust az interjú során -, akkor a rólad kialakított kép nem lesz kedvező a számodra. Kövesd ezeket a tanácsokat, hogy kiegyensúlyozottságot és magabiztosságot – és ne feszültséget és arroganciát – kommunikálj a mozdulataiddal.

Az interjú előtt

Már az interjú kezdete előtt sem mindegy, hogy hogyan viselkedsz. Lehet, hogy még nem találkoztál az interjúztatóval, de elképzelhető, hogy a recepciós, a titkárnő és jövőbeni kollégáid már figyelnek téged. Ezért már a váróban is ülj egyenes háttal és mosolyogj mindenkire, aki felveszi veled a szemkontaktust.

Az interjú kezdete: a kézfogás

A kézfogás lesz az első fizikai kapcsolatod az interjúztatóval. A kézfogása nagyon sokat elárul egy emberről, ezért jelentősen hozzájárul az első benyomás kialakításához. A kézfogásod semmiképpen ne legyen „döglött hal”, de arra sincs szükség, hogy összeroppantsd a másik fél csontjait. A kézfogásod legyen határozott, közben pedig teremts szemkontaktust és mosolyogj.

ÉRDEKES: Hogyan beszélj az erősségeidről az állásinterjún?

Az interjú alatt

Az első benyomás sokat számít, de a kiválasztást végző szakember valójában az interjú során tud majd téged alaposan megfigyelni. A következőkre figyelj oda miközben hallgatsz és válaszolsz a kérdésekre:

Testtartás: Elsődleges. Tartsd a hátad végig egyenesen. Enyhén dőlj előre, mert ezzel érdeklődést kommunikálsz. Ne dőlj hátra teljesen a székbe, mert ez unalmat és érdektelenséget mutat. Ha több szék közül választhatsz, mindenképp kerüld el a puha, süppedős, párnázott székeket, mert bár ezek kényelmesek, nehéz elegánsan ülni bennük 15-20 percig. Ne tedd karba a kezed az interjú során, mert ez védekezést, hárítást, zárkózottságot jelez, pedig te magabiztosságot akarsz közvetíteni.

Rossz szokások mellőzése: Vannak emberek, akik ha izgulnak hajlamosak bizonyos rossz szokásokra, például rágni a körmüket, vagy játszani a hajukkal.
Ha te is ilyen típus, vagy, akkor figyelj oda és mellőzd ezeket az interjú során, mert idegességet közvetítenek, és nem tűnsz majd profinak.

blog_reklam

Használd a kezed: Az interjú során szabadon használhatod a kezeidet, ha valamit jobban ki akarsz hangsúlyozni. Csak arra figyelj, hogy a mozdulataid ne legyenek túl hevesek és ne vonják el a figyelmet a mondanivalódról.

Szemkontaktus: Az interjú során nagyon fontos, hogy tartsd a szemkontaktust az interjúztatóval, de ez semmiképp se legyen folyamatos. Ez egyrészt nyugtalanító, másrészt agresszív. Ugyanakkor, ha egyszer sem nézel a szemébe, akkor úgy tűnhet, hogy egy megbízhatatlan jelölt vagy, aki takargat valamit. A lényeg, hogy találd meg a helyes egyensúlyt. Tarts szemkontaktust, amikor meghallgatsz egy kérdést és válaszolsz rá, de közben hagyd, hogy a szemed vándoroljon szabadon.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.