Varázsszavak az állásinterjún

by | okt 15, 2015 | Állásinterjú

Varazsszavak-az-allasinterjun_150x150Ha az önéletrajzod jól sikerült, és behívnak állásinterjúra, akkor egy lépéssel közelebb kerültél az álláshoz, de valójában ez a legnehezebb helyzet.

Egy többkörös állásinterjú első interjúja, vagy ha összesen egy állásinterjún dől el minden, komoly stressz okozhat, érdemes felkészülni. Az első körös, vagy egyetlen állásinterjún a legfontosabb a leendő munkáltató bizalmának megnyerése, a saját eredményeid és szaktudásod bemutatása csak ezután következik.

Vannak olyan szavak, kifejezések, félmondatok, amik segítenek abban, hogy megnyerd az interjúztató bizalmát, azt sugalld, hogy tényleg való neked az adott állás.

„Tapasztalatom szerint”

Saját tapasztalataidra hivatkozni mindig jó ötlet, hiszen pont az a célja az interjúztatónak, hogy megtudja, mit várhat tőled, milyen rutinnal rendelkezel az adott munkakörben. Hitelességet mutat, ha valós példákkal támasztod alá a tapasztalataidat. Fontos, hogy valóban valós, saját példák legyenek, ne ékeskedj idegen tollakkal.

ÉRDEKES: Az álláskeresés finom kis trükkjei

„Úgy tudom/gondolom…”

Ezt akkor használd, ha valamiben nem vagy teljesen biztos, de van róla valamilyen ismereted, sejtésed. Vagy olyan esetekben, amikor egyéni problémamegoldási módszerekkel dolgoztál, és lehet, hogy ők másképp, másfajta rutinok szerint csinálnak bizonyos dolgokat, mint te, ami szintén lehet jó. A saját módszered bemutatása egy újabb nézőpontot, szakmai érdekességet mutathat az interjúztatónak, és főleg hitelessé tesz téged.

„Azt tanultam/olvastam, hogy…”

Ha valamiről nincs gyakorlati tapasztalatod, a tanulmányaidra érdemes hivatkozni, illetve azokra hagyatkozva megoldást találnod az interjúztató kérdésére. Ha a forrást is megnevezed, hol olvastad, melyik könyvben, honlapon, kinek a cikkét, akkor a témában való tájékozottságodat bizonyítani is tudod.

„Nem tudom, ezzel még nem találkoztam”

Nem kell mindig mindent tudni, még állásinterjún sem! Ha elismered, hogy bizonyos feladatokkal, problémákkal még nem találkoztál, az nem negatívum. Teljesen természetes, hogy van még mit tanulnod, még egy professzor is tanul naponta új dolgokat. Viszont kínos perceket kerülhetsz el az őszinteséggel. Nincs annál kellemetlenebb, mint mikor valamilyen tippelgetés, találgatás után közlik veled, hogy ezt rosszul tudod, vagy csak hümmögnek, és feljegyeznek valamit egy papírra a keservesen kitalált válaszod után. Esetleg megkérnek, hogy részletesen magyarázd el, hogyan is van ez…

Ne sajnálkozz, ne mentegetőzz ilyenkor! Nem a te hibád az, hogy bizonyos probléma még nem merült fel a munkád során. Talán jobban dolgoztál, mint ők, így az, ami náluk probléma, nálad nem is lehetett az soha. Lehet, hogy pont ezért leszel érdekes!

Valós történetek, ötletek

Amikor egy-egy szakmai kérdést feltesznek, ne csak a szakmai választ add meg, hanem egy rövid történetet is mondj el arról, te hol találkoztál ezzel a problémával, kérdéssel, és a gyakorlatban hogyan oldottad meg.

Ha interjún felvázolnak egy feladatot, legyen ötleted arra, hogyan oldanád meg napi szinten az ő környezetükben. Ehhez persze utána kell járni az adott cégnek, a honlapjukon pl. biztosan megtalálod, kik a legjobb ügyfeleik (referenciák oldal), kik a partnereik, akikkel együtt dolgoznak.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.