Hasznos tanácsok, amikor úgy érzed nem vagy elég felkészült az új munkádhoz

by | jún 19, 2015 | Karriertanácsok

3-kulcstenyezo-amely-segit_150x150 Mit keresek itt? Mit is kéne csinálnom? Hogyan működik ez a rendszer? Biztos, hogy ezt a munkát nem nekem találták ki… Ismerősen hangzik? Íme: 3 kulcsfontosságú tényező, ami segíthet, ha úgy érzed nem vagy elég felkészült az új feladatok elvégzésre.

Természetes dolog, hogy egy új munkahelyen, vagy egy új feladatkörben az első néhány napban furcsa érzéseid támadnak. A feladatok bonyolultak és ijesztőek, sokszor kényelmetlenül érzed magad. Nem tudod mit is csinálj pontosan, és ha mégis sikerül kitalálnod mit szeretnél, akkor is segítséget kell kérned annak kivitelezéséhez.

Azonban az elkeseredettség helyet egészen másra kell koncentrálnod és elmúlik a pánik. A következő dolgokra összpontosíts – tanácsolja Katie Douthwaite, a The Muse munkatársa.

1. Oka van annak, hogy felvettek

Ez az egyszerű igazság. Hacsak nem vagy egy bámulatos színész, vagy nem voltak égbekiáltó hazugságok az önéletrajzodban, a toborzási szakember látott benned valamit, ami miatt most itt vagy. Úgy érezte te vagy a legalkalmasabb a pozíció betöltésére, és végső soron úgy döntött szeretne alkalmazni téged.

ÉRDEKES: Rejtett hibák az interjú alatt

Az is előfordulhat, hogy jelenleg tényleg nem vagy „kész” a feladatra. Ebben az esetben valószínűleg a felvételiztető látta benned a tanulási hajlandóságot, a lehetőséget arra, hogy elsajátítsd az új munkához szükséges képességeket. Természetesen nem azt várják el, hogy az első pillanattól kezdve mindent tökéletesen elvégezz. Sokkal fontosabb, hogy meg akard csinálni és meg akard tanulni. Ha megvan benned az elszántság és a cég bízik benned, akkor neked sincs okod kételkedni!

2. Ha önmagadban kételkedsz, gátolja a munkád

Ha leragadsz ezeknél a kételyeknél, mindenféle irracionális gondolatokkal találod majd szembe magad, amelynek a végső fázisa, hogy a felmondást fontolgatod. Mielőtt ezek az elméletek teljesen felemésztenek, egyetlen dologra kell koncentrálnod, az pedig az új munkakör. Neki iramodni a kihívásoknak, áthidalni a nehézségeket és elindulni a siker útján. Ha folyamatosan kételkedsz, csak tovább rombolod az önbizalmad és minden új feladat lehetetlennek tűnik majd számodra.

3. Nem kell értened mindenhez, ahhoz hogy igazán sikeres légy

A kényelmetlen szituációkban a legjobb dolog, hogy hatalmas lökést ad arra, hogy valamit jobban csinálj, mint ahogy valaha is elképzelted. Gondolj csak bele: ha egy munkakörben mindent jól ismersz már, reggelente megjelensz a munkahelyeden, elvégzed a feladatidat, majd hazamész minden áldott nap, ugyanaz a monoton körforgás. Semmi nem ösztönöz arra, hogy képességeidet és kompetenciádat fejleszd. Jó vagy abban, amit csinálsz, de valljuk be, egy kicsit unalmassá válik.

Alulképzettnek érezni magad a munkádban, azt jelenti, hogy a lehető legjobb helyen vagy a fejlődésre. Az alulképzettség érzését azonosítsd azzal a tudattal, hogy nem számít hogyan, de meg kell csinálni a rád bízott feladatot. Ezáltal megtanulod, hogy tudsz átlépni a saját határaidon. Ahelyett, hogy a leragadsz a kétségeknél, adjon az erőt, hogy kilépve a komfortzónából olyan szakmai tudást szerezhetsz, amilyet csak szeretnél. Az az elért teljesítmény sokkal kielégítőbb, amiért keményen megdolgoztál.

A siker megjutalmaz az erőfeszítésekért és rájössz, talán nem is szabad olyan munkát vállalni, amelynek elvégzéséhez minden tudás a birtokodban van.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.